G4Media.ro

Soluții la criza imobiliară din Germania/ Referendum pentru exproprierea marilor concerne? Proteste…

Sursa Foto: bizim-kiez.de

Soluții la criza imobiliară din Germania/ Referendum pentru exproprierea marilor concerne? Proteste masive împotriva creșterii prețurilor la chirii

Politicienii tuturor partidelor discută oportunitatea exproprierii companiilor imobiliare. O operațiune scumpă și ineficientă, crede specialistul imobiliar Volker Eichener, care sugerează alte măsuri, transmite postul de radio Deutsche Welle.

Problemele nu se lasă mult timp așteptate când cheltuielile unei familii cresc în decursul a câțiva ani cu 71 de procente. Îndeosebi când o bună parte din aceste cheltuieli sunt reprezentate de chiria lunară.

La Berlin, unde prețurile chiriilor au atins niveluri record, urmând o tendință prezentă în mai toate marile orașe germane, oamenii au ieșit pe străzi pentru a demonstra împotriva acestui fenomen alarmant. Proteste au avut loc și în alte orașe din Republica Federală.

În context, asociația „Mietenvolksentscheid” propune exproprierea marilor concerne imobiliare precum Deutsche Wohnen AG, solicitare care a stârnit mare vâlvă în spațiul public.

Inițiatorii au jumătate de an pentru a colecta 20.000 de semnături. Însă, la numai două zile de la începerea campaniei, s-au adunat deja 15.000, ceea ce înseamnă că Senatul de la Berlin va trebui să ia în considerare propunerea.

Referendumul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, deputații putând respinge cererile semnatarilor. Cu toate acestea, presiunea de a lua măsuri eficiente pentru a face față lipsei de locuințe în orașele mari este în creștere.

Referendumul este „un pic de politică clientelară”

Sursa: Deutsche Welle

Volker Eichener, profesor de științe politice la Universitatea din Düsseldorf, nu crede că exproprierile sunt o soluție utilă. „Fondurile publice prețioase sunt cheltuite pe măsuri imediate, în loc să aibă loc investiții în construcții noi”, a spus Eichener pentru DW.

Exproprierea Deutsche Wohnen, spune Eichener, „favorizează numai relativ puțini chiriași care trăiesc în locuințele deținute de această companie. Prin urmare, cred că avem de-a face și cu un pic de politică clientelară”.

Cele mai mari probleme le-ar întâmpina persoanele care se află momentan în căutarea unei locuințe, „iar pe acestea nu le ajută naționalizarea locuințelor”, a spus Eichener. De asemenea este discutabil în ce măsură interesul public este atât de mare încât să justifice această măsură. „Chiar dacă se trece prin trei sau patru instanțe, până la Curtea Constituțională, despăgubiri tot vor trebui plătite”, remarcă specialistul.

El privește cu îndoială și răscumpărările fără constrângeri legale. „Proprietarii stocurilor acestea de locuințe s-au schimbat în unele cazuri de mai multe ori, obținându-se de fiecare dată profituri suplimentare. Or, dacă acum le răscumperi, cu siguranță o faci la un preț mult mai mare decât cel obținut în trecut. La începutul anilor 2000, multe orașe au privatizat mari părți ale apartamentelor pe care le dețineau.

O binecuvântare financiară pe termen scurt, dar care acum se răzbună. Numai la Berlin, numărul de locuințe a ajuns la aproape jumătate în aproximativ 15 de ani, afirmă Eichener: „Când ceri ca landul Berlin să construiască din nou propriul stoc de locuințe, aceasta este o încercare disperată de a rezolva o problemă pe care ai creat-o cu mâinile tale”. În loc de a răscumpăra aceste case, banii publici sunt adesea mai bine investiți în clădiri noi.

„Construcții, construcții, construcții”

Guvernul federal respinge exproprierile marilor companii de locuințe. Ministrul Economiei, Peter Altmaier, avertizează că dezbaterea însăși afectează economia, dar și „interesele milioanelor de chiriași, fiind de natură a încetini și descuraja activității private în domeniul construcțiilor”.

Răspunsul este „construiește, construiește, construiește”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, care este, de asemenea, responsabil pentru ridicarea de locuințe în actuala legislatură.

Unele măsuri prevăzute în acordul de coaliție au fost deja inițiate: peste 13 miliarde de euro ar fi fost puse la dispoziție pentru locuințe sociale, subvenții pentru locuințe și pentru dezvoltarea urbană.

„Stimularea construirii de locuințe sociale ar trebui să crească – țineți-vă bine! – de patru ori față de nivelul din trecut”, declară Eichener.

Pentru a crea locuințe sociale, statul susține proiecte de construcții private. În contrapartidă, persoanele cu venituri reduse care dețin un așa-numit permis de ședere pentru o perioadă fixă de timp pot trăi în aceste locuințe plătind prețuri foarte avantajoase – ceea ce are un efect calmant asupra chiriilor. Eichener recomandă ca sectorul public să investească din nou masiv pentru a impune legături sociale mai lungi.

