G4Media.ro

Sorin Cîmpeanu: Sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli. Putem…

Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea

Sorin Cîmpeanu: Sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli. Putem folosi disciplina „educație sanitară”, care poate fi adaptată, gradual, la toate clasele de elevi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat la Digi24 că este complet de acord cu introducerea educației sexuale în școli și că el, personal, nu are absolut nicio emoție în privința termenului „sexual”, chiar dacă e conștient că sunt mulți părinți pentru care termenul în sine poate genera idei preconcepute.

„Poate trebuia să avem o denumire mai explicită pentru această disciplină, pentru acei părinți care intră în profunzimea termenului, dar eu personal n-am nicio problemă și consider că este necesară educația sexuală în școli”, a răspuns Cîmpeanu, când a fost întrebat dacă e potrivit ca materia de studiu să se numească exact așa: „educație sexuală”.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că exista deja o lege trimisă pentru promulgare în privința reglării denumirii și introducerii educației sexuale în școli, și că din punctul său de vedere va putea fi utilizată programa actuală, care prevede pentru clasa a XI-a disciplina „educație sanitară”, disciplină care include pe larg „informații de specialitate pe care copiii pot să le afle”.

În prezent, educația sanitară este o materie opțională, astfel că doar 6% dintre elevi au beneficiat de informații adecvate, a mai arătat ministrul Cîmpeanu.

Pentru ca educația sexuală predată în școli să-i poată ajuta pe elevi să înțeleagă, e necesar ca ei să fie înscriși din start la această disciplină, care se va preda gradual, începând de la clase mici, până la clasele de liceu, a arătat Cîmpeanu. „Părinții care au rezerve vor putea să facă cerere de retragere a elevilor, motivat sau nu, dar consider că elevii trebuie înscriși din start la această disciplină”, a adăugat ministrul.

De asemenea, mai crede el, educația sexuală trebuie predată în paralel cu o strategie de educație parentală, pentru că sunt mulți părinți care nu înțeleg lucrurile în profunzime. „Mulți părinți nu înțeleg ce s-ar putea preda la această disciplină, de aceea consider că educația sexuală trebuie să meargă în paralel cu educația parentală”, a comentat Cîmpeanu.

Un alt aspect menționat de acesta este faptul că disciplina trebuie predată de personal competent, de profesori de biologie sau chiar de medici, iar în timp, personalul specializat va putea fi format în universități.

Cîmpeanu a precizat că părinții trebuie să aibă în vedere fenomenul social și faptul că tinerii au în prezent acces din plin la informații neadecvate, astfel că este esențială îndrumarea de specialitate.

„În momentul în care primim atâtea semnale cu privire la nivelul scăzul de informații pe care le dețin copiii – vorbim de mame la vârsta de 12, 13, 14 ani, de noi născuți care sunt abandonți și introduși in plasament, unde aceștia cresc și din nou generează alte probleme, tot din lipsă de informație (…) Diversitatea surselor de informații la care au acces elevii este enormă, motiv pentru care ei chiar au nevoie de o îndrumare de specialitate, de îndrumarea profesorului care trebuie să aibă competență să-i îndrume. Părinții nu au destule competențe în acest sens. Eu, cu copilul meu, am mai avut discuții, dar niciodată în detaliu, pentru că eu nu am fost format pentru așa ceva, am avut discuții atât cât s-a putut, dar nu sunt format să știu cum să explic lucruri de specialitate”, a comentat ministrul Cîmpeanu.

Citește și

Harta educației sexuale în Europa: ce se predă și câtă importanță are tematica în celelalte sisteme educaționale de pe continent

Foto: Inquam Photos – Alexandra Pandrea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. „Astfel, un om bun, deși sclav, este liber; dar un om rău, deși un rege, este sclav. Căci el slujește nu numai unui singur om, ci, ceea ce este mai rău, atât de mulți stăpâni cât are vicii. ” – St. Augustine, City of God
    „Spre deosebire de versiunea standard a revoluției sexuale, „Libido Dominandi” arată cum eliberarea sexuală a fost încă de la început o formă de control. Cei care doreau să-l elibereze pe om de ordinea morală aveau nevoie să impună controale sociale imediat ce reușeau, deoarece libidoul eliberat ducea inevitabil la anarhie.
    Aldous Huxley a scris în prefața sa la ediția din 1946 a Brave New World că „pe măsură ce libertatea politică și economică se diminuează, libertatea sexuală tinde să crească în mod compensator”.
    Această carte este despre inversul acestei afirmații. Acesta explică modul în care retorica libertății sexuale a fost utilizată pentru a proiecta un sistem de control politic și social ascuns. Pe parcursul celor două sute de ani acoperiți de această carte, dezvoltarea tehnologiilor de comunicare, reproducere și control psihic – inclusiv psihoterapie, comportament, publicitate, control de sensibilitate, pornografie și șantaj – a permis iluminismului și moștenitorii săi să întoarcă în cap ideile lui Augustin și să creeze stăpâni din viciile omului. Libido Dominandi este povestea modului în care s-a întâmplat asta. „

    • @Alex1 – Cred ca nu ai inteles prea bine, nu e vorba de faptele minorilor ci a viitorilor adulti! In cazul asta, ce faci cu parintii care iau decizii proaste pentru copii lor, decizii care vor face mai mult mai mult rau adultului care va deveni? Ce facem cu deciziile total gresite (a multor parinti, sa recunoastem) care vor influenta negativ evolutia de la copil la adult?

