G4Media.ro

Sindicatul Europol: IPJ Constanța poate pierde 450 de polițiști în câteva zile

sursa foto: IPJ Constanța

Sindicatul Europol: IPJ Constanța poate pierde 450 de polițiști în câteva zile

Conducerea Sindicatului Europol avertizează că Inspectoratul de Poliție Constanța poate pierde 450 de polițiști în câteva zile, după ce va intra în vigoare noua organigramă.

„După anunțul, deja celebru, de „desființare” a IPJ Constanța în 45 de zile, care deja se derulează de peste 4 luni, noua organigramă a IPJ Constanța urmează să intre în vigoare în data de 15.01.2024. În noua organigramă nu există elemente de noutate, notabile, care să revoluționeze sistemul de poliție, și nici nu era posibil atâta vreme cât artizanii acestei „reforme” au fost la cârma MAI și IGPR exact în perioada în care viceprim-ministrul Predoiu susținea că lupta cu criminalitatea în ultimii 5-10 ani a fost pierdută”, se precizează în comunicatul Europol.

Sindicatul arată că singurul lucru bun al acestei „reorganizări” este reprezentat de faptul că, pentru prima dată, MAI-IGPR recunoaște două chestiuni care pot fi întâlnite în toate IPJ-urile:

  • . Organigramele existente sunt depășite și nu mai corespund situației operative înregistrate în momentul de față;
  •  Instituția Poliției Române a încălcat și continuă să încalce obligația statuată de art. 39 și art. 44 din Legea 360/2002, în sensul că serviciul polițienesc nu are caracter „permanent și continuu”.

„Cu alte cuvinte, serviciul de poliție se termină în multe unități la ora 16:00 și ulterior nu mai este nimeni planificat în serviciu, ci este chemat de acasă, din timpul său de refacere a capacității de muncă”, se precizează în informarea Europol.

Sindicatul transmite că în legătură cu pct. 2, la IPJ Constanța s-a constatat în urma „reorganizării” că mai e nevoie, suplimentar, de aproximativ 750 de funcții. Iar aceste funcții, cu toate că pe hârtie, în noua organigramă vor apărea, nu există nicio speranță pentru a fi ocupate fără o intervenție directă privind organizarea de concursuri special pentru județul Constanța.

„În altă ordine de idei, această ambiție politică, preluată de Predoiu fără să fie gândită profund, va genera o situație fără precedent care poate să ducă la pierderea a 450 de polițiști care deja au fost repartizați în ultimii 5 ani – 7 ani în județul Constanța. Practic, la acest moment, prin apariția unei noi organigrame, fiecare polițist din cadrul IPJ Constanța va trebui să își dea acordul pentru a ocupa o funcție din noul stat de organizare care va intra în vigoare la 15 ianuarie 2024” se mai spune în informarea Europol.

În lipsa acordului polițistului, acesta va fi pus la dispoziția instituției urmând să se aplice corespunzător prevederile art. 27^31 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, astfel:

Ordinea de prioritate în vederea numirii în funcție este următoarea:
a) în funcția ocupată anterior, corespunzătoare postului ocupat, dacă este vacant, caz în care acordul polițistului nu mai este necesar;
b) într-o funcție similară, în unitatea din care face parte;
c) într-o funcție similară, în altă unitate;
d) într-o funcție prevăzută cu un coeficient de ierarhizare egal sau inferior celei ocupate anterior, în unitatea din care face parte;
e) într-o funcție prevăzută cu un coeficient de ierarhizare egal sau inferior celei ocupate anterior, în altă unitate;
f) într-o funcție inferioară gradului profesional deținut, în unitatea din care face parte;
g) într-o funcție inferioară gradului profesional deținut, în altă unitate.

„Având în vedere temeiul legal de mai sus, în traducere liberă, pentru ca fiecare polițist care azi lucrează în cadrul IPJ Constanța să înțeleagă ce opțiuni are, precizăm că în situația în care unul dintre cei 450 de polițiști care dorește să se mute la o unitate din alt județ, în situația în care nu își dă acordul pentru a ocupa o funcție din noul stat de organizare ce va intra în vigoare la 15.01.0224, se va putea muta fără a mai fi nevoie de acordul inspectorului șef al IPJ Constanța, având posibilitatea să ocupe orice funcție vacantă pentru care îndeplinește cerințele de ocupare. Nu știm dacă la nivelul MAI s-a analizat această consecință, însă nu vom accepta ca polițiștii să fie dezinformați cu privire la drepturile pe care le au și nici să fie constrânși sub orice formă să accepte o funcție din noua organigramă. Îi asigurăm pe această cale pe toți colegii că le stăm la dispoziție și le cerem să ne sesizeze orice presiune exercitată asupra lor. Viitorul ne aparține!”, mai transmite conducerea Europol.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Muncă grea prin birourile alea, că pleacă săracii extenuați acasă, pe stradă nu vezi nici măcar unul. Doar necalificații de la locală mai plimbă mașinile ca să nu ruginească, dar pe cei parcați aiurea nu-i vede.

    • Alt papagal. Tu cu degetelele tale, ai scris ca i vezi pe Locala. Zi le multumesc, caci aia fac treaba. Cu Pol Romana iti iei bataie in strada, etc.Asa e romanu’ vesnic nemultumit si da tot in ala care munceste. BV.Pol.Locala.

  2. Pensie babana si viata luuuuuuunga domnilor GARCEA
    De la 48 de ani pensie 4500+net pentru STUDII MEDII si dormit in loganuri…
    SCARBA

  3. Desfintati, si asa nu fac nimic..in afara de figuri. Nu le ducem doru..de cand cu netul le ies figurile si inutilitatea in fata.Doar rutiera si interventiile merita. Sistem comunist unde doar nepotii initili au acces.