G4Media.ro

SONDAJ MedLife: Rata de vaccinare estimată până la finalul anului 2021 este…

sursa foto: MedLife

SONDAJ MedLife: Rata de vaccinare estimată până la finalul anului 2021 este de doar 27-31% din totalul populației din România cu vârsta peste 16 ani, adică 5 milioane de persoane

Datele celui mai recent studiu realizat de MedLife, cu scopul de a estima numărul persoanelor decise să se vaccineze, arată că intenția de vaccinare a românilor este sub așteptările inițiale. Estimările actuale indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o rată de 27-31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani, potrivit unui comunicat de presă al companiei,

„Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilității vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depășit numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare. Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccinaAșadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea și convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccineze. Va fi nevoie de efortul și mobilizarea comună a principalilor actori din societate –  autorități, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica și nu numai. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia. Creșterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală și reluarea vieții sociale. Este singura soluție pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Doar 10-13% din populația României are intenție fermă de a se vaccina în perioada imediat următoare

Studiul realizat de MedLife estimează un număr de aproximativ 2 milioane de persoane cu intenție fermă de a se vaccina cât mai repede sau nu mai târziu de luna viitoare. Alți 3-4% iau în calcul vaccinarea peste 3, 6, 12 luni sau chiar peste 1 an.

Cea mai mare rată de vaccinare se remarcă în mediul urban, unde se estimează că aproximativ 33-38% din totalul persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani se vor vaccina până la finalul anului. În schimb, în rural, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este de circa 19-23% din totalul populației de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, în timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Nivelul de educație este un alt factor care influențează major intenția de vaccinare, fiind în relație direct proporțională. Mai exact, cu cât nivelul de educație este mai ridicat, cu atât cresc și ratele de vaccinare – din prezent și așteptate la final de an.

Bărbații, persoanele peste 50 de ani și cele care au făcut forme medii sau severe ale bolii sunt mai deschise la ideea de vaccinare

Studiul MedLife relevă faptul că din categoria persoanelor dornice să se vaccineze fac parte într-o mai mare măsură bărbații, persoanele din categoria de vârstă 50 – 69 de ani și persoanele care au un stil de viață activ. Totodată, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și au trecut prin forme medii sau severe ale bolii (cu pneumonie) sunt mai deschise la ideea de a se vaccina față de cele care nu au trecut prin infecție.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinării fac parte, într-o mai mare măsură, persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu un nivel de educație mai scăzut și care nu au suferit de COVID-19 până în prezent. De asemenea, studiul arată că persoanele care provin din gospodării numeroase sunt mai puțin dispuse să se vaccineze.

În ceea ce privește localizarea geografică, conform studiului, regiunile București – Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentante în segmentul celor care au luat sau iau în calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord – Est, care este supra-reprezentantă în rândul celor care resping ideea vaccinării. 

Doar o treime din populația României consideră vaccinarea ca fiind eficientă

Puțin peste jumătate din persoanele cuprinse în eșantion consideră că dețin informații necesare despre campania de vaccinare. Dintre acestea, persoanele vaccinate și cele care vor să se vaccineze cât mai curând au fost cele mai preocupate să se informeze despre campanie. De asemenea, nivelul de informare este semnificativ mai ridicat în rândul populației provenite din mediul urban, cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, respectiv 60 – 69 de ani, cu educație superioară și în rândul persoanelor care au trecut prin boală.

Doar o treime din populația României cu vârsta peste 16 ani consideră vaccinarea ca fiind foarte eficientă, atât împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, cât și împotriva dezvoltării unor forme grave de boală, în caz de infecție. Restul populației invocă teama de efecte adverse – pe termen lung sau imediat – ca principalul motiv din spatele refuzului de a se vaccina, următorul argument fiind neîncrederea alimentată de informațiile contradictorii.

„Din păcate, în România încă avem un număr important de persoane indecise sau care refuză vehement ideea vaccinării. Aici trebuie să ne concentrăm cu toții eforturile, să contribuim la o informare corectă și să îi facem să înțeleagă că vaccinul nu ne ajută doar din punct de vedere al sănătății individuale, ci și din perspectivă economică, socială, psihologică. În felul acesta copiii se vor întoarce la școală, bolnavii cronici vor putea să aibă diagnosticele salvatoare de vieți la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirmă că atunci când se atinge un grad de imunizare cu cel puțin o doză a 60% din populație, apare o încetinire evidentă a pandemiei și ne apropiem de o viață normalăa adăugat Mihai Marcu.

Coordonatele metodologice ale cercetării

Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 – 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de piață din România.

