G4Media.ro

Sondajele de opinie din Statele Unite au dat-o, din nou, în bară.…

Sondajele de opinie din Statele Unite au dat-o, din nou, în bară. Eroare accidentală sau intenționată?

Cele mai multe dintre anchetele de opinie publicate de institutele de sondare a opiniei publice înainte de alegerile din Statele Unite nu au reflectat cele întâmplate cu adevărat la urne, ele nereușind de exemplu să anticipeze performanța bună a președintelui Donald Trump, eșecul lui Joe Biden de a câștiga Florida sau succesul republicanilor de a păstra controlul Senatului. Aceste erori sunt similare cu cele întâmplate în urmă cu patru ani, când sondajele de opinie au prezis o victorie zdrobitoare a democratei Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă. În final, republicanul Trump a obținut mandatul de președinte, câștigând 304 voturi electorale față de doar 227 de voturi pentru rivala sa. Unde au greșit sondajele?

Din primăvară, din momentul în care a părut evident că Joe Biden devenise favorit în cursa din interiorul Partidului Democrat pentru a fi desemnat candidatul formațiunii pentru Casa Albă, sondajele de opinie l-au prezentat constant pe fostul vicepreședinte în pole-position în confruntarea cu Trump. În condițiile în care infecțiile cu coronavirus se extindeau cu repeziciune în Statele Unite, iar restricțiile economice deveneau tot mai dure, republicanul aluneca încet, dar sigur, în sondajele de opinie.

Chiar și cele mai recente anchete, publicate în zilele premergătoare scrutinului din 3 noiembrie, arătau că Joe Biden urma să fie un câștigător sigur, foarte posibil cu un număr uriaș de voturi electorale. Nate Silver, care este considerat un „guru” al realizatorilor de sondaje cu site-ul său FiveThirtyEight, i-a oferit luni lui Biden o șansă de 89% de a câștiga întrecerea cu președintele Trump. La rândul său, agregatorul de sondaje RealClearPolitics a indicat la începutul acestei săptămâni că Biden avea un avans național mediu de 7.2 puncte procentuale, 51.1% în favoarea democratului și 43.9% pentru Trump. Nu puține au fost sondajele care arătau că fostul vicepreședinte al lui Barack Obama avea un avantaj de două cifre în fața președintelui, unele vorbind de 12 puncte procentuale sau chiar de 17 puncte pentru Biden.

FiveThirtyEight estima duminică seara că Joe Biden are 90% șanse să câștige alegerile de marți, în timp ce modelul electoral al celor de la The Economist susținea și el că era foarte probabil ca Biden să îl învigă net pe Trump în Colegiul Electoral, unde sunt necesare 270 de voturi din totalul de 538 de voturi electorale pentru a deveni președinte. Potrivit analizelor realizate de prestigioasa publicație internațională cu sediul la Londra, democratul avea 96% șanse de a câștiga Colegiul Electoral (mai mult de 19 sanse din 20), în timp ce liderul de la Casa Albă era cotat cu doar o șansă din 20, respectiv 4%. The Economist estima că Biden va avea între 253 și 415 de voturi electorale, iar Trump va câștiga între 123 și 285 de voturi.

Joe Biden era creditat cu șanse semnificative de câștig și de Princeton Election Consortium, care spunea că democratul va avea 354 de voturi electorale, cu 184 de voturi pentru Trump.

Duminica trecută, analiștii de la Quinnipiac au estimat și ei că Biden va câștiga alegerile generale cu 11 puncte, iar CNBC a prezis că democratul îl va bate pe Trump cu 10 puncte. Cifre similare dădeau și NBC și Wall Street Journal.

De asemenea, în statele swing, cele care urmau să decidă scrutinul, Biden a fost prezentat ca având în medie un avans de 2.3 puncte, potrivit RealClearPolitics, în timp ce New York Times a estimat un avans clar al democratului, inclusiv în Florida.

În statele Michigan, Wisconsin, Florida, Arizona, Carolina de Nord și Pennsylvania, avansul lui Biden era duminică seara de 3.7%, respectiv 49.2% față de doar 45.5% pentru președintele republican. RealClearPolitics arăta că democratul se afla în frunte în toate aceste state swing.

