G4Media.ro

Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide…

Sursa Foto: Asociația Pro Infrastructură

Semințe de rapiță din România, depistate în Germania cu reziduuri de pesticide de aproape zece ori mai mari decât limita maximă admisă

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au notificat România, ieri, 29 ianuarie, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg, transmite publicația specializată Lanțul Alimentar.

Limita maximă admisă este de 0,05 mg/kg. Proba a fost prelevată în 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, provenind din România, nu a fost distribuit pe piața germană.

Proba a fost prelevată și analizată la cererea operatorului economic, în cadrul programului de autocontrol, derulat de companii în baza legislației europene.

Nu există risc pentru sănătatea umană, întrucât semințele nu erau destinate consumului uman, ci aveau utilizare furajeră.

Lotul de semințe în cauză a fost reținut de la comercializare de autoritățile sanitare veterinare germane.

Fosfanul ( săruri de fosfan și de fosfură – sumă de fosfan și generatori de fosfan – săruri de fosfură relevante ) este un pesticid utilizat pentru tratarea cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase în depozite, pentru a le proteja de dăunători.

Perioada de aprobare a fosfanului a fost prelungită de Comisia Europeană până la 15 martie 2026, întrucât ”Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară ( EFSA ) are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la evaluarea riscurilor pentru substanța activă”.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Mâncați și consumați românește. Îmi spunea un taximetrist că are pământ pe care îl lucra în general cu romi. Acum iese de 10 ori mai ieftin că aruncă pesticide cu sacul. Nu mai are bătăi de cap. Ieftin și productiv. Crede cineva că omul habar avea ce folosește și cât?

    • @ Ziggy – Lasa, ca romanii stiu sa urle ca vine ucraineanu cu cereale sub normele UE. Sa ia de aici, cereale cu pesticide la greu din Romania. Ce mai stiu romanii sa dea cu pietre, fara sa-si vada barnele, evident.

    • Eu cred ca per ansamblu normele (echivalente) UE sunt mai bine respectate in Romania decat in Ucraina. Dar tot mai multa incredere as avea in ceva cultivat in Germania.

  2. Nu se poate să fie de la „fermierii” români, sunt cu siguranță din Ucraina.