G4Media.ro

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța s-a asociat în 2011 cu o…

sursa foto: Info Sud-Est

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța s-a asociat în 2011 cu o firmă care avea pierderi și cifră de afaceri zero/ Contractul a fost încheiat fără licitație, pe 15 ani. Acum, spitalul are nevoie de spațiul cedat pentru pacienții bolnavi de coronavirus

În anul 2011, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța a încheiat un contract cu o societate care avea cifră de afaceri zero și căreia i-a cedat o clădire și un teren pe care firma privată să poată desfășura consultații de boli infecțioase, la fel ca spitalul, transmite Info Sud-Est. Contractul, semnat pe 15 ani, a fost încheiat fără licitație și fără o decizie a Consiliului Local sau a Consiliului de Administrație al spitalului.

Astăzi, spitalul și primăria vor clădirea înapoi pentru a-și mări capacitatea de tratare a bolnavilor de coronavirus. Deși există o decizie a judecătorilor care stabilesc evacuarea clădirii, firma s-a opus, cerând îndeplinirea unor condiții.

Firma cu care spitalul s-a asociat nu plătește chirie instituției, dar îi direcționează 15% din profit. Până acum, în schimbul clădirii de 821 de mp și a terenului de 470 de metri, spitalul a primit, în medie, 700 de euro lunar. Societatea, care înregistra pierderi, a început să facă profit după ce s-a asociat cu spitalul.

Pe prima pagină a contractului apare semnătura lui Decebal Făgădău, viceprimar la acea vreme, care susține că avizarea documentului a fost o formalitate administrativă prin care a luat act doar de existența contractului, procedura de semnare derulându-se fără cunoștința sa.

Managerul spitalului, Stela Halichidis, cea care a și semnat contractul în 2011, a refuzat să răspundă întrebărilor reporterului Info Sud-Est și nu a oferit niciun punct de vedere referitor la acest subiect.


Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, din anul 2009

Spitalul primește 15% din profit sau plătește 15% din pierderi dacă firmei îi merge prost

În 19 ianuarie 2011, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se afla în subordinea primăriei conduse de Radu Mazăre, atunci când instituția s-a asociat cu Centrul Medical Dorobanți SRL, o firmă care avea cifră de afaceri zero. Durata asocierii: 15 ani.

Prin contract, spitalul ceda firmei o clădire de 821 mp și terenul acesteia de 470 mp. Deși societatea era înființată de doi ani, avea cifră de afaceri zero și înregistra pierderi, managerul Stela Halichidis nu a cerut firmei nici garanție, nici chirie, nici alt beneficiu material pentru instituția sa.

Mai mult, dacă firma continua să înregistreze pierderi, spitalul se angaja ca pe toată perioada celor 15 ani să suporte din bugetul instituției 15% din valoarea acestora.

În același timp, dacă spitalul ar fi ajuns la concluzia că prevederile contractului sunt dezavantajoase și ar fi vrut să pună capăt asocierii, atunci instituția ar fi trebuit să plătească despăgubiri în valoare de 85% din media pe un an a cifrei de afaceri a societății.

Cifrele de afaceri înregistrate după semnarea contractului au oscilat între 0,55 și 2,87 milioane de lei. Media cifrei de afaceri a societății, în perioada 2011-2019, este de aproximativ 1,7 milioane de lei. Așadar, despăgubirile pe care spitalul ar trebui să le plătească societății dacă ar vrea să încheie contractul înainte de 2026 se ridică la aproximativ 350.000 de euro.

În perioada 2011-2018, Centrul Medical Dorobanți a înregistrat un profit cuprins între 63 și 456 mii lei, iar SBIC a primit 15% din acest profit, adică o medie de 700 euro lunar.

Conform contractului, contabilitatea asocierii este ținută exclusiv de societatea privată, iar spitalul poate ”examina” cifrele raportate de aceasta. Tot firma este cea care reprezintă asocierea în raport cu terții și derulează toate operațiunile economice și financiare în numele celor doi parteneri.

Clădirea cedată societății Centrul Medical Dorobanți are 821 mp și este o secție a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța unde erau tratați pacienții infectați cu HIV

Societatea Centrul Medical Dorobanți SRL, înființată la 10 zile după ce Stela Halichidis a fost numită managerul Spitalului de Boli Infecțioase

SC Centrul Medical Dorobanți SRL a fost înființată în 4 iunie 2009, la 10 zile după ce Stela Halichidis a fost numită manager al Spitalului de Boli Infecțioase, instituție aflată la vremea aceea în subordinea Primăriei Constanța condusă de fostul primar Radu Mazăre.

Societatea a fost înființată de medicul Marcel Vlad Ciovică împreună cu Bogdan Cuingioglu. Ulterior, în societate a intrat și Sandra Strelcov, apoi Gabriela Corina Modi. În prezent, centrul aparține lui Marcel Vlad Ciovică și Gabrielei Corina Modi.

Reprezentanții societății au declarat pentru Info Sud-Est, prin intermediul avocatului lor, că asocierea a început la inițiativa Spitalului de Boli Infecțioase, care a cerut firmei o ofertă:

”În  urma unei cereri de ofertă formulată de SCBI, CMD a depus o ofertă după care a urmat o negociere, iar contractul a fost semnat după ce a fost anterior semnat de SCBI și avizat în Primărie. Nu avem cunoștință despre procedurile interne ale Primăriei și/sau ale SCBI.  La acest moment nu vă pot oferi alte informații, pentru păstrarea confidențialității strategiei procesuale”, a declarat pentru Info Sud-Est Emil Mihail Trentea Tatu, avocatul Centrului Medical Dorobanți.

Citește articolul integral pe Info Sud-Est. 

sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Mazăre, PSD, ce vreți mai mult ? Din păcate, așa s-a întâmplat cam peste tot, indiferent de partid. De aceea suntem unde suntem: ultimii.

    • Din nefericire se va așterne liniștea și peste această știre, iar ei vor scăpa. De aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă și se va mai întâmpla. Sat fără câini.

  2. Asa a funcționat statul de 30ani. Furt,furt si iar furt.
    Acum întind mâna prin diverse campanii;azi pt spitale,maine pt altii , dar tot de la cei care au fost furați.

  3. Ce așteptări să aibă constănțenii de la Decebal-primar, a cărui mamă umbla mai an’ cu papornița plină cu buletine de vot…
    Apropo, se mai aude ceva…?!

  4. epoca mazare nu s-a incheiat, furtul continua, macar de s-ar trezi constantenii sa voteze cu stelian ion

  5. Postacii anti-comunisti au intrat in fibrilatii, Mazarea e de vina.

    Pai in Suceava tot mazare e primar? Dar la Arad?

    Imi e mila de voi, sunteti exact ca pensionarii aia care voteaza PSD, doar ca astia nu va dau kilogramul de zahar si litrul de ulei, va prostituati gratuit.

  6. Alo DNA , Procurorul General , ce mai asteptati?