Mai mult, analiștii au vorbit, bazându-se pe cele indicate de sondaje, de un val albastru de victorii în care democrații câștigau nu doar Casa Albă (prin Biden), dar ar fi reușit să reia controlul Senatului (preluând cel puțin 6-7 mandate deținute de republicani) și să își extindă majoritatea confortabilă din Camera Reprezentanților.

De exemplu, FiveThirtyEight estima că democrații sunt favoriți clar să câștige mai multe scaune în Camera Reprezentanților decât cele 232 pe care le au în acest moment, analiștii vorbind chiar de 254 de mandate pentru Partidul Democrat. De asemenea, site-ul lui Nate Silver – considerat în America o adevărată „Biblie” a sondajelor de opinie – prognoza că democrații ar putea să termine scrutinul având 55 de mandate de senatori, cu cel pușin 8 în fața republicanilor.

Modelul The Economist indica și el o victorie probabilă a democraților în lupta pentru controlul Senatului – 83% șanse pentru democrați să domine camera superioară a Congresului, față de doar 17% șanse pentru republicani să rămână în control. În Camera Reprezentanților, democrații erau creditați cu 99% șanse să își păstreze majoritatea, în timp ce reppublicanii aveau doar 1% șanse să producă o surpriză. Chiar și duminică, jurnaliștii de la The Economist erau convinși că democrații vor avea între 227 și 263 de mandate în viitoarea Cameră, în timp ce republicanii urmau să se mulțumească cu 172-208 de locuri.

La rândul său, Princeton Election Consortium prezicea că democrații vor continua să domine Camera Reprezentanților și vor prelua controlul în Senat, cu 53 de mandate, față de 47 de mandate pentru republicani.

În esență, mesajul institutelor de sondare a opiniei publice era că Donald Trump era sortit unei înfrângeri umilitoare, iar performanțele sale negative urmau să se reflecte și asupra Partidului Republican, care se va prăbuși la urne. De asemenea, prezicerile lor au fost amplificate de presa americană, majoritar de stânga, creionând un adevărat dezastru pentru Trump și republicani.

Realitatea de la urne

Rezultatele de până în acest moment indică însă o imagine mult diferită de cea descrisă de sondajele de opinie pre-scrutin.

În cursa pentru Casa Albă, Biden se află în frunte, dar cu un avantaj minim, care se învârte în jurul a 2 procente. El nu a obținut victoria detașată anticipată de multe sondaje și, chiar dacă în final se va impune în fața lui Trump, succesul său este departe de a fi unul categoric, ceea ce se va reflecta într-o posibilă fragilitate politică a administrației sale.

Cu o zi înainte de Election Day, sondajul ABC-Washington Post i-a dat lui Biden un avantaj de 17 puncte în Wisconsin. Joi la prânz, avantajul democratului în acest stat era de sub 1%, după numărarea a 99% din voturi.

Sondajul Quinnipiac estima, înainte de scrutin, că Biden se va impune cu cinci puncte în Florida și patru puncte în Ohio. În final, Trump a câștigat ambele state, cu trei și, respectiv, opt puncte, dând peste cap previziunile comentatorilor.

Mai mult, Trump a reușit să adauge șase milioane de voturi la scorul său popular din 2016 (62.984.828), ajungând în prezent la 68.894.239 de voturi, o performanță deloc neglijabilă pentru un președinte căruia i s-a prezis în repetate rânduri decesul politic.

De asemenea, republicanii par în acest moment că vor păstra controlul asupra Senatului, de unde vor putea sabota fără probleme agenda politică și economică a unei eventuale președenții Biden, potrivit CNN. Până joi la prânz, democrații câștigaseră doar un singur mandat în plus de senator, în timp ce mai multe curse în care republicanii erau considerați victime sigure au rămas roșii (culoarea Partidului Republican). Acesta a fost cazul, de exemplul, fotoliului deținut de Susan Collins în Maine. Republicana a sfidat toate sondajele de opinie care o creditau cu șansa a doua în fața democratei Sara Gideon, recâștigând fără pobleme mandatul de senatoare pentru a cincea oară. meritul său este cu atât mai mare cu cât, înainte de scrutin, Gideon a condus în toate sondajele de opinie, beneficiind și de un avantaj financiar considerabil în fața rivalei sale republicane.