Studiul MedLife a fost realizat sub coordonarea lui Andi Dumitrescu, consultant și expert în cercetare de piață cu o experiență de peste 23 de ani. Andi Dumitrescu a condus compania GfK Romania timp de 15 ani, care a fost liderul ultimilor 20 de ani ai industriei de market research.

Sursa foto: MedLife

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Nu stiu pe ce se bazeaza. Pana acum s-au vaccinat 2.7 mil de romani, nu are cum ca doar 2.3 sa se mai vaccineze in 8 luni.

    • este perfect plauzibil, zic eu. 5 mil romani inseamna foarte aproximativ 30-35 % din populatia din tara. Daca ne uitam putin pe alegerile recente, votul fiind o expresie a unui minim de educatie civica si conectare la mersul societatii, am avut prezente undeva in intervalul 35-50%, cu tot cu electorat mobilizat de partide. Restul se p…a si pe vaccin, si pe vot, si pe orice din lumea asta. Aici trebuie sa vina guvernul cu strategii si politici de a le atrage atentia acestei mase inerte de oameni.

    • Ba este. Majoritatea județelor sunt „verzi” acum (la centrele de vaccinare), sunt zeci de mii de doze libere și puțini doritori. Cei care s-au înscris până acum în platformă, cam ăștia suntem. Hai încă 500 de mii (cu indulgență) care așteaptă să vadă care sunt efectele adverse. Restul sunt inconștienți.

  2. @mircea: comparatia cu participarea la vot e partial corecta. Multi dintre antivaccinisti au fost la vot si stim cu cine au votat…

    • Avand in vedere ca noi plebea care nu vrem sa ne vaccinam suntem majoritatea trebuie ca restul populatiei sa se conformeze majoritatii! Si daca nu vor sa plece din tara . Ca asa eram indrumati si noi acum ceva ani de dreapta care era la conducere.

    • @ Antic
      Stai linistit ca vor pleca multi, mai ales tinerii inteligenti care muncesc si au salarii mari din care platesc o gramada de taxe pentru pensii si sanatate. Sa vedem cine o sa va mai plateasca voua, celor multi, pensiile.

  3. Ehe, cand spuneam in ianuarie treaba asta ma injurau toti… Asta e, marketingul este facut de tute si de gaga.

  4. daca ar fi 5 milioane care nu au avut covid si care sunt in grupele de risc ar fi nemaipomenit , ma indoiesc , 7 din 10 mosi inscrisi la medicul de familie au renuntat desi era vorba de pfizer nu de astra , de tineri nici nu mai spun ca nu au interes sa se vaccineze sau oricum scazut.

  5. Johannis se lauda in continuare ca suntem pe locul 4 in Europa judecand dupa numarul persoanelor care au fost vaccinate cu 2 doze (desi suntem pe ultimele locuri la nr total de doze administrate relativ la populatie). Am si eu o intrebare:
    Daca pierdem locul 4, intentionati sa ii vaccinati cu 3 doze pe speciali ca sa fim pe primul loc in lume la nr. celor vaccinati cu 3 doze? Nu de alta, dar se stie ca exista tulpini noi care ar putea sa puna in pericol viata acestora.

  6. Apai de la un punct nu mai ai ce face, ai incercat sa educi lumea, stim ca persoanele peste 60 de ani sunt mai vulnerabile, si ele stiu.
    Dupa ca se da liber la vaccin si ajunge prin orice sat sa fie usor sa te vaccinezi ar trebui sa mai stam 1-2 luni si sa dam drumul la tara… cine nu a facut isi asuma riscul

    • Asa zice logica dar știință zice altfel…daca nu se vaccineaza 60-70% din populație virusul va continua să circule in comunitate, va suferi si alte mutații de care vor fi amenințați f serios si vaccinarii…nu e pt toata lumea știința, fiecare sa si vadă de domeniul lui si sa nu si mai dea cu parerea daca nu a studiat ramura respectivă…sa ascultam specialiștii în domeniu si nu pe politicieni sau pe toti gura casca!

  7. Fix asta estimam la inceput, 33% se vor vaccina. E clar, nu vom ajunge decât la 25 %. Si eu cred ca e bine dacă se vor vaccina doar oamenii cu probleme.

    • Nu, nu e bine daca vaccinezi doar oamenii cu probleme. Pentru ca restul vor tot plimba virusul si produce noi generatii si mutatii ale virusului, care pot genera variante periculoase si care pot reduce eficacitatea vaccinurilor. Cu cat e mai multa populatie vaccinata, cu atat scade probabilitatea sa apara noi variante periculoase ale virusului.