G4Media.ro

Soarele trece printr-o fază de activitate minimă/ Cercetătorii NASA: Chiar dacă un…

Soarele trece printr-o fază de activitate minimă/ Cercetătorii NASA: Chiar dacă un Mare minimum solar ar dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească

Aflat în centrul sistemului nostru solar, Soarele este o forță constantă care ține planetele pe orbită, furnizând Pământului cantitatea optimă de lumină și căldură care a permis dezvoltarea vieții. Suntem obișnuiți cu rutina răsăritului și apusului în fiecare zi, dar în fapt, Soarele este incredibil de dinamic.

Trece prin diverse faze și schimbări. Cu timpul, aceste schimbări ale stelei care ne guvernează sistemul planetar au devenit mai predictibile, iar în prezent, Soarele trece printr-o fază mai puțin activă, care se numește „minimum solar”, relatează CNN, citat de Digi24.ro

Soarele are cicluri regulate, cam de 11 ani, în care înregistrează vârfuri de activitate energetică, urmate de puncte de minimum. În timpul vârfurilor de activitate, apar mai multe pete și erupții solare. Când se află în faza de minimum, Soarele este mai liniștit, activitatea sa energetică este mai scăzută și sunt mai puține pete și erupții solare de observat.

Ciclul solar depinde de câmpul magnetic al Soarelui, care se schimbă la fiecare 11 ani, adică polul nord și polul sud magnetic fac pur și simplu schimb de locuri. Nu se știe exact ce determină asta, dar cert e că polii se schimbă când câmpul magnetic devine cel mai slab, adică la momentul de minimum solar.
Marele minimum solar și încălzirea climatică

Cercetătorii de la NASA spun că în prezent ne aflăm în „Marele minimum solar”. Ultima dată când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, o perioadă care mai este cunoscută și ca Mica Epocă de Gheață în emisfera nordică. Atunci, o combinație între răcirea aerosolilor vulcanici și activitatea solară redusă au determinat temperaturi mai scăzute la suprafața Pământului, potrivit NASA.

Dar acest nou minimum solar prin care trecem nu va mai produce o nouă epocă de gheață. Iar asta, spun cercetătorii, este din cauza schimbării climatice.

Încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră rezultate din activitatea umană de ardere a combustibililor fosili este acum de șase ori mai mare și chiar dacă acest „Mare minim solar” ar dura zeci de ani, efectele nu vor mai fi aceleași.

„Chiar dacă un Mare minimum solar ar dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească. Asta pentru că sunt mai mulți factori decât simplele variații ale puterii solare care influențează temperaturile pe Pământ, iar în zilele noastre, factorul dominant este încălzirea care rezultă de la emisiile de gaze cu efect de seră”, spun cercetătorii de la NASA.

Citește integral pe Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Soarele are cicluri de 11 ani 🙂

    • „bey”, oamenii de „stiinta” se joaca permanent cu mintea noastra.

      ba e buna cafeua, ba nu e buna…

      ba e bine sa stai la soare, ba nu e bine…

      Climate myths: They predicted global cooling in the 1970s

      www[.]newscientist[.]com/article/dn11643-climate-myths-they-predicted-global-cooling-in-the-1970s/

      www[.]newscientist[.]com/article/dn11639-climate-myths-the-cooling-after-1940-shows-co2-does-not-cause-warming/

    • @Iurie – Varfurile! Varfurile de activitate energetica dureaza cca 11 ani, dar e greu cu cititul asta, nu?
      „Soarele are cicluri regulate, cam de 11 ani, în care înregistrează vârfuri de activitate energetică”

  2. Orice ar fi cu Soarele asta , imi iau rucsacul la spinare si tzustzi la mare cu cortul pe plaja vreo 3 luni departe de asfaltul de bucuresti.

    Imi pare rau de un singur lucru , dar asta e viata …

  3. Daca ni vi cu bodiguardul , merem.

  4. au inceput postacii pesedisti sa foloseasca acest nick, nici macar un nick nu-si pot concepe cu propria minte, sau cu gaura unde le era mintea inainte sa se inroleze in psd, put a slugi bugetare

  5. Nu te pui cu natura. Are reguli pe care noi oamenii nu putem să le influența. Asta cu încălzirea globală este o gogoriță care o introducem mereu cand se mai încălzește vremea…Natura are si bune precum și probleme negative…Asta a fost mereu, depinde de situație…Se va termina si cu combustibili fosile, vor dispărea si masinile probabil. Peste 30 – 50 ani vom circula cu tehnica avansată, mai mult aerian decat terestru. Nu vom prea mai avea nevoie de sosele decat pentru biciclete, pietoni…Vom ajunge la un stadiu mult mai avansat…Si daca aceasta Epoca de gheata a durat 65 ani între 1650 și 1715, vom prinde si aceasta epoca…Asa ca cei de la NASA să mai studieze si alte probleme…Clima nu se va mai încălzit. Depinde de absorbție icoanelor si pădurilor privind acest dioxid de carton eliminat. Su t suficiente păduri să îl absoarba….Daca era să se încălzească rau, se realiza în cei peste 70 – 80 ani de industrializare puternică…Pamantul este creat să facă față la orice….Cand scazut așteptîndu ala acum 65 milioane de ani, s- a refăcut climatul. Asta cu poluarea este putin fata de ce a fost atunci…Sa mai studieze specialiștii ăștia….

    • Eugen, n-ai inteles nimic.
      Dintre maximele care se produc la fiecare 11 ani, cel mai mare varf al activitatii solare in ultimul secol a fost in anii 60 cand nivelul de CO2 atmosferic la Mauna Loa era de 320ppm, acum este de 420ppm iar soarele este in perioada de activitate minima si cu toate acestea avem fenomenul de incalzire.
      Activitatea solara relativ redusa din ultimele decenii a mascat efectele incalzirii globale, in realitate daca s-ar repeta fenomele solare din anii 60 in 2025-2026, in conditiile unui nivel de CO2 atmosferic peste 430ppm, situatia ar fi destul de grava.

  6. Capitalismul incalzeste mai tare decat cea mai apropiata stea. Da.
    Partea pozitiva e ca narativul cu incalzirea e cel mai vehiculat, daca inventau racirea globala era foarte greu sa le separi.
    Noroc ca-s tampiti.