De asemenea, democrații nu și-au extins majoritatea deținută în Camera Reprezentanților, pierzând mandate în New Mexico, Minnesota, Florida și Oklahoma, iar moderații din partid vorbesc deja de înlocuirea lui Nancy Pelosi din fotoliul de lider al Camerei, potrivit The Hill. Pelosi este acuzată că, în ciuda fondurilor uriașe pe care le-a avut la dispoziție, nu doar că nu a reușit să învingă categoric republicanii, dar candidații democrați au fost ținuți în șah în multe curse electorale, nereușind să câștige niciun mandat suplimentar și pierzând cinci scaune, reducându-și astfel majoritatea din Camera Reprezentanților la 12 fotolii.

Toate aceste erori, făcute în mod voit sau nu, cu scopul de a manipula opinia publică și de a-i ajuta pe democrați, au făcut că institutele de sondare a opiniei publice să fie printre cei mai mari perdanți ai scrutinului din 2020, iar cauzele eșecului lor sunt multiple. „Un dezastru,” a scris John Bresnahan de la Politico despre erorile sondajelor, în timp ce Frank Luntz de la Fox News a afirmat despre cursa senatorială din Maine: „Eșec sistematic.” „Călcâiul lui Ahile al industriei de sondaje: o lipsă de smerenie, o atitudine de tipul cel mai deștept tip din cameră,” a scris și jurnalistul Tim Alberta de la Politico. La rândul său, John Podhoretz de la New York Post e de părere că „sondajul politic este o fraudă… este rău pentru țară. Este folosit ca o formă de război psihologic.” „Criza sondajelor de opinie este o catastrofă pentru democrația americană. Dacă datele de opinie publică nu sunt fiabile, vom orbecăi cu toții,” a pus punctul pe i un comentator de la The Atlantic.

Cauzele erorilor 

Dar ce s-a întâmplat cu sondajele de opinie? De ce, pentru un alt doilea ciclu prezidențial și general, previziunile au fost greșite și contrazise de cele întâmplate la urne? Analiștii au afirmat că, printre motivele care au făcut ca sondajele de opinie să greșească din nou în mod flagrant, se numără:

* votanții lui Trump, „majoritatea tăcută” de care el a vorbit mereu, au renunțat să mai ofere răspunsuri la chestionarele realizatorilor de sondaje sau nu au dat răspunsurile corecte din diferite motive (să nu fie ostracizați, de rușine că îl susțin pe republican, să nu fie considerașți rasiști etc.). Institutele de sondare s-au concentrate cu precădere pe alegătorii democrați și au subestimat suporterii (numeroși) ai liderului de la Casa Albă.

* una dintre teorii este că, în ciuda celor susținute de institutele de sondare a opiniei publice, numărul alegătorilor care răspund efectiv la telefoane este relativ mic. „În epoca telefonului mobil, foarte puțini oameni răspund la apeluri de la numere nelistate și chiar mai puțini dintre ei vor să vorbească cu un realizator de sondaje – care, din câte cred ei, poate fi un fraudator deghizat,” a explicat Sydney Morning Herald acest „mic secret murdar” al realizatorilor de sondaje. În opinia publicației, rata de răspuns la chestionare politice este de 3%, o cifră ridicol de mică și care nu ar fi în niciun caz relevantă pentru a face predicții electorale. Iar situația va deveni din ce în ce mai dificilă pentru realizatorii exit poll-urilor, care extrapolează cele 3 procente la întreaga masă de votanți, bazându-se masiv pe interviurile făcute la urne. Anul acesta însă, 102 milioane de americani au votat prin corespondență, iar opiniile lor nu au fost luate în considerare în momentul în care se anunță un rezultat posibil.

* deși pare greu de crezut, folosirea operatorilor de sondaje pare că este unul dintre motivele eșecurilor în prognozele din acest an. Rasmussen Reports, unul dintre puținele sondaje care a prezis succesul republicanului în 2016, a folosit mesaje telefonice pre-înregistrate ca să chestioneze alegătorii și nu operatori umani, care ar fi putut intimida votanții. Rasmussen Reports a anticipat și acum victoria lui Trump în Florida.

