G4Media.ro

Spania: O „lege transsexuală” divizează stânga și feministele / De la 16…

Sursa foto: Facebook / Pedro Sanchez

Spania: O „lege transsexuală” divizează stânga și feministele / De la 16 ani, oricine își va putea schimba numele și sexul din actele de identitate prin simpla programare la autorități

Un proiect de lege care permite schimbarea liberă a sexului începând cu vârsta de 16 ani urmează să fie votat joi de deputații spanioli, după luni de tensiuni între stânga la putere și mișcarea feministă,, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Proiectul de lege ar permite persoanelor transsexuale să își schimbe numele și sexul din actele de identitate prin simpla programare la autorități.

Și asta fără a furniza rapoarte medicale sau dovada unui tratament hormonal timp de doi ani, așa cum se întâmplă în prezent în cazul adulților din țară.

Dacă va fi adoptat de Senat în următoarele săptămâni, proiectul de lege va permite Spaniei să se alăture celor câteva țări din lume care permit autodeterminarea de gen printr-o simplă declarație administrativă. În Europa, Danemarca a fost prima țară care a acordat acest drept persoanelor transsexuale în 2014.

„Această lege repară o datorie istorică a statului față de persoanele transsexuale”, a declarat miercuri în fața deputaților ministrul pentru egalitate, Irene Montero.

Ea a insistat că „femeile trans sunt femei” și a denunțat „transfobia”.

Denumit „legea trans”, acest text va permite, de asemenea, tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani să își schimbe în mod liber sexul în registrul de stare civilă, cu condiția să fie însoțiți în procedură de către tutorii lor legali. Cei de 12-14 ani vor trebui să primească undă verde din partea instanței.

În prezent, toți minorii trebuie să obțină această autorizație judiciară.

În toate cazurile, există o perioadă de trei luni între depunerea cererii și validarea acesteia, pentru confirmarea deciziei de schimbare de sex.

Diviziuni profunde în stânga spectrului politic

Adoptat de Consiliul de Miniștri în urmă cu mai bine de un an, proiectul de lege a provocat o ruptură între Podemos, care a făcut din el un pilon al acțiunii sale guvernamentale și a cerut adoptarea sa expresă, și socialiștii, care au încercat să modifice textul, dar nu au reușit.

De asemenea, a divizat profund mișcarea feministă, între susținătoarele lui Irene Montero și activistele istorice, care sunt în război cu textul.

„Revendicarea genului ca fiind mai presus de sexul biologic (…) mi se pare un pas înapoi” pentru femei, a declarat Carmen Calvo, fosta secundă a guvernului Sanchez, într-un interviu publicat de cotidianul El Mundo în septembrie.

„Statul trebuie să răspundă persoanelor transsexuale, dar sexul (biologic) nu este nici voluntar, nici opțional”, a adăugat ea, subliniind riscurile juridice pe care le implică această lege.

Aceste feministe istorice sunt deosebit de îngrijorate de faptul că bărbații care se identifică ca atare ar putea participa la competiții sportive feminine sau ar putea fi încarcerați în închisori pentru femei, de exemplu.

Făcându-se ecoul acestor temeri, socialiștii au depus un amendament pentru a extinde cerința unei autorizări judiciare la tinerii de 14-16 ani. Dar acest lucru a fost în cele din urmă respins. Acceptându-și înfrângerea, partidul lui Sanchez a dat asigurări că va vota pentru textul în forma sa actuală.

Legea simbolizează „cea mai mare înfrângere legislativă a Partidului Socialist în fața Podemos” de la formarea executivului la începutul anului 2020, scrie cotidianul conservator El Mundo, în timp ce El Pais (centru-stânga) a evocat-o ca fiind „unul dintre textele care a creat cele mai multe tensiuni în cadrul coaliției de guvernare”.

Activistă LGBT+ și prima femeie transsexuală aleasă într-un parlament regional din Spania, Carla Antonelli a părăsit Partidul Socialist în octombrie pentru a protesta împotriva dorinței partidului său de a modifica proiectul de lege.

„Am văzut o parte a Partidului Socialist și a mișcării feministe trecând de la apărarea drepturilor minorității trans la un boicot implacabil al existenței noastre”, a acuzat ea joi într-un editorial publicat de El Pais.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Decaderea vestului continua

  2. Si uite asa, incet incet se duce dracului toata treaba. Razboiul si criza economica bate la usa si altii mediteaza asupra sexuli ingerilor…

  3. Occidentul e cu un pas înainte.

  4. Oamenii mor in război, nu au ce manca, nu au căldură în case, medicamente și cei din vest se ocupa cu normalizarea deviațiilor sexuale.

    • Iar barbatii de pe g4media ne arata la orice articol de acest fel ca sunt obsedați de aceste subiecte 🙂

  5. Ma amuza ca toate multiplicarile acestea ale genului (transexuali, queer, gen fluid sau ce-or mai fi ca nici nu tin pasul cu toata „terminologia”) va pune in dificultate feminismul care, ca activitism ideologic, se bazeaza pe sex si pe distinctia „reactionara”, conservator-„fascista” dintre barbat si femeie.
    Mai mult de atat, va pune in dificultate discriminarea pozitiva si sistemul cotelor: un barbat care se considera/se face femeie, va intra in sistemul cotelor pentru femei? Sau i se va da cu piciorul in tabara barbatilor ca nu e femeie asa cum stabileste mama-natura?
    Ca observator pe margine, incepe sa fie deja amuzant: te uiti ca la spectacol de comedie.

  6. Cunosti o femeie, o scoti in oras, esti romantic cu ea si in pat descoperi ca e barbat 🍭

  7. Articolul de fata este părtinitor. Nu se menționează absolut deloc poziția partidelor de dreapta, a ultraconservatorilor și a celor care resping în general „ideologia de gen”.

    • Anonim, nu e partinitor. Pentru ca e vorba doar despre faptul cum incep deja sa apara subiecte/domenii de legiferare care „sparg” avangardismul stangii. Deci nu e vorba despre ceea ce au de spus reactionarii de dreapta, ci doar despre cum stanga incepe sa se certe. Cred ca si progresismul de stanga are nevoie de anumite clarificari, anumite repere mai stabile atunci cand devine prea… progresist; cam asta cred ca e ideea.

  8. Unii chiar au o problemă cu propriul sex și e necesar să facă tranziția, pe când cei mai mulți dintre ei, probabil că o iau razna pentru că așa e la modă, fac operație și apoi își dau seama că s-au maturizat, nu aveau nicio problemă și că îi luase valul. Iar tranziția nu e deloc ușoară, sunt tratamente hormonale, operații complicate, schimbări de acte. Dar așa e când faci o modă dintr-o chestie care, în urmă cu 30 de ani, suna cel puțin aberant. Zăpăcești lumea și de cap și de trup.

  9. Legea trebuie sa se refere doar acelor persoane care au aceste devieri de gen până la urmă aceste persoane trebuie sa fie bărbati ori femei aceste persoane trebuie ajutate in sensul asta nu ca vine mie sa schimb sexul !