G4Media.ro

Siquijor: O insulă paradisiacă care a căpătat reputația unui centru de vrăjitorie

sursa foto: captura video

Siquijor: O insulă paradisiacă care a căpătat reputația unui centru de vrăjitorie

Insula îndepărtată Siquijor este unică – nu doar în Filipine, ci în întreaga Asie de Sud-Est, fiind renumită încă din cele mai vechi timpuri ca un centru de vrăjitorie, magie și vindecare populară, relatează BBC.

Siquijor, situată în regiunea Visayas Centrală, atrage mulți călători filipinezi, inclusiv pe cei care locuiesc în străinătate, care vin să experimenteze terapiile de pe insulă, care îmbină catolicismul (introdus de spanioli în secolul al XVI-lea) cu practicile șamanice, cum ar fi fabricarea de poțiuni, exorcizarea și fumigația pe bază de plante. Diferitele tratamente naturale și supranaturale disponibile aici sunt apreciate pe scară largă pentru presupusele lor puteri de a eradica bolile și afecțiunile (indiferent de gravitatea lor), despre care, la rândul lor, se crede că apar ca urmare a unuia dintre cei trei factori principali.

„Primul motiv este o lume a spiritelor supărate”, spune ghidul Luis Nathaniel Borongan. „Spiritele rele sunt peste tot în jurul nostru, în cascade, păduri și mări. Iar dacă le deranjăm, se pot răzbuna sub formă de boli, blesteme sau chiar moarte.”

Al doilea, explică Borongan, este rezultatul vrăjitoriei. „Există multe forme, inclusiv haplit (blestemarea cuiva cu o păpușă voodoo) și barang (manipularea insectelor pentru a face rău altora și culturilor lor).”

A treia categorie, mai degrabă mai benignă, este cea a „maladiilor naturale”, unde orice afecțiune, fie că este vorba de o simplă durere de gât sau de o bântuire indusă de ocultism, poate fi tratată printr-o vizită la un mananambal (vindecător).

În mod tradițional, se are o încredere enormă în abilitățile vindecătorilor de pe insulă – atât de mare încât Siquijor începe să atragă atenția vizitatorilor din afara Filipinelor și a diasporei țării. „Călătorii internaționali care călătoresc pe insulă trebuie doar să întrebe la biroul de turism sau la un taximetrist local; ei vă pot arăta unde găsiți unul”, spune Borongan. „Vindecătorii cred că talentele lor sunt un dar de la Dumnezeu, așa că nu sunt doar pentru câțiva aleși, ci pentru toată lumea.” Astăzi, Siquijor este cunoscută sub numele de „Insula Mistică”.

O insulă unde vindecătorii sunt venerați

Siquijodnons, așa cum sunt cunoscuți locuitorii insulei, vizitează în mod regulat vraciul în locul unui medic obișnuit. „Vindecătorii reușesc adesea acolo unde medicina occidentală eșuează”, spune Borongan. O parte esențială a tratamentului lor este prescrierea de medicamente din plante medicinale făcute în casă. „Ei fac tot felul de remedii naturale din cele aproximativ 300 de plante medicinale care cresc pe insulă. Abundența de vegetație curativă este probabil motivul pentru care vindecarea populară a fost atât de importantă pentru viața insulei timp de secole.”

O reputație de durată pentru încântare

Exploratorii spanioli Juan Aguirre și Esteban Rodriguez au fost primii europeni care au ajuns în Siquijor în 1565. Văzând insula de la distanță și crezând că este în flăcări, au numit-o Isla de Fuego (Insula de Foc). „De fapt, lumina provenea de la licuricii care roiau deasupra copacilor molave de pe insulă”, spune Borongan. „Acest fenomen natural (acum extrem de rar), a fost probabil motivul pentru care Siquijor a căpătat pentru prima dată reputația de a fi fermecată și de ce chiar și localnicii din insulele vecine se temeau să vină aici.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. „paradisiacă care”, cacofonie-n floare.