G4Media.ro

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a fost umilit anul trecut în…

Sursa foto: European Council

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a fost umilit anul trecut în Rusia: „Vizita preşedintelui Macron la Moscova nu a făcut minuni”

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat marţi că vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Rusia a fost pozitivă şi aduce un element de relaxare în criza ucraineană dintre occidentali şi Moscova, dar nu consideră că a produs un miracol, informează AFP, citată de Agerpres.

„Atât timp cât există negocieri, atât timp cât unii şi alţii sunt gata să se aşeze la masă şi să discute, există speranţa că nu ne îndreptăm spre o confruntare militară”, a declarat presei Josep Borrell la încheierea vizitei sale la Washington.

În acest sens, a continuat şeful diplomaţiei europene, vizita preşedintelui Franţei la Moscova şi discuţia cu omologul său rus Vladimir Putin reprezintă „un semnal pozitiv” şi „o iniţiativă bună”. Aceasta „reprezintă un element de relaxare”, a insistat Josep Borrell, care a avut o intervenţie şi la un eveniment organizat de ambasada Franţei la Washington împreună cu revista The Atlantic.

Emmanuel Macron a spus că vede „soluţii concrete” la criză şi că a primit asigurări de la Vladimir Putin că nu va mai avea loc o „escaladare”.

Întrebat despre faptul că, totuşi, nu are loc o detensionare, Josep Borrell a recunoscut că problema „nu a fost rezolvată încă”. „Vizita preşedintelui Macron la Moscova a fost importantă, dar nu a făcut minuni„, a spus el, confirmând că „situaţia rămâne tensionată”.

După ce cu o zi înainte a declarat, alături de secretarul de stat american Antony Blinken, că Europa trece prin „cel mai periculos” moment de la sfârşitul războiului rece, şeful diplomaţiei europene a relativizat oarecum marţi gradul de ameninţare al conflictului.

„Ceea ce este important pentru Rusia nu este Ucraina”, ci arhitectura de securitate din Europa” pe care ruşii o „contestă”, a explicat el.”Fac presiuni asupra Ucrainei, dar nu cu scopul de a invada Ucraina. Ei fac presiuni asupra Ucrainei pentru a avea discuţii despre ceea ce contează pentru ei, extinderea NATO şi preocupările lor de securitate”, a spus Borrell.

Context

Presa internațională critica anul trecut în termeni duri vizita șefului diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova, efectuată tot în luna februarie. ”Rusia îl umilește pe Borrell la Moscova”, scria EUobserver.com, făcând referire la expulzarea unor diplomați germani, suedezi și polonezi chiar în timpul conferinței de presă comune de presă cu Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.

Publicația americană Politico, care are un sediu la Bruxelles, nota faptul că Borrell a efectuat una dintre rarele sale vizite la Moscova, unde a asistat fără replică la acuzațiile lui Lavrov, în timp ce acesta numea Uniunea Europeană drept un ”partener pe care nu te poți baza” și îi acuza pe liderii europeni că au mințit în ce privește otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Deși Borrell le-a spus miniștrilor de externe din UE că nu dorește să fie doar un simplu poștaș care transmite mesaje, șeful diplomației europene nu a identificat nici un obiectiv clar al vizitei sale, în afară de ”renunțarea la retorica negativă”.

Una peste alta, conchide Politico, a fost o ”prestație dezastruoasă a lui Borrell”, care tocmai a realizat că UE n-a făcut nici un pas înainte în ce privește impunerea de noi sancțiuni Rusiei după cazul Navalnîi. Borrell, fost ministru de externe al Spaniei, a rămas tăcut și zămbitor în timp ce Lavrov a avut ultimul cuvânt în conferința de presă, torpilând UE pe motiv că nu este un partener de încredere și afirmând că speră ca viitorul Consiliu European din martie să vină cu o nouă abordare în ce privește relațiile cu Rusia.

Sursa foto: European Council

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cata bucurie ca s-a făcut altul de ras mai rău ca el!

    • UE nenica, nu gluma. Aleși pe spranceana

    • Cei care s-au facut de ras sunt rusii. Diplomatia spune ca trebuie sa ai un respect protocolar cand primesti o vizita la nivel inalt. indiferent ca cel care te vizieaza vine dintr-un stat mai putin important (si nu e cazul, Franta e cel putin egalul Rusiei in multe puncte de vedere). Sa faci bascalie de vizitatorul tau inseamna sa fi primitiv, pur si simplu. Primitiv, in ciuda pretentiilor de superioritate morala si culturala. E ca si cum un boschetar de pe strada ar rade de un laureat al premiului Nobel. O fi amuzant pentru mintea boschetarului dar e dezgustator pentru orice om normal.

    • Orice om civilizat priveste cu scar ba primitivismul afisat de Putin. Sa jignesti un diplomat in vizita oficiala e un o dovada de inapoiere culturala si badara nie. Rusia s-a facut de rusine, si-a patat blazonul, nu Borrell sau Macron.

  2. @tiberius
    Nu te ambala! Mi se pare ciudat ca macron avea așteptări de la putin.
    Pe de alta parte Vladimir s-a purtat frumos. Vezi cu ce meniu rafinat l-a servit. I-a recitat din puskin

    • Eu nu ma ambalez. Doar mi se pare bizar ca trolii rusnaci sa se laude atata cu bada ranismul afisat de Putin in relatie cu diferiti oficiali. De parca Putin ar fi reputat cine stie ce victorie prin aceste jigniri, nu doar a debitat si el cat l-a dus intelectul, cultura si educatia de kagebist.

  3. Cum ar fi trebuit sa se poarte Putin cu un gerontofil?

  4. Nu a fost umilit, a fost nepregătit,….Sau cu temele nefăcute,….Pe românește!

  5. Dacă observați, comisarul a înțeles perfect obiectivul Rusiei, ceea ce nici un postac nu a observat: NU Ucraina este obiectivul Rusiei ci reconfigurarea sistemului de securitate și în special blocarea intrării în NATO. E nedrept? Cu siguranță DA. Dar așa fac marile puteri: impun regulile lor. Și SUA și NATO au s regulile lor în alte țări chiar cu forța. Vezi Irak, etc. Sigur că au avut motivele lor „întemeiate” . Așa zic și rușii. Așa a fost întotdeauna. Cei puternici fac regulile și numai ei au dreptul să le încalce.

  6. Macroul pe lingă faptul că s-a dus nepregătit, a demonstrat încă o data ca Franța a devenit o țară de rahat, păcat de o asemenea civilizație măreață. În politica externă stă la remorca Germaniei care la rindul ei stă la remorca Rusiei. Aiurelile macroului cu forța de apărare a UE, separat de NATO, sunt exact ce își dorește Putinul. Dacă nu suntem solidari o vom beli rind pe rind. Rușii au mai întrat cindva în Paris. Nu spuneți că istoria nu se poate repeta.