* institutele de sondare a opiniei publice nu au sesizat – intenționat sau nu – susținerea pe care Trump o are în rândul minorităților. În acest sens, Florida este un caz relevant. Republicanul a atras voturile masive ale comunităților de americani de origine cubaneză și venezueleană, îngrijorați de agenda mult prea stângistă a perechii Joe Biden-Kamala Harris. În acest condiții, nu e de mirare că Trump și-a mărit cota din votul hispanic în Florida la aproape 50%, de la 35% obținută în 2016.

Analizele post-electorale arată că, față de 2016, președintele a câștigat teren cu aproape fiecare grupă demografică minoritară: cu patru puncte la alegătorii de culoare (atât bărbați, cât și femei), cu trei puncte în rândul hispanicilor (la fel, atât bărbați, cât și femei). Singurul grup în care pare că a pierdut puncte a fost cel al bărbaților albi.

Per ansamblu, se pare că Trump a obținut cel mai mare sprijin din partea votanților ne-albi dintre toți candidații republicani la prezidențiale din ultimii 60 de ani. Motivul, cred unii comentatori, poate fi pus pe seama câștigurilor fără precedent de locuri de muncă pentru minorități în economia sa dinainte de pandemie.

* sondajele pre-scrutin afirmau că pandemia de coronavirus va decide câștigătorul Casei Albe, aceasta fiind dată ca subiectul principal care îi preocupă pe alegătorii americani. Exit poll-urile au indicat însă că economia a fost tema principală (34%), urmată de inechitățile rasiale (21%), în timp ce COVID-19 s-a aflat pe locul trei, cu 18%, potrivit New York Post.

* unele voci suțin că organizațiile media consderate de stânga, inclusiv New York Times, CNN sau Washington Post, s-au folosit, din nou, de sondajele de opinie pe care le-au comandat și la care și-au adus contribuția pentru a-și promova agendele anti-Trump. „Unii din dreapta eșichierului politic văd sondajele manipulate ca o formă de suprimare a alegătorilor. Acuzația este că, făcându-l pe Trump să arate ca un ratat trist, se urmărește ca suporterii săi să fie descurajați să voteze,” a scris un editorialist de la New York Post, o publicație favorabilă actualei administrații americane.

Concluzia. În urmă cu patru ani, pe măsură ce televiziunile de știri anunțau victoriile neașteptate ale lui Trump în diferite state esențiale în calculul final, activistul democrat Van Jones a declarat la CNN: „Aceste sondaje nu sunt de încredere. Există ceva în neregulă cu industria de votare.” Institutele de sondare a opiniei publice nu pare însă că și-au învățat lecțiile. Indiferent care va fi scorul final al Colegiului Electoral, alegerile din 2020 au deteriorat și mai mult reputația lor. Greșelile comise de aceste organizații au fost, la fel ca în 2016, flagrante. Nici măcar nu pare să mai fie vorba de erori normale de sondare, ci de eșecuri repetate, ce lasă impresia unor motive ascunse, intenționate. Nu e de acees întâmplător că multe voci cer transformarea radicală a acestor instituții, în timp ce unele sugerează desființarea lor totală și găsirea altor metode de testare a preferințelor electoratului pentru ca cele întâmplate în 206 și 2020 să nu se mai repete.

Surse: USA Today, New York Times, CNN, FoxNews, RealClearPolitics, New York Post, Politico, The Atlantic, The Week, The Hill, The Sunday Morning Herald, Twitter

Notă: În zilele următoare, G4Media.ro va prezenta opiniile mai multor experți nord-americani despre industria de sondare a opiniei publice și despre eșecurile ei de a prognoza corect rezultatele scrutinului din 2020.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Tot aud mereu tampenia cu „majoritatea tacuta”. Nu exista asa ceva, in nici un caz la alegerile dn SUA.

    Extrema dreapta in Europa -desi e rusinor sa votezi cu Le Pen, niciodata nu a iesit in minus in sondaje. Desi era rusinos sa votezi cu Dragnea sau Dancila considerati partid „corupt „analfabet” totusi pana si in amarata de Romania sondorii au iesit ok la alegerile prezidentiale.

