G4Media.ro

Statuia gigant din bronz a împăratului Constantin de la Roma şi-a regăsit…

sursa foto: News.ro

Statuia gigant din bronz a împăratului Constantin de la Roma şi-a regăsit degetul arătător, care era la Luvru

Fragmente ale unui deget din statuia de bronz care îl reprezintă pe împăratul Constantin (272-337), păstrate la Palatul Conservatorilor de la Roma, au fost reataşate de specialişti, scrie Le Figaro.

Proprietate a Muzeului Luvru care l-a redescoperit în depozitele sale în 2018, acest fragment din două falange terminale ale degetului arătător a fost depus de instituţia franceză la Muzeele Capitoliene unde completează de acum mâna stângă a marelui împărat roman.

Este unul dintre rarele portrete atribuite omului care conducea cu mână de fier Imperiul roman de la începutul secolului IV după Hristos.

Lung de 38 cm, acest deget antic din bronz auriu s-a alăturat colecţiilor de la Luvru sub al doilea imperiu, în timpul unei achiziţii a vastei colecţii a marchizului Campana.

În secolul al XIX-lea, marchizul Campana a fost unul dintre cei mai competenţi colecţionari de artă antică. El a cumpărat degetul lui Constantin şi l-a revândut lui Napoleon III, care dorea să-şi mărească colecţiile franceze. După 1863, fragmentul a rămas neidentificat în colecţiile de la Luvru.

Potrivit dimensiunii capului, statuia ar fi măsurat 12 metri înălţime. Ea a fost realizată din bronz auriu, în onoarea împăratului Constantin (272 – 337 după Hristos). O reprezentare fastuoasă aşa cum a fost domnia acestui imperator care se credea monarh divin.

Din statuie, Muzeele Capitoline de la Roma nu deţin decât capul, mâna stângă (150 de centimetri înălţime) şi un glob, simbol imperial.

sursa: News.ro, sursa foto: News.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Francezii sunt mari praduitori. Multe din comorile Luvrului sunt confiscate de Napoleon. Chiar si azi, „pastreaza” tezaurul a vreo 14 tari africane. Coana Clotilda, pui de colone imperial, e nascuta in Guadalupe.

    • Asa se intampla cind nu citesti corpul articolului 😀 Cumpărat. Mortali sunt comentatorii care se opresc la titlul articolelor.

      „În secolul al XIX-lea, marchizul Campana a fost unul dintre cei mai competenţi colecţionari de artă antică. El a cumpărat degetul lui Constantin şi l-a revândut lui Napoleon III, care dorea să-şi mărească colecţiile franceze. După 1863, fragmentul a rămas neidentificat în colecţiile de la Luvru.”

      Cumparat nu praduit, insa ura Dv este prea mare 😀

    • Guadeloupe este Franța, daca va intreaba cineva. Ani facut scoala (geografie) la fara frecventa?
      😀

    • Mai si scrie clar in articol: „cumpărat”.
      Asa este cand te opresti la titlu 😀

  2. Salut !
    Praduirea colonialistilor a fost fara margini si au umplut muzee cu obiecte istorice care nu le apartin.
    Grecii, de o suta de ani cer restituirea marmorelor de la Acropolis , cumparate ilegal de catre lordul Elgin !
    …Da, mai incoace , rusii au restituit o parte mica din
    Closca cu puii de aur, ….
    Da artefactele din Africa , hehe, din Egipt, jaf la nivel global.

    • Exact cum a procedat România pentru Dobrodjea:
      1877, razboiul ruso-turc, romanii+bulgarii au furat Dobrudjea imperiului otoman
      1913, romanii au furat bulgarilor, 1/3 Sud.

      Ca sa fiu si mai clar: cine est puternic (la un moment dat) fura; Bate, schingiueste, provoaca război, etc. Romania nu a putut faca asta prea des, insa a făcut-o și ea, la rândul ei.

      Articolul trateaza despre un obiect vandut de greci și cumparat de un francez. Iar statul francez, tocmai l-a inapoiat grecilor, cu ctoate ca a fost cmparat, nu furat, etc.

    • @ el – Nu este elegant cum procedati, nu va explic pentru ca aveti de unde va informa si nici nu-mi voi cere scuze in numele lui Mircea cel Batran ca nu a permis otomanilor sa includa in imperiu partea de nord a despotatului despotului Dobrotici & fiul (retineti, va rog, despot si despotat ! ), dar diferitele situatii ale artefactelor italiene gasite in Franta nu se limpezesc prin istoria politica si militara a Romaniei.

    • @Simplu

      Stiti ca nu intru in astfel de discuții, însă citind ceea ce au scris cei doi, a trebuit sa le explic ca absolut toți au procedat astfel, de-a lungul timpului. Spre norocul nostru, vremurile se schimba și nu mai exista (pe majoritatea globului) astfel de comportamente.
      Exista inca China.
      Ultimul exemplu, autoroute din Montenegro. Sper ca Uniunea sa ajute aceasta țară, nu putem permite un asemenea comportament. China procedeaza lafel și in Africa. In fine…

      Nu aveti de ce sa va cereti scuze, nimeni nu isi poate cere scuze pentru ceea ce nu a făcut. Sau pentru ceea ce a fost facut in istoria tarii sale și nu se mai face. Principalul este sa nu se mai reproduca greselile din trecut, nu?

      Et permettez-moi de vous souhaiter de joyeuses fêtes de Pâques Orthodoxes.

    • @ el- Mersi pour vos voeux de Paques et vous souhaite egalement de joyeusses vacences de Paques !
      Se pare ca nu ne-am inteles, dar este suficient.

  3. Degetul din mijloc nu-l mai recupereaza, a fugit Barbu Gh. cu el in Rusia.

  4. De la atata bascalie, nici n-ati observat gafa jurnalistica… Se vorbeste despre un artefact a carui datare nici nu e mentionata.

    La fel se fac articole despre noi tipuri de tehnologii(baterii, vaccinuri, etc.), fara sa se mentioneze in ce consta noutatea. Scriem din google translate, la norma de cuvinte…