G4Media.ro

Sonda Solar Orbiter a fost lansată într-o misiune fără precedent către Soare…

Sonda Solar Orbiter a fost lansată într-o misiune fără precedent către Soare / Călătoria este preconizată să dureze zece ani

Sonda spaţială Solar Orbiter, construită de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost lansată duminică într-o misiune de explorare a Soarelui având drept obiectiv analiza, în premieră, a regiunilor situate la polii stelei şi la finalul căreia oamenii de ştiinţă preconizează obţinerea unei noi perspective despre felul în care energia radiantă produsă de Soare afectează Terra, informează Reuters.

Solar Orbiter a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora 4:03 GMT, luni, pentru o călătorie preconizată să dureze zece ani.

„Totul a decurs perfect. Şi dintr-o dată simţi că eşti cu adevărat conectat cu restul sistemului solar”, a declarat după lansare Daniel Mueller, cercetător în cadrul ESA, care a lucrat la organizarea misiunii.

Sonda spaţială, de mărimea unei camionete, îşi va desfăşura panourile solare şi antenele înainte de a-şi continua călătoria spre Soare, fiind asistată pe traseu de forţele gravitaţionale ale Pământului şi ale planetei Venus. La finalul misiunii, va ajunge la aproape 42 de milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui, echivalentul a circa 72% din distanţa dintre această stea şi Terra.

„Lucrez în domeniul fizicii solare de mulţi ani; n-am crezut niciodată că voi asista la o astfel de realizare şi efectiv la o lansare. Este uimitor”, a spus Holly Gilbert din cadrul NASA.

Principala misiune a sondei solare, aceea de examinare a regiunilor polare ale Soarelui, va veni în sprijinul înţelegerii originilor vântului solar, un flux încărcat cu particule, prezent într-o concentraţie foarte mare la cei doi poli, care se răspândeşte prin sistemul nostru solar, afectând funcţionarea sateliţilor şi a electrocasnicelor de pe Terra.

Cercetătorii preconizează că misiunea ar putea oferi informaţii valoroase despre modalitatea de protejare a astronauţilor contra radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.

Solar Orbiter transportă la bord 10 instrumente depozitate în spatele unui masiv scut antitermic, cântărind 147 de kilograme, iar trei dintre acestea vor studia, prin hublourile de la bord, schimbările suferite de suprafaţa solară de-a lungul timpului.

Foto: Lansarea sondei Solar Orbiter / Sursa: NASA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Intre timp, in Oltenia, se deschide o cârciuma noua!

    • Corect! Dar si noi am lansat o cruce la Braila. Si de fapt, nu una, ci trei!! Dupa o traiectorie parabolica de aproximativ 4 metri si jumatate, aceastea au amerizat in apele fluviului national (sic) unde mai multi acvanauti au batut o acvanauta cu crucea in cap si au trimis-o la cratita. Noua nu ne trebuie sonde spre soare ca stim ca lumina vine de la rasarit. Parol!

    • babo !? tu esti ?

  2. sper ca au lansat-o in timpul noptii, altfel se va topi…
    😉

  3. Salut. Distanta dintre Soare și Pământ este de 149.6 milioane de km. Datele folosite de voi în articol nu sunt corecte ( 42 mil km și 72% ) sau le-ați calculat in raport cu alt sistem de referință ….

    • In mare calculul este: 107/150 deci cam e bine…

  4. Cei 42 milioane de km vor fi echivalentul a 27%, nu 72%, din distanta dintre Soare si Pamant.
    Cine nu citeste la timp, afla prea tarziu!