G4Media.ro

Şeful Statului Major: ”România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în…

Sursa foto: Facebook / MApN

Şeful Statului Major: ”România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO”

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că România nu se pregăteşte de război. „Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO”, susţine generalul, citat de News.ro.

El a adăugat că publicul trebuie să fie „mai puţin sensibil la pregătirile pe care le face Armata” şi explicând că militarii îşi continuă exerciţiile conform programului de pregătire pe care îl au.

„În acest moment, România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie evident pentru toată lumea”, a declarat şeful Statului Major într-un interviu difuzat, vineri seară, de Antena 3.

El a admis că este „o perioadă foarte complicată”, dar că Armata României e pregătită să răspundă oricărei provocări. Generalul Daniel Petrescu a spus că România este afectată de războiul din Ucraina în plan umanitar, economic, dar „din punct de vedere militar, în ceea ce priveşte România, nu există nicio ameninţare în acest moment”.

„Este adevărat că trăim cea mai gravă criză de securitate pe continentul european probabil de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (…) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre. Geografia contează. Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri. Dar, în acelaşi timp, publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord – că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate. Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata. Noi ne continuăm programul de pregătire, desfăşurăm activităţi de instruire. Aş vrea să contribuim mai mult cu toţii la toate proiectele pe care le avem şi aş vrea să avem mai multă încredere că toate instituţiile statului pot să-şi facă datoria, cred că este un moment care trebuie să ne aducă împreună şi că avem încredere în noi că putem să facem ceea ce avem de făcut în continuare”, a adăugat generalul.

El a subliniat că nici NATO şi nici România nu au fost „prinse nepregătite” de conflictul din Ucraina.

Sursa foto: Facebook / MApN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Tara sigura tatuca, te pui?

  2. Există o vorbă înțeleaptă: să sperăm la ce este mai bine dar să ne pregătim pentru tot ceea ce este mai rău. Luați exemplul Finlandei, de peste șaptezeci de ani, această țară mică s-a pregătit temeinic pentru o invazie din est, a creat una dintre cele mai performante armate și unul dintre cele mai eficiente sisteme de apărare, luând lecția istoriei. Noi ne alegem politicieni incompetenți și corupți, ne batem joc de economie slăbind țara, fugim care încotro la cel mai prostesc zvon, și ne îmbătăm cu iluzia că nu ni se poate întâmpla nimic, prin glasul acestui ministru al apărării care habar nu are despre ce vorbește, o trompetă a unui partid care a contribuit în mod esențial la starea jalnică în care se găsește astăzi România. Da, acum suntem membrii cu drepturi depline în NATO, dar ar trebui să ne uităm și la obligațiile pe care le avem, iar prima dintre aceste obligații (datorii) este să ne apărăm țara cât mai bine. Iar dinspre Rusia, nu ne putem aștepta la nimic bun, niciodată.

    Nu sunt un admirator al ucrainienilor, acest popor este extrem de naționalist și modul în care se poartă cu minoritățile, în special cu românii, este mizerabil. Dar curajul și puterea de luptă de care dau dovadă sunt de admirat și ar trebui să învățăm ceva de la ei. Da, Ucraina este făcută într-o bună parte din bucăți luate cu japca de la alte țări, dar modul în care își apără țara este de admirat. Nu știu câte alte popoare din Europa ar mai face așa ceva în zilele noastre, când mare parte dintre oameni s-au învățat doar cu binele și altceva decât să fugă care încotro, când vin vremuri grele, nu știu.

    Știu că unii dintre voi vor spune că acum nu este timpul să vorbim despre asta, dar eu cred că lucrurile adevărate trebuie spuse oricând și ori de câte ori este nevoie, așa cum o fac admirabil ucrainienii, spunând multora, chiar și celor care îi ajută acum, adevărul în față. Și asta trebuie să facem și noi.

  3. Nu va pregatiti, poate va ia ”prin surprindere”, la fel ca si iarna.