    Nu exista nici un studiu serios sa confirme existenta asa numitei „majoritati tacute” in nici un caz in SUA unde clasa celor fara studii se mandreste cu votul pentru Donalt Trump, vezi nenumarate dovezi chiar si video din alegeri claxoane, masini vopsite in culorile repbulicanilor prin zonele rurale, etc

    In SUA este o problema etnica cu sondajele. Vorbeati de Florida, pai cubanezi si venezuelenii de acolo nici nu vorbesc engleza credeti ca a fost cineva sa ii intrebe pe coronavirus cu cine voteaza ? Credeti ca a fost cineva sa verifice in ghetourile negrilor sa inteleaga ca noua generatie e mai putin legata de democrati decat multi considerau ? De comunitatea diversa asiatica credeti ca a a pucat cineva sa o verifice in detaliu ?

    Este o problema clara de CALIBRARE si de sondare nu exista asa ceva precum „shy majority” give me a break.

    • Silent majority nu înseamnă ca e vorba de persoane timide și tăcute. Nici vorba în cazul trumpistilor.
      Înseamnă doar ca nu apar pe radarul firmelor de sondaje pentru ca nu răspund sau răspund aiurea.
      Da, e o mare problema cu firmele de sondaje. In era în care Cambridge Analitica, cu complicitatea Facebook, știe totul, absolut totul, despre mase largi din populație, e inadmisibil sa faci sondaje ca acum 100 de ani, după ce acum 4 ani ai avut dovada clara ca ești depășit și greșit.

    • Faceti o confuzie intre votul popular si votul pe electori.
      Adevarat, la alegerile trecute votul popular (suma absoluta a voturilor individuale) a fost cat de cat corect, cel pe electori l-a dat castigator pe Trump in mod surprinzator.
      Anul asta votul popular e sub estimari pentru Biden (fata de sondaje), DAR votul pe electori (daca continua tendinta actuala) Biden pare sa castige Nevada, Pennsylvania si Georgia. Scorul lui Biden ar putea fi 306 vs 232. Adica 56,8 vs 43,2 ale lui Trump. Adica votul popular e SUB sondaje, vorul pe electori e PESTE sondaje.
      E sistemul american de socotit voturile. Ruleta americana.

  2. Trump a observat primul, se fura ca-n codru.

    • Daca nu avea gura aia proasta, castiga fara probleme. Multi dintre cei care au votat impotriva lui , au votat datorita atitudinii si caracterului sau. Chiar si la treaba cu frauda, iti trebuie o anumita doza de idiotenie si de tembelism sa sustii asta cand tu esti presedintele SUA.

    • Daca acolo se fura iti dai seama acilea in colonie…

    • Si o dovada ca s-a furat ceva dintr-o sursa credibila avem, in afara de maimuta portocalie?
      In Nevada si Arizona voturile lui Biden scad in urma avansului la numararea voturilor, cineva ar trebui sa le spuna democratilor ca fura in sensul gresit :)))))
      O fi aceeasi sursa cu Soros si antenele 5g care iti citeste gandurile?

    • Normal ca a observat primul. E cam greu sa nu observi ca se fura, cand tu esti cel care furi. Si ma refer aici la incercarile disperate de a preveni numararea voturilor prin posta. Inclusiv prin a-si pune propriul om sef la Posta, care sa-si bata joc de colectarea lor.

      Si cred ca si asta este un factor care a contribuit la diferenta semnificativa fata de sondaje. E posibil ca multe voturi pentru democrati sa fie si acum pe drum, intarziate sau blocate prin sistemul postal.

