G4Media.ro

Sindicaliștii din sănătate cer creșterea salariilor pentru a face față inflației

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Sindicaliștii din sănătate cer creșterea salariilor pentru a face față inflației

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România solicită public Guvernului calculul tuturor salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate în funcţie de salariul minim, transmite Agerpres.

„În contextul inflaţiei galopante tot mai mulţi lucrători din sănătate alunecă în zona sărăciei salariale, veniturile salariale obţinute fiind insuficiente pentru a le asigura resursele necesare supravieţuirii. (Într-o astfel de situaţie se află chiar şi salariaţi care lucrează în condiţii de muncă periculoase sau deosebit de periculoase, desfăşurând totodată o bună parte a activităţii profesionale noaptea şi în zilele libere legale.) Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât este vorba de profesioniştii deja epuizaţi de îndelungata luptă dusă deja pe frontul pandemiei, rapida scădere a puterii de cumpărare accentuându-le problemele şi scăzându-le capacitatea de desfăşurare a activităţilor profesionale”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor, remis sâmbătă AGERPRES.

În aceste condiţii, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului României să adopte urgent trei măsuri: calculul salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători din sănătate prin raportarea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi în Legea salarizării la salariul de bază minim brut pe ţară în plată (aplicarea prevederilor alin. 2 al art. 12 din Legea nr. 153/2017) începând cu luna aprilie 2022; creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată cel puţin la nivelul corespunzător actualizării lui cu rata inflaţiei şi raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de bază în plată.

„Activarea mecanismului de raportare a tuturor salariilor de bază la salariul de bază minim brut pe ţară, prin intermediul coeficienţilor de ierarhizare, constituie cea mai bună soluţie în actualul context, ea permiţând atât rezolvarea unei bune părţi din problema inechităţilor salariale cât şi constituirea unui mecanism eficient de luptă împotriva scăderii accelerate a salariului real”, susţine organizaţia sindicală.

FSS subliniază că „‘armata în alb’ pe care o reprezintă profesioniştii din sănătate se află de peste doi ani mobilizată în lupta împotriva pandemiei COVID-19”.

„Această luptă nu s-a finalizat, ci se desfăşoară în continuare, atât pe ‘frontul’ pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, cât şi pe cel al patologiei post-COVID-19”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, atrag atenţia sindicatele, specialiştii din sistemul public de sănătate constituie o resursă importantă în eventualitatea (nedorită) a unui conflict militar, menţinerea capacităţii lor de intervenţie fiind vitală şi în contextul ameninţării cu războiul.

„Merită observat că, prin intermediul refugiaţilor de război, conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucrătorilor din sistemul public de sănătate. În aceste condiţii, protecţia lucrătorilor din sistemul public de sănătate împotriva stresului generat de reducerea rapidă a salariului real şi de efectele aceste scăderi accelerate a puterii de cumpărare este o intervenţie necesară, cu caracter strategic raportat la actual context”, se mai precizează în document. (Foto: InquamPhotos / Cornel Putan)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Dar un profesor cum trăiește cu 2500-3000 de lei?

    Voi nu puteți trăi cu 5000 – 20.000 de lei?

  2. Pai s-a schimbat stilul de viata dupa 2 ani de sporuri. Acum li se cuvine spor pe viata.
    „conflictul din Ucraina deja a crescut sarcinile lucrătorilor din sistemul public de sănătate” chiar ca lepre

  3. Si-au cumparat case, apartamente, in marile centre universitare, masini luxoase, fara numar….(e vorba despre „eroii in alb”!) !
    In aceasta perioada, multi oameni si-au ingropat pe cei dragi, unii fara posibilitatea de a-i fi ingropat crestineste!
    Iar astia vor doar bani….

  4. Mai așteptați, eu ca profesor am 3000 lei, un farmacist are 4000 lei iar o asistenta medicala (cu studii medii!!) are 5000 lei.

    • Pai poti sa te faci farmacist atunci. Nu te pune nimeni sa stai intr-un domeniu prost platit.

    • LACUESTELE DE PARTID AU CATEVA PENSII, CATEVA SALARII, MULTE SPORURI SI MULTE SINECURI.

    • Gicule nimic nu ai înțeles din postarea mea!

  5. Pai au fost platiti regeste fara sa faca nimic si au castigat si din cabinetele private, ca doar pacientii de la „stat” sunt obligati sa mearga „la privat”, altfel nu sunt consultati si tratati!
    Acum, daca Dumnezeul lor=Arafat, nu reuseste sa instituie starea de criza iar el sa ajunga SEF AL NOII SECURITATI, vor fi obligati sa munceasca, altfel nu isi vor lua salariile la stat si aici e buba!

  6. Nu va este rusine ma escrocilor aveti salariile marite de 3 ani la valoarea din grila pe 2022 in conditiile cand altora li sau inghetat salariile la nivelul anului 2018 ,ati avut pe perioada starii de urgenta si alerta tot felul de sporuri nesimtite iar alti au fost trimisi acasa ,ati mimat actul medical ducand la decesul a mii de oameni cu alte afectiuni iar voi nu i-ati tratat ca nu ati vrut porcilor iar acum vreti salarii marite escrocilor ,nu va convine plecati din sistem statul sa faca bine sa angajeze din afara ucrainieni ,nigerieni ,somalezi etc iar voi atarnatorilor drum bun si cale batuta , cu salarii marite si tot asteptati sa va dea omul spaga nenorocitilor,.

  7. a infirmiera are peste 5000 lei. despre ce vorbim?

  8. Stiu un spital care a tinut internat nejustificat un pacient doar pentru ca sectia sa ia sporul de covid.Dar s-a terminat starea de alerta si au trebuit sa il externeze.De asemenea,pe toata durata pandemiei doctorii au venit la serviciu doar in garda.In restul zilelor lucratoare au stat acasa ,au mers la cabinetele private…

  9. Cred că o să fie bani pentru măriri de salarii,pensii…păi, dacă au crescut vânzările de mărfuri deși preturile sunt deja foarte mari,statul încasează mai mult TVA pe fiecare vânzare. Decât că asta înseamnă devalorizarea leului și uite așa am intrat în spirala inflationista.