G4Media.ro

SONDAJ Unul din patru angajaţi împrumută bani în fiecare lună până la…

SONDAJ Unul din patru angajaţi împrumută bani în fiecare lună până la următorul salariu/ Românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii și de haine

Peste un sfert dintre angajaţi recunosc că nu le ajung banii din salariu de la o lună la alta şi, prin urmare, nu doar că nu reuşesc să economisească nimic, ba chiar trebuie să se împrumute mai mereu de la familie sau prieteni până la următorul salariu pentru a se putea descurca, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, citat de News.ro

Alţi 27% dintre respondenţi se găsesc şi ei deseori în situaţia de a nu mai avea bani până la salariu şi de a împrumuta, iar 26%, doar uneori, în condiţiile în care jumătate dintre respondenţi câştigă mai puţin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depăşesc acest nivel.

”Nu ajută nici că situaţia financiară în ansamblu a angajaţilor nu s-a îmbunătăţit deloc sau chiar s-a deteriorat în ultimul an, deşi costul de trai a crescut. Aproape 37% dintre respondenţi spun că au aceeaşi situaţie financiară ca anul trecut, în timp ce 32% dintre respondenţi susţin că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit în decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirmă chiar că a avut un declin major”, arată sondajul BestJobs.

Doar 20,7% au văzut o îmbunătăţire a situaţiei financiare în ultimul an.

Prin urmare, trei din zece respondenţi spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obişnuit, pe datorii. Alţi 25% susţin că dau între 25% şi 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenţi plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens. Şi cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toţi reuşesc să mai pună bani deoparte de la o lună la alta, în timp ce aceia care reuşesc spun că sumele economisite lunar sunt foarte mici.

Mai exact, aproape jumătate dintre respondenţi nu pun niciun leu deoparte, o treime economiseşte sub 10% din ceea ce câştigă lunar şi numai 11% dintre respondenţi spun că reuşesc să economisească ceva mai mult, de până la un sfert din salariu.

Pentru a se încadra în banii pe care îi câştigă lunar, românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenţi), de haine (57,6% dintre respondenţi), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţi). De asemenea, aproape jumătate (47% dintre respondenţi) reduc mesele luate în oraş. Totodată, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sănătate (12,7%), transport (8,9%), educaţie – cărţi, studii etc. (7,20%), utilităţi (gaze, curent, apă, căldură) – 4,61%.

În ciuda îngrijorărilor sau problemelor financiare, românii nu pot sau nu vor să renunţe la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenţi), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), maşina personală (23,1%), ţigări (15,8%), călătorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 15 iulie – 5 august 2019, pe un eşantion de 922 de utilizatori de internet.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România şi are peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De aia n-ai loc prin malluri nici lunea la 12… ca taie romanu’ bani la haine…

    • Prin AFI și Promenada, unde îmi fac veacul (nu numai luni ci luni-vineri și nu numai la 12 ci 12-19) și unde am ajuns deja să mă cunosc cu „uzualii” și cu „permanenții” de prin cafenele, îți spun sigur-sigur că nu sunt angajați. Adică nu suntem angajați. Avem bani din alte chestii, nu din salarii. Singurii salariați din timpul săptămânii din mall-uri sunt câțiva norocoși care câștigă mai bine și își permit să mănânce acolo, iar după 18 tot așa, câțiva rătăciți care se scarpină în buzunare de bani de o cafea.
      Pentru fiecare salariat care are bani de mall, sunt 200 care n-au, ce vezi tu în mall nu sunt salariații ăia cu €700-800 pe lună.

  2. Cat de tampit poti sa fii ca ministru de finante, ca Prim-ministru, ca guvern, ca, in situatia actuala si de perspectiva imediata a economiei romanesti si a tensiunii din societate, in paralel cu rectificarea bugetara NEGATIVA (ca doar d-aia impui si cresti noi accize!) sa si acorzi spor de nesimtire (15% pentru conditii vatamatoare!!!!!) bugetarilor din finante?!!!
    Eu sunt economist si nu inteleg, asa cum nu inteleg ratiunea economica a pensiilor speciale, exceptie cele din domeniul armelor, care sunt conditiile vatamatoare din sectorul financiar public si din Curtea de Conturi? Sau se vrea transformarea categoriilor profesionale in clase sociale si s-o luam de la capat cu feudalismul?!

  3. Vreo coroborare cu cei 30% care au toaleta in afara casei sau cu cei 40% analfabeti functional sau cu cei 50% care nu sunt conectati la canalizare (in rural chiar spre 90%!) ?! 💡

    Vom fi ce-am fost si mai mult decat atat! 😎