  3. Bun articol, bravo Adrian!
    Niste observatii.
    – Mai exista un factor factor care se combina in lista cauzelor: complexitatea crescanda a societatii nu a fost insotita de o crestere a rafinamentului metodelor de sondare – sau au crescut insuficient, mai ales atunci cand rezultatele noilor versiuni metodologice nu placeau celor care le comandau. Cand sondezi cu metode slabe, obtii metode slabe.
    – Este evidenta intentia publicatiilor media stangist-elitist-caviar de a manipula cetatenii. Si ma indoiesc ca ei fac asta independent de anumite cercuri politice democrate, in in anumite domenii profesionale si categorii sociale aceste tendinte comunistoide sunt extrem de dominante. In aceste conditii, nu este normal si logica suspiciunea lui Trump privind intentia de fraudare? De altfel au mai fost fraudari in istoria USA, si au fost facute tot de democrati, iar acum toata complexitatea administrativa combinata cu poosibilitatile tehnologice pot constitui un paravan si facilitator pentru fraudare deci tentatia este foarte mare — cel putin in anumite cercuri democrate sau/si in anumite state (swing states mai ales).

  4. Nu e nicio eroare,spre deosebire de democrați , fraierii de trumpiști nu prea răspund la întrebările celor care fac sondajele pentru că tătucu lor le zice că sunt parte din „deep state” și dau doar „fake news”….și uite așa au ieșit rezultatele astea, așa se întâmplă când faci sondaje pe babuini maga.

  5. Partidul Democrat = PSD (populism, etatism, minciuna, coruptie endemica)

    • Greșit! O fi partidul democrat în America de aceeași doctrină cu pesedeaua dar e de la cer la pământ. A condus Obama 10 ani pentru oameni,pentru toți oamenii,nu doar pentru patroni și profit! Dacă vrei sa păcălești prostimea…go for it…dar nu există nicio asemănare din punctul de vedere al democraților americani cu pesedeaua românească.

    • De fapt Partidul Republican = PSD. Ambele sunt partide conservatoare. Si populismul maxim e la republicani, nu la democrati.

      Dar asta doar daca si eu si tu ne batem joc de semnul „=”. Realitatea e mult mai complexa, si politica de la ei nu are nicio legatura cu politica de la noi.

      La minciuna si coruptie cred ca sunt egali republicanii si democratii. Singurul punct in care pot sa-ti dau eventual dreptate e etatismul democratilor.

      Cert este ca Trump a fost o catastrofa de presedinte, si Biden, asa senil cum e, va fi un presedinte mult mai bun decat Trump.

      Ignorand prezidentialele, intre republicani si democrati e greu de ales, unii au luat-o prea mult spre conservatorism extrem, ceilalti prea mult spre justitie sociala extrema.

      Dar ar merita sa piarda senatul republicanii pentru cativa ani. O data pentru ca l-au sustinut aproape neconditionat pe Trump cu toate prostiile pe care le-a facut, si a doua oara ca sa poata repara Biden mai usor ce a stricat Trump.

      E de rahat ca sistemul lor electoral duce la concentrarea puterii in doar doua tabere, ceea ce duce in timp la radicalizarea acestora.

      E neplacut sa alegi doar intre „rosu” si „albastru”, cand nici unul dintre cele doua partide mari nu te satisface.

      Oricum, in era digitala, ar trebui ca din ce in ce mai multe decizii sa fie luate direct de oameni, prin vot, nu prin reprezentanti. Si de preferinta cat mai mult la nivel local.

  6. Nu e nicio eroare,spre deosebire de democrați , fraierii de trumpiști nu prea răspund la întrebările celor care fac sondajele pentru că tătucu lor le zice că sunt parte din „deep state” și dau doar „fake news”….și uite așa au ieșit rezultatele astea, așa se întâmplă când faci sondaje pe babuini maga….

    • Clar, daca comunistii nu au scorurile la care visau si cu care aveau fantezii sunt de vina sustinatorii lui Trump!

  7. Eu speram ca ne intrebam astazi cum de presedintele inca in exercitiu al SUA poate sa isi permita sa spuna din functia oficiala STOP DE COUNT ! Acesta este abuz de putere dupa cele mai elementare norme democratice.

    Revenind la asa zisul subiect va rog sa verificati si sondajele

    – Fox NEWS (bastion republican) care au dat-o in bara, or fi si ei platiti de democrati ?

    – M-ati innebunit in alte articole cu Trafalgar Group „Pieleanu” republican al SUA, de la el tot bagati tampenia cu shy Trump voter care nu are baza stiintifica dupa cum am demonstrat.
    Trafalgar Group a dat-o in bara si mai rau la ultimele sondaje cu o zi inainte de alegeri au dat in Rust Belt States +2, +3 pentru Trump, se pare ca pierde in toate 3 la 1%-2%. PE astea le-ati omis convenabil in articol.

