G4Media.ro

Spania confirmă planurile de a închide centralele nucleare până în 2035

Sursa foto: Facebook/ Oliver Stone

Spania confirmă planurile de a închide centralele nucleare până în 2035

Spania a confirmat miercuri planurile de a închide centralele nucleare ale ţării până în 2035, prezentând măsuri energetice, inclusiv termene prelungite pentru proiectele din surse regenerabile şi licitaţii ajustate pentru surse regenerabile, transmite Reuters, citată de News.ro.

Gestionarea deşeurilor radioactive şi dezmembrarea centralelor, a căror oprire va începe în 2027, va costa aproximativ 20,2 miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) şi va fi plătită de un fond susţinut de operatorii centralelor, a spus guvernul.

Viitorul centralelor nucleare ale ţării, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a Spaniei, a fost o problemă fierbinte în timpul campaniei electorale recente, iar Partidul Popular (PP) conservator, aflat în opoziţie, s-a angajat să inverseze eliminarea planificată.

Mai recent, unul dintre principalele lobby-uri de afaceri a cerut extinderea utilizării acestor centrale.

Printre alte măsuri s-au numărat modificările aduse regulilor care guvernează dezvoltarea de noi proiecte de energie verde şi licitaţiile de energie regenerabilă.

Guvernul a fost de acord să prelungească termenele administrative cheie pentru noile proiecte.

Termenul pentru obţinerea unei autorizaţii de construire, de exemplu, a fost majorat cu şase luni, la 49 de luni.

Licitaţiile pentru energie regenerabilă pot include acum criterii calitative care să ţină cont de standardele sociale şi de mediu, pentru ”a recunoaşte valoarea adăugată a produselor europene”, a spus Ministerul Energiei într-un comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si ce vor face, vor importa curent?

    • Daca nici Spania nu poate face curent din soare si vant, atunci nu face nimeni. Singura problema e inmagazinarea. Dar lucrurile se misca rapid si au aparut tot felul de sisteme de baterii ultra-eficiente si ieftine. Incep sa cred ca nu doar energia clasica pe baza de carbuni, gaze si petrol e pe duca dar si cea nucleara iar cea hidro nu prea mai are surse de apa si sa nu mai vorbim de costurile de constructie. Deci vantul si soarele sunt viitorul fara doar si poate. Doar in Romania statul inaugureaza termocentrale pe baza de gaze ca aia de la Iernut cu care nu avem ce face in ziua de azi. Asta in conditiile in care avem si soare si vant si apa. Polonezii investesc in campuri uriase de baterii pentru inmagazinare, noi ramanem in anii 60.