G4Media.ro

Senatul francez cere „recunoașterea Republicii Nagorno-Karabah”

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Senatul francez cere „recunoașterea Republicii Nagorno-Karabah”

Senatul francez a cerut guvernului, într-un text votat miercuri, „recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah”, regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni şi scena unui conflict sângeros în această toamnă, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Premierul armean Nikol Paşinian a salutat o „decizie istorică”.

În schimb, Ministerul Afacerilor Externe a denunţat o „provocare iniţiată de un grup de senatori făţiş pro-armeni”. „Un exemplu concludent de islamofobie în Franţa”, a adăugat un consilier în probleme de politică externe al preşedintelui azer Ilham Aliev, Hikmet Hajiyev.

Proiectul Senatului francez, care nu are valoare constrângătoare, a fost votat cu 305 de voturi pentru, un singur vot împotrivă şi 30 abţineri. El a fost semnat de cinci din cei opt preşedinţi de grupuri parlamentare.

Textul votat în Senatul Franţei „condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, dusă cu sprijinul autorităţilor turce şi al mercenarilor străini, şi cere retragerea imediată” a forţelor armate din teritoriile cucerite începând cu 27 septembrie în regiunea Nagorno-Karabah.

De asemenea, ”invită guvernul francez să recunoască Republica Nagorno-Karabah” şi ”să depună toate eforturile pentru ca discuţiile în vederea unei reglementări negociate şi durabile a conflictului, care să asigure restabilirea frontierelor definite în 1994, să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk”.

Textul cere guvernului francez să apere punerea în aplicare imediată a protecţiei populaţiei locale prin desfăşurarea unei forţe internaţionale şi să aducă un ajutor umanitar masiv civililor, precum şi să ”ceară o anchetă internaţională asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabah” şi „să tragă toate consecinţele diplomatice din rolul jucat de autorităţile turce”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat sâmbătă invitaţia la o „supervizare internaţională” a acordului semnat pe 10 noiembrie între Azerbaidjan şi Armenia, mediat de Rusia.

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. În articol se vorbește despre ministerul de externe, dar al cărei țări? Presupun că al Azerbaidjanului, altfel textul devine incoerent.

  2. Precedent periculos pentru Transnistria. Daca se recunoaste republica Nagorno-Karabah atunci sa recunoasca si Osetia, Abhazia, Transnistria. etc.
    Logica Frantei incepe sa dea rateu, uite asa o sa ajunga sa recunoasca si Corsica ca republica independenta si Catalonia.

  3. Precedentul dat deja de Kosova – unde nici macar nu era vreo legitimitate istorica.
    In Nagorno Karabakh (si zona respectiva) armenii sunt locuitorii de secole. DUpa care au venit turcii si au inceput sa zica ca ei au fost primii acolo, aberant.

    • Am auzit doar vorbe, nu stiu concret dupa câti ani o cucerire e „definitiva”.
      Muntele sacru al armenilor, Ararat, ca si prima episcopie armeana, se afla azi pe teritoriul Turciei. Credeti ca e cineva dispus sa tina seama de sutele de ani în care armenii n-au fost deranjati acolo?
      Grecia a vrut dupa primul razboi mondial sa reia stapânirea Asiei Mici (macar partea de vest). N-a reusit.