G4Media.ro

Sistemul medical din Liban este în colaps / Deficite de curent și…

Sursa foto: Pexels / Pixabay

Sistemul medical din Liban este în colaps / Deficite de curent și de provizii / „Abia putem să ne descurcăm”

Sistemul medical din Liban este în colaps, cu deficite de cadre medicale, electricitate și provizii de orice fel, relatează publicația Dawn.

În cel mai mare spital public din Liban, plini de transpirație, doctorii consultă pacienții pe tărgi în zona de recepție. Pentru a economisi combustibil, toate aerele condiționate sunt oprite, cu excepția celor din sălile de operație și depozite.

Medicii se chinuie să găsească alternative la soluții saline după ce spitalul a rămas fără. Deficitele sunt copleșitoare, iar cadrele medicale sunt epuizate. Noul vârf de cazuri de coronavirus duce spitalele din Liban în colaps.

Sectorul sănătății țării este un rezultat al multor crize care au aruncat Libanul într-o spirală descendentă – o criză financiară și economică, compusă din eșecul total al Guvernului, corupție și o pandemie care nu dispare.

Colapsul este cu atât mai dramatic, luând în considerare că doar acum câțiva ani, Libanul era un lider în medicina din lumea arabă. Bogații și celebritățile regiunii veneau în această țară cu șase milioane de locuitori pentru tot, de la proceduri majore care se efectuează în spital, la operații estetice.

Unui medic rezident de la un spital din Liban îi este greu să interneze noi pacienți, având în vedere deficitul de resurse al spitalului. Multor pacienți li se cere să vină cu propriile medicamente, cum ar fi steroizi. Alții sunt externați prea repede și trimiși, deseori, în case unde penele de curent durează mai multe zile la rând.

Inflația a făcut ca salariul să scadă în valoare cu până la 90%. De aceea, mulți medici pleacă din țară. Dacă înainte de criză, un medic se ocupa de zece paturi, acum se ocupă de 30.

„Te simți ca într-o capcană”, spune medicul rezident.

De luni, cel mai mare spital public din Liban este dependent de generatoare de electricitate. Mare parte din motorina care alimentează generatoarele este donată de partide politice sau de grupuri internaționale de ajutor.

Pentru a economisi combustibil, unele saloane folosesc numai ventilatoare. Nu toate lifturile funcționează. Numărul de paturi a fost scăzut cu 15% și Camera de Gardă acceptă doar cazuri pe viața și pe moarte.

„Sunt deficite de aproape tot”, a declarat directorul spitalului.

În fiecare zi, directorul se chinuie să aducă mai mult combustibil – spitalul are doar rezerve pentru două zile, la orice moment. Pe rafturi mai sunt foarte puține medicamente, inclusiv cele pentru pacienți cu cancer sau care fac dializă.

„Abia putem să ne descurcăm”, a spus șeful Camerei de Gardă. Recent, a trebuit să trimită un pacient critic la alt spital din cauză că nu avea un doctor specializat.

Cauzele crizei se află în ani întregi de corupție și prost management al guvernului. În doar doi ani și jumătate, majoritatea populației a fost aruncată în sărăcie, având în vedere deprecierea monedei naționale și lipsa rezervelor externe.

De ani de zile, penele de curent au fost frecvente, iar clădirile erau dependente de generatoare, însă criza s-a amplificat vara aceasta, când combustibilul a devenit greu de găsit. Spitalele, brutăriile, furnizorii de internet și multe alte afaceri și-au întrerupt des activitatea.

Rapoartele spun că cel puțin 2.500 de doctori și asistenți au plecat din țară în 2021. Multe spitale private – care asigură 80% din serviciile medicale ale Libanului – se închid din cauza lipsei de resurse sau din cauză că sunt nevoite să refuze pacienți care nu pot plăti.

Sursa foto: Pexels / Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. la noi numai alde Chirila ar putea sa se jeluie de saracie in timp ce fenteaza sparanghelul