G4Media.ro

Serena Williams și Martina Navratilova, alături de Naomi Osaka după ce s-a…

sursa foto: Captură video

Serena Williams și Martina Navratilova, alături de Naomi Osaka după ce s-a retras din French Open invocând presiunea mass-media/ Boris Becker: Ridică mari semne de întrebare, nu face față presei

În timp ce japoneza Naomi Osaka, locul 2 mondial, s-a retras în urma presiunii mediatice din turneul de la Roland Garros, mulţi sportivi au reacţionat, majoritatea fiind alături de ea, informează lequipe.fr.

Anunţând înaintea French Open că nu doreşte să participe la acţiunile de presă, Naomi Osaka s-a calificat în turul al doilea, după o vcitorie cu Patricia Ţig, şi nu a participat la conferinţa de după meci. Această decizie nu a fost apreciată de organizatorii turneului care au amendat-o cu 15.000 de dolari (12.300 de euro) şi au ameninţat-o cu excluderea din competiţie. Copleşită de controversa provocată, Osaka s-a retras din turneu.

De la anunţarea deciziei sale, reacţiile s-au înmulţit. Începând cu sportivele care s-ar fi putut afla în faţa ei în cadrul turneului. Rivala şi prietena ei, Serena Williams, a profitat de conferinţa de presă în urma victoriei sale asupra Irinei-Camelia Begu, luni seară, pentru a o sprijini pe Naomi Osaka: „Sunt aproape de ea. Aş vrea să o îmbrăţişez pentru că, aşa cum am spus, am trecut şi eu prin aşa ceva. Ea şi cu mine nu avem aceeaşi personalitate şi, oricum, nu există persoane care să semene şi în timp ce eu sunt puternică, am pielea tăbăcită, alţii au pielea mai sensibilă. Toată lumea este diferită şi trece în mod diferit prin anumite situaţii. Lăsaţi-o să se descurce în modul cel mai bun pentru ea, cum crede ea că o poate face cel mai bine. Asta e tot ce pot spune pentru ea. Cred că se descurcă foarte bine.”

O altă jucătoare americană de tenis a susţinut în mare măsură decizia japonezei. Tânăra Cori Gauff, 17 ani, cunoscută deja pentru implicarea ei în lupta împotriva rasismului, a încurajat-o pe reţelele de socializare: „Rămâi puternică! Admir vulnerabilitatea ta.”

În favoarea japonezei a reacţionat şi o fost campioană la Roland-Garros. „Sunt atât de tristă pentru Naomi Osaka. Ca sportivi, trebuie să avem grijă de corpul nostru, dar şi de mintea noastră. Noroc, Naomi!”, a scris Martina Navratilova, pe Twitter.

Reacţiile din jurul acestei controverse au depăşit graniţele tenisului. În Statele Unite, baschetbalistul Stephen Curry, conducătorul de joc al echipei Golden State Warriors, a lăudat curajul jucătoarei Naomi Osaka, înainte de a-şi încheia mesajul cu mesajul: „Un mare respect pentru tine, Naomi Osaka!”.

Un alt baschetbalist, Damian Lillard, de la Portland Trail Blazers, a mers şi mai departe: „Mi se pare o ruşine că unii oameni nu înţeleg această decizie. Astăzi, sportivii sunt chiar mai expuşi decât înainte. Indiferent dacă este pe Twitter, Instagram sau orice altceva, oamenii au voie să comenteze, să aibă opinii sau să arate lipsă de respect.”

„Este mai bine să o vezi pe Naomi Osaka jucând fără să vorbească cu mass-media sau să nu o vezi deloc jucând?, s-a întrebat antrenorul formaţiei New Orleans Pelicans, Stan Van Gundy.

Două legende ale atletismului şi-au arătat sprijinul pentru jucătoarea de tenis. Britanicul Colin Jackson şi-a manifestat empatia faţă de sportiva japoneză: „Nu mai trebuie puse întrebări. Trebuie spus doar că, dacă ea zice că are nevoie de această pauză, atunci chiar are nevoie de ea.”

Pentru cvadruplul campion olimpic Mo Farah, această decizie trebuie respectată. „Trebuie să o sprijinim. Eu însumi am fost în săli de presă şi a fost foarte tensionat”, a explicat el televiziunii britanice.

Dar o altă legendă a tenisului are o părere diferită, gândindu-se mai mult la viitorul japonezei Osaka. „Cariera lui Naomi Osaka în tenis este „în pericol” ca urmare a boicotului ei faţă de mass-media şi a retragerii de la French Open, crede Boris Becker.

„Am auzit primul ei răspuns în urmă cu câteva zile despre acest boicot mass-media şi asta trebuie luat întotdeauna în serios, mai ales de la o persoană atât de tânără. Nu s-a descurcat cu presiunea de a face faţă presei după ce a pierdut un meci, dar asta se întâmplă frecvent şi trebuie să te descurci. Am crezut întotdeauna că mass-media face parte din <job>. Fără mass-media, nu există premii în bani, nu există contracte, nu primeşti partea ta din tort. Am urât mass-media şi nu-mi plăcea să vorbesc cu jurnaliştii, dar trebuia să o faci. Acum se retrage din turneu pentru că nu poate face faţă acestui lucru şi asta îmi ridică întrebări mult mai mari. Dacă nu poate face faţă presei din Paris, nu poate face faţă presei de la Wimbledon sau de la US Open. Aşa că aproape simt că, din cauza problemelor de sănătate mintală, cariera ei este în pericol”, a spus Becker pentru Eurosport.

Un lucru este sigur pentru moment, concluzionează L’Equipe, jucătoarea japoneză de 23 de ani nu se va întoarce pe terenurile de tenis o anumită perioadă de timp, aşa cum a anunţat pe reţelele de socializare, dar nu se poate vorbi deocamdată de un sfârşit de carieră prematur.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dar ii place cand ia un purcoi de bani pentru publicitate? Asta e, fiecare meserie cu riscurile sale. Sa se angajeze la patron daca nu-i convine, ca acolo e doar lapte si miere.
    Desteptii aia din NBA de ce n-au fost atat de empatici cu Kevin Love? Ca si el a recunoscut ca are probleme psihice. Nu l-au bagat in seama pentru ca nu e din categoria BLM.

  2. Un jucator de tenis trebuie sa faca fata adversarului din teren ; nu presei imbecile si nesimtite .

  3. Toata lumea se ia azi de presa.

  4. Daca Osaka are probleme cu capu`asta e problema ei personala, nicidecum a jurnalistilor care ii pun cateva intrebari legate de tenis dupa fiecare meci.
    Probabil ca a intrat in depresie pt ca deja, la 23 de ani, are curu’ mai mare decat Serena.