G4Media.ro

Singurul candidat la șefia Înaltei Curți, judecătoarea Corina Corbu, își susține interviul…

sursa foto: Agerpres.ro

Singurul candidat la șefia Înaltei Curți, judecătoarea Corina Corbu, își susține interviul peste două zile. În premieră, președintele este scos din jocul numirii

Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a programat pentru 18 iulie interviul pentru funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), la care singurul candidat este Corina Corbu. Potrivit unor surse din magistratură, șansele unei invalidări sunt foarte mici. Aceleași surse au explicat pentru G4Media.ro că judecătoarea se bucură de susținerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care conduce și Secția pentru Judecători, Lia Savonea. Dovadă stă decizia din vara anului trecută, când același for a decis numirea Corinei Corbu la conducerea Secției de contencios administrativ din cadrul ICCJ.

În situația în care Corina Corbu va fi validată la șefia Curții Supreme, ea va prelua conducerea de facto din septembrie, când îi expiră mandatul actualei președinte, Cristina Tarcea.

Mizele șefiei Curții Supreme. Președintele Instanței Supreme este cel care organizează tragerea la sorți pentru formarea completurilor de cinci judecători și convoacă secțiile unite în vederea sesizării Curții Constituționale pentru legi sau existența unui conflict juridic de natură constituțională. De asemenea, este membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

Spre exemplu, în mandatul său, Livia Stanciu a dispus judecarea cu celeritate a proceselor de mare corupție, iar Cristina Tarcea le-a solicitat colegilor să accelereze redactarea motivărilor restante. În ultimii trei ani, Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat de nouă ori Curtea Constituțională a României cu privire la aspecte de neconstituționalitate ale unor legi sau ordonanțe privind sistemul judiciar.

Cine este Corina Corbu. Judecătoarea Corina Corbu a fost numită anul trecut prin decret de către preşedintele Klaus Iohannis la şefia Secţiei Contencios Administrativ și Fiscal a ICCJ. În 2014, ea a fost acuzată de procurorii DNA de favorizarea infractorului în dosarul instrumentat împotriva judecătoarelor Iuliana Pușoiu și Gabriela Bârsan. Patru ani mai târziu a fost achitată definitiv.

Context. Cristina Tarcea a declarat, pe 3 iulie, că nu și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia Curții Supreme. ”În calitate de președinte al Înaltei Curți din păcate trebuie să relaționezi cu persoane din afara sistemului de justiție. Ce am văzut m-a făcut să-mi doresc să trăiesc printre oameni obișnuiți, cu foarte mult bun simț, cu foarte multă onestitate și mai puțină imaginatie”, a spus Tarcea.

Întrebată de ziariști dacă i-a fost teamă că nu va avea susținerea secției de judecători din CSM, Tarcea a spus că ”asaltul la care a fost supusă Curtea Supremă m-a făcut să mă gândesc dacă merită să-mi duc în continuare mandatul pentru a demonstra că plec când vreau eu, nu când vor alții. Decizia era luată de mult timp”.

Foto: Corina Corbu (Agerpres / Cristian Nistor)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Vremuri noi… porci noi. Ma rog… scroafe…

    • Dacă te vede un porc te invită în cocaină lui .Sunteți din același neam doar tu ai urâtul mai lung.

  2. Inca una pe lista celor care vor infunda puscaria pana vor inchide ochii! Succes, Tov. Corbu sper sa nu va sinucideci in puscarie.