  2. Fac o precizare cu referire la ministru Campeanu: propunerea de verificarea in integru a unei teze de doctorat si apoi să nu mai poată fi cerută alta verficare este o aberatie. Nu poate fi făcută o verificare exhaustivă de o comisie, deoarece aceasta nu are timp
    cum să găsească toate sursele nedigitalizate sau din alte limbi straine.

  3. desi in ultimii 30 de ani am votat sistematic cu PNL, la ultimele alegeri a fost prima oara cand nu m-am prezentat.
    inca o data ma felicit pentru alegerea facuta. mi-as fi piedut vremea de pomana…

  4. cine va preda?
    va fi o ruleta ruseasca.

    la unele scoli vor preda probabil medici competenti, echilibrati, care vor prezenta informatii interesante si pertinente, la alte scoli vor preda tot felul de habarnisti inregimentati ideologic, iar la aletele nu se va tine pentru ca majoritatea parintilor isi vor retrage copiii de la materia asta si nu se va putea face catedra (in special pe la tara).

    cum i-o fi norocul fiecaruia…
    trebuie, totusi, sa-i multumim tovarasului ministru ca ne lasa optiunea de a ne retrage copiii de la materia asta.

  5. Citind comentariile imi dau seama ca sint facute de oameni care nu au nicio tangenta cu realitatea lumii in care traim. Elevii au nevoie si solicita infirmatii in domeniul educatiei sexuale. Faptul ca ramin gravide doar preadolescentele care nu merg la scoala este fals. Tocmai pentru ca adolescenti si deja copii 7-8 ani au acces la tot felul de informatii pe care nu sint in stare sa le inteleaga e nevoie ca persoane abilitate sa le dea explicatii stiintifice , sa le vorbeasca despre pericolele la care se pot expune. Majoritatea parintilor nu o fac sau nu o fac cum trebuie fie din nepricepere, fie din jena. Ceea ce spun e din experienta la clasa, la fiecare generatie am invitat anual la ora de dirigintie o persoana abilitata sa faca acest tip de lectie si a fost foarte bine.

    • De acord cu teoria.
      In practica asta va creea inca o falie intre scolile bune si scolile mai putin bune, intre elevii de „familii bune” si elevi de „familii mai putin bune”.
      La scolile bune unde isi dau copiii parintii potenta financiara o sa predea oameni bine pregatiti (medici sau profi de bio, cum zice tov. Ministru), la scolile mai putin bune o sa predea tot felul de ciurucuri de suplinitori care isi vor completa catedra cu ora asta, sau mai rau, persoane inregimentate ideologic, iar la tara nu se va face deloc pentru ca majoritatea parintilor nu isi vor lasa copiii, deci nu se vor putea completa catedrele pentru profesori la materia asta.

      Parca n-am trai in Romania… nu stim cum merge treaba cu invatamantul de stat obligatoriu si gratuit. 🙂

      Sigur ca tov. Ministru va putea raporta la OSCE, Comisia Europeana si alte comitii internationale ca in Romania se face educatie sexuala. In fond asta este scopul, sa ii multumim pe-aia de la comisii sa nu ne mai tufa la cap cu prostiile lor. Nu cautam solutii reale, cautam sa facem chestii mimetic ca sa para de la distanta ca e bine ca sa nu fie rau.

      Vorbim peste 2-3 ani sa imi povestiti din experienta dumneavoastra de profesor daca am avut dreptate… 🙂

    • @CoTORU: Te-ai demascat, tovarase, esti pesedist! Sa-i nivelam pe toti, sa ramana toti pe zero, nu cumva aia de la scoli „mai bune” sa stie ceva!

