G4Media.ro

Sejur de etică la Brașov. Cum arată dezbaterea academică atunci când în…

Sejur de etică la Brașov. Cum arată dezbaterea academică atunci când în spațiul public domină acuzațiile de plagiat la cel mai înalt nivel? Plătitul polițelor, “exagerările”, un moment T0 și rolul instanțelor – principalele griji în deschiderea unei rare conferințe pe tema eticii universitare

“Valorile etice în societatea actuală” este titlul unei conferințe găzduite, săptămâna trecută, de Universitatea Transilvania din Brașov, unul din rarele momente când, în România, comunitatea din învățământul superior și cercetare abordează organizat tema eticii în domeniu. În societatea actuală, tema s-a aflat, în ultimele luni, în prim planul discuțiilor publice prin mai multe situații notorii: premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat, autoritățile au blocat încercarea de a verifica aceste acuzații, la Curtea Constituțională a fost ales judecător Bogdan Licu, știut pentru faptul că a renunțat la doctorat în urma unor acuzații de plagiat, plus tentative legislative de a-i proteja pe plagiatori. Dacă aceasta înseamnă actualitatea în etica universitară și de cercetare, ea a fost atinsă doar tangențial în conferința de la Brașov, unde, în deschidere, adică în discursurile menite să dea tonul evenimentului, participanți marcanți au optat să pună accentul pe “extreme”, pe “plătitul de polițe” și “exagerări”, pe teama de procese cauzate de deciziile în domeniul eticii și – sub forma unei contestări a ideii – reluarea discuțiilor despre un eventual moment “T0” în etica universitară, scrie Edupedu.ro.

  • Conferința organizată la universitatea brașoveană în perioada 5-7 mai – eveniment numit în engleză “Ethical Values in Nowadays Society” – a găzduit discuții pe probleme specifice diverselor specializări din învățământul superior și cercetare, fiind asociată încă din prezentare cu “dilemele etice ale epocii Covid-19”. În discursurile introductive, însă, aceste dileme au fost atinse doar în trecere, primii vorbitori optând să se refere la probleme generale, precum combaterea – sau mai degrabă rezervele față de combaterea – plagiatelor.
În pofida temei de interes, evenimentul nu a avut o transmisie oficială online, iar Edupedu.ro a apelat la transmisia discursurilor introductive oferită pe Facebook de unul dintre participanți, pe contul personal. Vorbitorii din deschidere au fost rectorul Universității Transilvania, Ion Vasile Abrudan, președintele Consiliului Național de Etică, Dacian Dragoș, precum și Gavril Budău, reprezentant al Consiliului de Etică și Management Universitar, care l-a înlocuit pe președintele forului, Ion Ciprian Preda, absent pe moment.

Cel puțin pe înregistrare, niciunul dintre vorbitori nu s-a referit la cazul Ciucă, la cazul eforturilor de a bloca verificarea acuzațiilor aduse acestuia, la cazul Licu sau la tentativele parlamentare de amnistiere a plagiatorilor. Singurul caz menționat – fără nume – este cel referitor la comisia de etică a Universității din București și eforturile de mușamalizare a unui caz în care o înaltă judecătoare era acuzată de plagiat.

  • În plus, nu a existat decât o mențiune scurtă privind situația produsă de ordinul pe care l-a semnat ministrul Educației în septembrie anul trecut, ce prevede verificarea tezelor de doctorat de către universități, în condițiile în care, de atunci, nicio universitate nu a anunțat public rezultate ale acestor verificări.

În schimb, cu excepția intervenției lui Dacian Dragoș, președinte al Consiliului Național de Etică, vorbitorii au pus accentul pe alt tip de probleme: anume, că în valul anti-plagiat ar exista prea multe cazuri extreme, prea multe exagerări, s-ar plăti polițe și, oricum, decizii de acest fel ar ajunge toate pe masa judecătorilor. Reprezentantul unui consiliu de profil a arătat, chiar, că s-a gândit să ceară CSM să explice ce are de făcut acel for de etică și ce autoritate are, ca instituție cu responsabilități în domeniu.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Etică? Cu un al doilea premier plagiator?

  2. Universitatile din Romania sunt membre de forma a :
    http://www.magna-charta.org/

    O clipa m-am bucurat candam vazut titlul, ce rusine, ati facut o conferinta sa va declarati victime. Conferintele nu sunt pentru bosorogi venind calare din Romania de altadata, sunt pentru tineri. Nu-i mai sufocati cu trecutul si apucaturile voastre: mita, bani, pile si relatii. De aceea pleaca, cei buni.