G4Media.ro

Starea deficitară a rețelei globale de electricitate amenință tranziția energetică, avertizează AIE

Sursa Foto: Facebook/ Toma Petcu

Starea deficitară a rețelei globale de electricitate amenință tranziția energetică, avertizează AIE

Omenirea va trebui să construiască sau să renoveze 80 de milioane de kilometri de rețea electrică până în 2040 dacă vrea să își atingă obiectivele de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon și să își garanteze securitatea energetică, a avertizat marți Agenția Internațională pentru Energie (AIE), citată de Le Figaro.

„Lipsa de ambiție și de atenție riscă să facă din rețelele de electricitate veriga slabă a tranziției către o energie curată”, avertizează AIE într-un raport fără precedent. În lipsa unei „atenții politice și a unor investiții mai mari”, deficiențele în ceea ce privește calitatea rețelelor „ar putea face ca obiectivul de limitare a încălzirii globale” la +1,5°C față de nivelurile preindustriale să nu mai fie atins și „să pună în pericol securitatea energetică”, afirmă Agenția.

Pe măsură ce producția de electricitate crește, generată de energiile regenerabile menite să înlocuiască combustibilii fosili responsabili de gazele cu efect de seră, importanța rețelelor „nu va face decât să crească”, în special din cauza caracterului descentralizat al acestor energii. Numai în acest an, „la nivel mondial, 80% din noile centrale electrice au fost proiecte de energie regenerabilă, în special solare și eoliene”, a declarat pentru AFP Fatih Birol, șeful AIE.

Cu toate acestea, AIE constată că rețelele „nu țin pasul cu creșterea rapidă” a acestor energii verzi, a mașinilor electrice, a pompelor de căldură etc., potrivit raportului. Fatih Birol a declarat pentru AFP: „Guvernele acordă o mare importanță construirii de centrale electrice, dar uită (…) că această electricitate trebuie să fie transportată către locuințe, stații de încărcare a vehiculelor și industrie. „Ele nu acordă suficientă prioritate rețelelor” și nu le planifică „din timp”, a insistat el.

Timpul se scurge

Cu toate acestea, obiectivul de construire sau renovare a 80 de milioane de kilometri de rețele în întreaga lume trebuie realizat în mai puțin de două decenii. „În timp ce investițiile anuale în rețele (…) au rămas în general stabile”, acestea trebuie să se dubleze „la peste 600 de miliarde de dolari pe an până în 2030”, potrivit AIE.

Timpul este esențial: AIE a identificat „o coadă de așteptare mare și în creștere de proiecte de energie regenerabilă” care așteaptă să fie conectate la rețea, echivalentul a 1.500 GW de capacitate viitoare, sau de cinci ori mai mare decât capacitatea de energie solară și eoliană adăugată la nivel mondial în 2022. Aproximativ 50% din aceste proiecte se află în Statele Unite, 20% în Europa, urmate de Japonia și restul lumii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...