G4Media.ro

Sfaturile ECDC în legătură cu variola maimuței: nu este o boală de…

Sursa foto: Pixabay

Sfaturile ECDC în legătură cu variola maimuței: nu este o boală de care să vă fie rușine, dacă aveți simptome adresați-vă medicului, iar dacă ați fost diagnosticat luați o pauză de la evenimentele estivale și evitați relațiile sexuale

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat o serie de recomandări pentru persoanele care sunt diagnosticate cu variola maimuței (monkeypox) sau au simptome ale bolii, subliniind că aceasta nu este o boală de care să vă fie rușine, nu este o „boală a homosexualilor”, iar dacă aveți simptome trebuie să vă adresați medicului, să luați o pauză de la evenimentele estivale și să evitați relațiile sexuale.

ECDC amintește că au fost identificate cazuri de monkeypox (MPX) în mai multe țări din Europa și din afara acesteia. Deși orice persoană poate fi infectată cu variola maimuței, cele mai multe cazuri sunt depistate în prezent la bărbații homosexuali și bisexuali și la alți bărbați care fac sex cu bărbați.

Cum se transmite variola maimuței?

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact fizic strâns (piele pe piele), inclusiv în timpul sexului. De asemenea, se poate se transmite prin intermediul picăturilor respiratorii în cazul unui contact prelungit față în față și prin intermediul obiectelor contaminate (cum ar fi îmbrăcămintea, lenjeria de pat și jucăriile sexuale).

Simptomele comune ale variolei maimuței și ce trebuie să faceți în cazul în care prezentați simptome

Variola maimuței poate lua forma unor erupții cutanate, pete, ulcerații sau vezicule oriunde pe corp, dar adesea în zona genitală. De asemenea, poate provoca umflarea și durerea glandelor limfatice, febră, dureri de cap și dureri musculare, frisoane sau epuizare.

Cei mai mulți dintre cei afectați de actualul focar vor avea probabil nevoie doar de câteva săptămâni de recuperare la domiciliu, dar câteva persoane au fost spitalizate din cauza simptomelor de monkeypox sau a infecțiilor ulterioare ale pielii.

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus:

    • solicitați sfatul medicului, contactând furnizorul local de servicii medicale sau clinica de sănătate sexuală;
    • luați o pauză de la participarea la diverse adunări, de la ieșirile la localuri sau alte evenimente și evitați contactele apropiate, inclusiv sexul;

Stigmatul legat de homosexuali și variola maimuței

Variola maimuței nu este o „boală a homosexualilor” și bărbații homosexuali nu trebuie să fie învinuiți sau făcuți de rușine pentru această epidemie. Stigmatul este contraproductiv. Variola maimuței nu este ceva de care să ne fie rușine și nu este asociată cu o anumită orientare sexuală.

Nu lăsați stigmatizarea să vă împiedice să accesați asistența medicală de care aveți nevoie. Puteți ajuta prin combaterea stigmatizării, împărtășind informații, acordând atenție simptomelor și, în cazul în care sunteți diagnosticat, urmând recomandările medicului (de exemplu, prin autoizolare și ajutând autoritățile sanitare să notifice contactele apropiate).

Ce fac serviciile de sănătate publică?

Serviciile de sănătate publică monitorizează și investighează focarul și iau măsuri pentru a încetini sau opri răspândirea bolii. De asemenea, vor lua măsuri pentru depistarea contacților, într-un mod respectuos, pentru a asigura confidențialitatea. Dacă este posibil, păstrați datele de contact ale partenerilor sexuali, deoarece acest lucru poate ajuta la depistarea și la identificarea partenerului, în cazul în care sunteți diagnosticat cu monkeypox.

Testarea pentru variola maimuței

    • Simptomele acestei boli pot fi similare cu cele ale altor infecții (de exemplu, varicela). Pentru a confirma o infecție cu variola maimuței, persoanele respective trebuie să fie evaluate de un profesionist din domeniul sănătății și testate pentru depistarea virusului.
    • Dacă ați fost testat pentru variola maimuței, participarea la diverse adunări, de la ieșirile la localuri sau alte evenimente și evitați contactele apropiate, inclusiv relații sexuale, până când primiți rezultatele testului. În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, urmați sfaturile medicului și ale autorităților locale de sănătate publică.

Sfaturi simple de autoîngrijire, dacă rezultatul testului este pozitiv pentru monkeypox

– Dacă sunteți diagnosticat cu monkeypox, puteți reduce riscul de transmitere a virusului evitând contactele apropiate cu alte persoane. Dacă este posibil, autoizolați-vă într-o cameră și urmați sfaturile care vă sunt date de către medic și de autoritățile sanitare locale.
– Discutați cu medicul despre cum să anunțați persoanele cu care ați avut un contact apropiat înainte de a fi diagnosticat.
– În ceea ce privește tratamentul, urmați sfaturile medicului (de obicei, nu există un tratament specific
necesar). Aveți grijă de pielea dumneavoastră, păstrând zonele cu erupție cutanată cât mai curate posibil. Spălați-vă cu un săpun delicat, iar dacă erupția cutanată provoacă mâncărimi, solicitați tratament. Nu uitați să vă spălați bine pe mâini după ce atingeți leziunile. Acest lucru va ajuta la reducerea infecțiilor și a complicațiilor. Dacă observați umflături sau roșeață sau dacă faceți brusc febră – chiar dacă simptomele se amelioraseră – solicitați sfatul unui medic.
– Căutați sprijin pentru sănătate mintală dacă credeți că aveți nevoie.

Socializarea în timpul sezonului estival

Până în prezent, majoritatea cazurilor din Europa au fost destul de ușoare și doar foarte puține au necesitat spitalizare.

Participarea la evenimente și festivaluri în aer liber nu vă expune la un risc mai mare de a contracta infecția cu variola maimuței, dar contactul fizic apropiat, inclusiv sexul, crește riscul de expunere. Fiți conștienți de simptomele comune și solicitați asistență medicală din timp dacă voi sau un partener recent prezentați oricare dintre simptomele menționate mai sus. Dacă aveți simptome, luați o pauză de la participarea la evenimente până când sunteți verificat de un profesionist din domeniul sănătății.

Citește și Ce se întâmplă cu pacienții cu variola maimuței: sunt izolați în spital sau la domiciliu până la căderea ultimei cruste, pot ieși din casă cu mască, le sunt interzise raporturile sexuale – metodologie INSP

Citește și Primul caz de variola maimuței în România/ Un bărbat de 26 de ani din București al cărui partener a călătorit în mai multe țări din Europa cu numeroase cazuri

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si atunci, dvs de ce va iubiti asa?