G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Sorin Cîmpeanu: Ministerul Educației va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022 / Ministrul vorbeşte despre revenirea la trimestre în loc de semestre

Sorin Cîmpeanu a anunţat că ar putea fi modificată structura anului şcolar şi să se revină la trimestre în loc de semestre, însă va exista o discuţie amplă cu sindicatele, asociaţiile de părinţi şi ale elevilor. Totodată, elevii ar putea reveni la şcoală la 1 septembrie, odată cu profesorii. Ministrul Educaţiei a precizat că, îndiferent de varianta pe care se va merge, va propune extinderea anului şcolar, începând cu septembrie 2022, relatează News.ro.

„Acest an şcolar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar. În acelaşi timp este nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toţi elevii şi părinţii din România cunosc o anumită structură. Dacă revenim, asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei, în oricare dintre variante, va propune, din timp, extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine ideea extinderii perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar. Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică duminică la Digi24.

Întrebat ce ar implica revenirea la trei trimestre în anul şcolar, ministrul Educaţiei a răspuns: „Poate fi o variantă de luat în calcul. Sunt argumente pro şi argumente contra. Este nevoie de consultare publică”.

Societatea civilă a solicitat liderilor politici o soluţie pentru garantarea unui număr minim de zile de şcoală într-un an calendaristic, respectiv măsuri concrete pentru ca România să nu mai aibă cel mai comprimat an şcolar din Uniunea Europeană, potrivit unui apel iniţiat de Societatea Academică Română şi semnat de asociaţii ale elevilor din mai multe multe judeţe şi de ONG-uri şi adresat Guvernului şi Parlamentului. Asociaţiile propun ca anul şcolar să aibă un număr mediu de zile echivalent cu cel din primele 10% ţări în topul testărilor PISA, începerea cursurilor la 1 septembrie 2021 în următorul an şcolar şi vacanţe mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului şcolar, considerând că vacanţele lungi afectează major copiii şi nivelul la care ei revin în şcoală.

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Eu sper ca in 2022 campeanu să nu mai fie ministru.

  2. Eu nu inteleg de ce nu se extinde anul scolar prin prelungirea lui pana la 1 iulie? De ce sa se inceapa pe 1 septembrie cand temperaturile de afara sunt inca de 34-35 de grade? In ultimii ani clima din Romania s-a cam shimbat. Vara nu mai incepe prin iunie, ci cam prin iulie si tine pana pe 20-25 septembrie.

  3. Hai sa revenim si la Marea Adunare Nationala, daca tot am revenit la comunism, cu Cimpeanu si PNL.

    • Trimestrele n-au fost inventate de comunisti.
      Structura pe trimestre, aplicata si înainte de razboi, era mult mai echilibrata, cu durata trimestrelor scazând pe masura ce se acumula oboseala.
      Ideea scolii în timpul verii a mai fost abordata (pe atunci se dorea reducerea cheltuielilor cu încalzirea) si abandonata, dat fiind randamentul „minunat” al învatarii la ceas de vara. Nu confundati vara de aici cu cea din tarile „avansate” Germania sau Olanda.

  4. Precum bănuiam, la mizeria numită ” educație” nu va înghesuiți cu commurile…
    România educată și ” normală”!
    Dați o fugă pe la foișor, probabil că copiii voștri vor înțelege mai bine comunismul.
    Abramburica a fost mic copil!!
    Ți-ai dreaq de simpatici.