    Nu stiu de unde va luati datele, daca aveti pe cineva acolo care va spune aberatile astea dar „put” de la o posta a propaganda republicana dupa cum am demonstrat cu Trafalgar Group.

    Sunt extrem de dezamagit de continutul articolelor legate de SUA

    • Nu te mai amagi daca nu vrei sa fii dezamagit

    • Alexandru, aveti dreptate, toate casele de sondare au gresit, si de o parte si de alta!
      De ce diferentele nu sunt cele date de majoritatea sondajelor, respectiv de 7-10 puncte procentuale in favoarea lui Biden, in special in statele ,,albastre”? Pai, pentru ca in aceste state a avut loc o mobilizare masiva a electoratului lui Trump, mobilizare generata pe de o parte de numeroasele mitinguri,apeluri si actiuni ale republicanilor din zilele anterioare Election Day, iar pe de alta parte de numarul impresionant de aproape 100 de milioane de americani care au votat anticipat, stiindu-se faptul ca in proportie de peste 60% acestia au votat pro Biden.

    • Pieleanu, tu esti, ma?

  8. Adevărul este că sondajele au dat-o în bară din nou. În unele cazuri diferența din sondaje față de rezultatele concrete depășeșete cu mult procentul statistic de eroare, inerent oricărui sondaj. Instituțiile de sondaj sunt clasificate în diferite clase, în funcție de eroarea statistică istorică ( adică modul în care sondajele unei instituții de sondare se dovedesc a fi ”precise” într-o perioadă mai lungă ).
    De fapt totul stă sau pică în modul de calcul al eșantioanelor și modului în care acest eșantion ( mărimea grupului sondat ) reușește să reflecte cu fidelitate caracteristicile populației. Există un capitol separat în statistică ( teoria sondajelor ) care trebuie stăpânit și aplicat. În mod sigur se vor face analize și studii care vor găsi explicațiile reale care au fost la baza acestor erori. FiveThirtyEight, fondat de Nate Silver, un statistician de clasă nu realizează sondaje proprii ci calculează previziunile sale din zeci de sondaje făcute de alții. Partidele nu pot lucra fără sondaje, ele își elaborează politica de campanie în funcție de ele,așa că ele nu vor dispare. Este însă sigur că vor solicita o mai mare precizie statistică. Democrații de exemplu, au cheltuit sute de milioane de dolari în Florida, datorită previziunilor prea optimiste. Deci e pierderea lor.
    Nu ar fi fost inutil nici o analiză cu privire la ciudatul și de loc liniștitorul comportament al lui Trump, începând cu afirmarea victoriei, atunci când încă aproape nimic nu era sigur, și continuând cu afirmații cu privire la fraude, absolut nefondate. Comportamentul acesta hectic a electrizat o anumită parte din susținători, reclamând pur și simplu oprirea numărării voturilor ( Detroit, Michigan ) când avansul lui Trump a început să dispară. Fraudele electorale sunt foarte rare în America.
    https://www.brennancenter.org/issues/ensure-every-american-can-vote/vote-suppression/myth-voter-fraud

  9. Ce ar fi sa asteptam numaratoarea finala si abia apoi sa comparam rezultatele cu sondajele?

    • In unele state (vezi Florida), diferentele au fost foarte mari, avand in vedere, inainte de toate, sumele care s-au cheltuit pentru sondaje.

      Singura data certa este ca Biden va castiga, se pare.

  10. Au și americanii Mariuși Pieleni și Mireli Palada.

  11. Institutele n-au dat-o-n bara de data asta, au prezis ca iese Biden si a iesit.
    In medie au zis ca o sa castige cu 7,2 procente si el se pare ca va castiga cu aproape 4 si cu diferenta mare de electori, 306-232.
    Nu se spune absolut niciun cuvintel despre sondajele care-l dadeau castigator pe Trump, cum ar fi cel al lui Trafalgar Group.
    Si inca n-a dovedit nimeni ca un sondaj poate influenta votul, asa ca tot articolul e o simpla trancaneala.