  6. Ma indoiesc de capacitatea celor din Ministerul Educatiei de a deosebi ce e de spus unui copil de clasa a cincea si ce trebuie spus unui copil de clasa a noua.
    Deasemenea, daca nu va fi disciplina optionala, prezenta doar cu consimtamantul parintilor, ar fi incedent sa obligi copii sub 14 ani care sunt cu gandul la invatatura si isi intreaba parintii daca ii framanta o intrebare legata de corpul lor.
    Este pervers a induce unui copil ca este normal sa iti dai chilotii jos si sa faci sex(fie acesta chiar si protejat).
    Adica ora de religie (unde ii invata pe copii si pe adolescenti, printre altele, sa aspire la puritate sufleteasca si trupeasca) este optionala, iar ora de a invata cum se face sex protejat(cu alte cuvinte, placere fara durere) este obligatoriu…
    Fiecare parinte isi cunoaste copilul.
    Daca il crede un mic animalut in calduri, sa il trimita la acele cursuri.
    Daca il stie cu bun simt si cu preocupari constructive, are tot dreptul sa refuze sa il lase sa urmeze astfel de cursuri.

    • Mda, ce fel de religie e aia ? Ce se invata acolo, ceva util ma refer ?
      Ca pe Mache, si multi maimutoi ca ei ii tot auzim cum ca femeia e dracu gol pe pamantu’ asta, e ok ?
      Cum ca avortul e crima ? Pai, mai retrograzilor, daca ar avea informatii sanitare, nu pornhub (ca la asta ti-a fost capu’ cand ai scris) atunci poate nu am mai fi pe primu’ loc la mame adolescente sau numar de avorturi (crime, cum le ziceti voi)

  7. VRAJA MARII, FARMECUL…

    SA NE SPUNA CUM REZOLVA PROBLEMA ARHEOLOGIEI DUPA PLAGIATE. O INGROAPA ?

    • Nu se poate rezolva.
      N-are cine sa ia la mana zeci de mii de teze de doctorat sa vada care este si care nu este plagiata. Este o munca titanica. Ar trebui un fel de CNSAS, cu cercetatori angajati sa faca munca asta. Nu cred ca finanteaza vreun guvern, indiferent de culoare politica, asa ceva, si nu cred ca se gasesc cercetatorii care sa isi piarda vremea cu asa ceva. (Sa detectezi plagiatele este totusi treaba de cercetator, care sa cunoasca bine literatura din domeniul respectiv, nu o poate face ori functionaras public.)

      Se poate diminua pentru viitor prin masuri luate acum, dar ce a fost dat pana acum… sanatate.

    • Nu cumva ceea ce face domnul ministru in aceasta zona este o parte din proiectul „Scapam toti” ?

    • se poate…

  8. Dar cu sanctionarea plagiatorilor prin retragerea titlului de doctor sunteti de acord?

  9. Au ăștia n cap ce n ai avut tu n pat toată viața, mulțumim internetului, o rasă de masturbatori

  10. Educația sexuală este necesară. Eu îmi aduc aminte foarte bine perioada anilor 80 când am fost elev de gimnaziu, nu găseam nici o informație și singurele informații erau din discuțiile cu colegii de clasă și de joacă, și acelea denaturate cu multe exagerări. La biologie, aparatul reproducător era predat in mod rigid, fără trimiteri la sex. Singurele surse diluate erau romanele, dar și acelea erau cenzurate în bibliotecile școlare. Am crescut în lipsă de informație sexuală și nu a fost în regulă. Abia după revoluție, fiind la liceu, am început să găsesc unele informații științifice privind protecția, detalii , sarcină, BTS, ceea ce unii colegi experimentaseră deja, mai ales blenoragia. Deci ne dăm prea repede cu părerea, nu ne punem în pielea copilului care are nevoie de aceste informații pentru etapa sa de explorări mintale. Altfel îl lăsăm noaptea fără lanternă, cu pornhub și doar atât. De ce suntem pudibonzi, copilul are telefon și pornhubul e la un clip distanță, credeți că nu a văzut clipuri porno? Dar acolo este sexul sportiv, cu mai mulți parteneri, totul exagerat privind performanțele sexuale. Copiii au dreptul la informație corectă, științifică, să pună întrebări și să li se răspundă de un om priceput și informat. Contează să li se explice că sexul nu este sportiv, că trebuie să cauți parteneră/i persoane cu care vrei o relație de medie sau lungă durată, față de care ai niște sentimente. Sunt multe de spus, viața sexuală este foarte importantă, influențează starea de bine și ne dorim să avem copii, viitori adulți fericiți și informați pe domeniul acesta. Mă bucur că ministrul a deschis discuția, să vedem ce se realizează până la urmă. De obicei apar pudibonzii de la Psd care nu sunt de acord cu așa ceva, auriștii sau alții și pun bețe în roată. Deși ei au bani, amante, dar nu dau voie unui copil să fie informat corect.

  11. Campeanule, esti vai de mama ta… o sa vedem ca dupa mandatul tau Educatie e tot varza…
    Esti habarnist marca PSD-PNL, varza, nu ai nici o sansa sa FACI o Strategie de REFORMA a Educatiei, nici una…