G4Media.ro

Separatiștii catalini ies în stradă pentru a evoca momentul capturării Barcelonei, la…

Separatiștii catalini ies în stradă pentru a evoca momentul capturării Barcelonei, la 11 septembrie 1714, în timpul Războiului de Succesiune din Spania

Mişcarea separatistă catalană doreşte să arate sâmbătă că rămâne puternică coborând pe străzile Barcelonei, înainte de reluarea negocierilor cu Madridul săptămâna viitoare, relatează Agerpres, conform AFP.

Cu sloganul „Să luptăm pentru a câştiga independenţa”, această manifestaţie a fost convocată cu ocazia „Diada”, sărbătoare a Cataloniei devenită de un deceniu scena unor imense defilări separatiste.

Ca în fiecare an, manifestaţia va începe fix la orele 17.14 (15.14 GMT), în comemorarea capturării Barcelonei la 11 septembrie 1714, în timpul Războiului de Succesiune din Spania de către trupele regelui spaniol Felipe al V-lea.

În timp ce Catalonia a fost în iulie epicentrul unui nou val de COVID-19 în Spania, situaţia sanitară continuă să se amelioreze. Interzicerea adunărilor cu mai mult de zece persoane a fost ridicată recent, dar organizatorii au recomandat purtarea măştii.

La apogeul mişcării separatiste, „Diada” a adunat până la 1,8 milioane de suporteri ai independenţei la Barcelona în 2014, potrivit poliţiei oraşului.

Şi anul acesta, Jordi Cuixart, preşedintele asociaţiei pentru independenţă Omnium Cultural, speră „să scoată în stradă sute de mii de persoane” pentru „a demonstra încă o dată că mişcarea noastră este mai vie decât oricând”.

Dar de la eşecul tentativei de secesiune din 2017, deziluzia şi diviziunile din cadrul mişcării au dus la o scădere a mobilizării. Astfel, în 2019, „Diada” a adunat doar 600.000 de manifestanţi. Anul trecut, din cauza pandemiei, s-au putut reuni numai 60.000 de persoane.

Graţierea în iunie a celor nouă lideri separatişti condamnaţi la închisoare pentru rolul lor din 2017, printre care Jordi Cuixart, a făcut ca mişcarea de independenţă să piardă un element mobilizator.

Tentativa de secesiune a Cataloniei a fost una dintre cele mai grave crize trăite de Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco în 1975.

În pofida interdicţiei impuse de justiţie, guvernul regional al lui Carles Puigdemont a organizat un referendum de autodeterminare care a fost urmat de o declaraţie de independenţă moartă în faşă.

Madridul a reacţionat punând regiunea sub tutelă şi arestându-i pe liderii separatişti care nu au reuşit să fugă în străinătate ca Puigdemont.

Această „Diada” are loc înainte de reluarea prevăzută la sfârşitul săptămânii viitoare a negocierilor dintre guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez şi executivul regional separatist al lui Pere Aragones, al cărui partid ERC (Stânga Republicană a Cataloniei) este un aliat-cheie în parlamentul spaniol pentru guvernul minoritar al lui Sanchez.

Aceste discuţii, care s-au ţinut numai o singură dată, chiar înainte de începerea pandemiei, sunt menite să găsească o soluţie la criza din Catalonia.

Foile de parcurs ale celor două partide sunt însă diametral opuse, Madridul respingând deja cele două revendicări-cheie ale separatiştilor, şi anume un acord privind organizarea unui referendum de autodeterminare şi amnistia totală a separatiştilor urmăriţi penal pentru tentativa de secesiune din 2017.

Pentru a înrăutăţi lucrurile, tensiunile au fost reaprinse săptămâna aceasta: guvernul central a anunţat că suspendă un controversat proiect de extindere a aeroportului din Barcelona, din cauza unei „pierderi a încrederii” în guvernul regional separatist. O decizie considerată drept „şantaj” de către Aragones.

Sursa foto: captura/ miting independenta catalonia/arhiva

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Și romania trebuie să se rupă în 3 regiuni ca așa nu se mai poate, suntem toți români da asta nu înseamnă ca trebe să avem același guvern.

    • Eu sunt primul care ar interzice accesul ardelenilor in vechiul regat! Asa am scapa si noi de geniile ardelene Iohannis, Boc, Rares Bogdan, Barna, Ciolos etc

    • @jane,
      De acord cu tine. Să nu mai treacă munții regățenii decât cu viză și pașaport. Să stați voi cu voi: oltenii cu moldovenii și muntenii cu dobrogenii.

    • Lasa ca ieri a fost solutie molara asa ca nu mai conteaza ca toti Cataliniiiiiii din Catalonia protesteaza🤣🤣🤣🤣
      Limba romana este uimitoare, se schimba zilnic🤣🤣🤣🤣🤣

  2. Catalinii protestează. Cum ar fi Cătălin Crișan, nu?

  3. Puie Centralizare
    VREM REGIONALIZARE
    dictatura financiara de la bucuresti ne omoara
    Ex: daca platesc finalizarea unei constructii suma respectiva merge la bucuresti sectorul 3. Dupa ce fura 75 % din suma, re’vireaza bani in contul primariei locale .

    • povesti. fara bucuresti ati muri de foame.

    • @jane_vierme,
      Ăștia ca tine nu ar trebui să aibă voie să iasă din șatra Haules-Bucales.

  4. In afara de catalini, care banuiesc ca e o greseala de tastare, stiam ca s-a renuntat la GMT si se foloseste UT acum (universal time).

  5. 17 avioane si 7 sisteme de rachete nu pt fi impartite la 3. Romania sparta in 3 nu ar mai avea purere nici cat Albania. Terminati cu prostiile, treci granita tarii si te poti intelege normal cu oamenii aia si voi nu va puteti intelege intre voi in aceeasi limba. Ca si la noi se gasesc oi si in catalonia sa-i urmeze pe gargaragii. Vorbind doar catalona cu cine dreaqu te intelegi pe planeta asta?