În timpul legislaturii trecute, Uniunea CDU/CSU și SPD au încercat să stopeze majorarea prețurilor în marile orașe printr-o așa-numită „frânare” a chiriilor. O măsură de care au profitat mai ales bogații, crede Eichener.

„Proprietarul poate închiria locuința persoanelor care îl feresc de riscuri”. Nu întâmplător, de multe ori, casele au fost închiriate cuplurilor formate din funcționari publici, ale căror locuri de muncă sunt considerate foarte sigure.

Sursa Foto: bizim-kiez.de


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Pai cum era aia? Trăim in grupuri și fără proprietăți? Comunismul modern.

  2. Unde sunt aia cu conceptele de colocuire? Ca occidentalii iubesc sa stea in chirie, ca nu mai pot de dragul inchirierilor, ca mobilitate, ca alea alea. Occidentalii stau in chirie pentru ca nu-si permit sa-si cumpere la 4000 eur/mp. Acum devin si chiriile scumpe ca nah, dupa ce ai dat 4000 eur/mp normal ca vrei sa-ti recuperezi investitia si doar nu vrei sa o recuperezi in 200 de ani, nu? Nu mai ascultati la toti neghiobii, cumparati-va case daca puteti, daca va co-locati in alta parte veti vinde cu profit. Daca stati in chirie platiti tot ca o rata dar nu va alegeti cu nimic dupa 10 ani, tot prosti si saraci ramaneti.

  3. Exproprierea e una, nationalizarea e alta! Cred ca ati gresit traducerea.

  4. Berlin oras condus de stanga de multe zeci de ani, dar cum stanga moderna e iubitoare de „noi aspeti” trebuie vazut ce presiune au pus pe chirii acestia, in ce numar au ajuns pentru ca se stie ca sunt cazati moka.
    Sunt multe minoritati, chiar din afara spatiului european. Turcii de ex sunt foarte foarte multi am inteles cam 30% neoficial.
    Berlin se vrea un oras multikulti/cosmopolit/de artisti/liberali de stanga care sa atraga foarte multi oameni. Toate astea au un pret si creeaza dezechilibre. La fel s=a intamplat si prin Suedia, sute de mii de extraeuropeni au fost cazati gratis pe banii statului si speculantii au crescut enorm preturile.

  5. Din panoul pe care il tine doamna poza tind sa inteleg ca vor o plafonare a chiriilor la 4 euro / m2, imediat („sofort”). Asa sa fie? Adica 2 camere de 50 mp la 200 de Euro? Cam ca in Ferentari.

    • Cu 200 de euro abia gasesti o garsoniera la vreo 30 mp, nu apartament. Deci, dududia aia se crede in Teleorman, ci nu Ferentari. De la 20-30 euro mp cat e chiria pe luna in Berlin, duduia viseaza 4 euro mp.

    • Imobiliarele si serviciile financiare. sunt sectoare foarte importante dar totodata neproductive ale oricarei economii. De asemena datorita competitiei scazute aceste sectoare sunt exemple clasice de oligopolies, in care un numar restrans de jucatori in piata fac regulile exclusiv in favoarea lor. in Cand ele devin o frana in calea cresterii economice, este necesar si normal ca guvernul sa intervina cu reglementari corective care sa contrabalanseze cel putin temporar aceste excese. Felicitari poporului german pentru atitudine!

  6. poti scoate comunismul din germania dar nu poti scoate comunismul din neamt nici dupa 70 de ani!

  7. Este un sistem cvasi-mafiot in Occident, care nu permite inundarea pietei cu locuinte ieftine. Autorizatiile de constructie se dau greu si pe spranceana, totul e facut ca preturile la imobiliare sa fie mentinute sus. Ce-o fi atat de greu ca autoritatile locale sa puna la dispozitie terenuri cu utilitati si sa scoata la licitatie construirea de cartiere intregi de locuinte sociale? Ridicate cu constructori din est (aia care de fapt lucreaza la orice constructie noua, publica sau privata) pe terenuri oferite de primarii. Astfel se pot obtine preturi mult mai mici decat cele de pe piata libera. Locuinte decente, cu chirii decente pentru cei cu venituri reduse. Administrate de autoritatile locale. Cu scop social nu in scop de profit. Cine vrea mai bine cauta pe piata libera. E loc pentru toata lumea.
    Acest cvasi-blocaj intretinut permite unor jucatori privati cu pozitii dominante (mii de apartamente detinute) sa distorsioneze piata.
    Problema s-a agravat odata cu scaderea veniturilor localnicilor, intensificarea migratiei si cresterea atractivitatii investitiilor imobiliare din marile metropole europene pentru orice investitor international, persoane fizice sau firme.

    • Sunt curios daca tot merg pe acest socialism combinat cu importul de populatii extraeuropene cum vor arata marile orase vest europene peste 20-30 de ani.
      Deja in Suedia se intampla, nativii, inafara tinerilor, incep sa se mute in afara marilor orase si marile orase incet incet se vor umple de o lume pestrita.

  8. Vai de Berlinul lor. Propun sa construim un zid sa separam speculantii de oamenii cinstiti.

    Build the wall!