G4Media.ro

Șeful Curții de Justiție a UE avertizează că proiectul european e în…

Șeful Curții de Justiție a UE avertizează că proiectul european e în pericol: mai multe state membre contestă întâietatea legii europene

Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a UE, avertizează că Uniunea Europeană este într-un punct critic din cauza discuțiilor tot mai răspândite legate de întâietatea dreptului național asupra dreptului european, transmite Politico.

El a dat ca exemplu Brexit-ul, o decizie a Curții Constituționale a Germaniei, precum și decizii ale unor curți din Polonia și Ungaria. Reamintim că statele membre au acceptat acest principiu prin Tratatul UE, dar principiul este contestat tot mai des în unele state membre.

Într-un interviu pentru Politico, șeful CJUE a respins acuzațiile că instituția își arogă tot mai multe puteri, spunând că nu face decât să își respecte obligațiile din Tratatul UE.

”Autoritatea Curții de Justiție a UE și primatul legislației UE au fost contestate în unele state membre nu doar de politicieni, ci și de unele curți constituționale. Aceasta este o situație extrem de serioasă care amenință supraviețuirea proiectului european în forma sa actuală”, a spus Koen Lenaerts.

Pe lângă deciziile curților din Germania (între timp rezolvată), Polonia și Ungaria, Politico amintește și de problemele din Franța, unde politicieni din mainstream, precum candidata de centru dreapta (cu șanse serioase) la prezidențiale Valérie Pécresse, dar și fostul negociator brexit Michel Barnier au anunțat că dreptul francez ar trebui să primeze asupra dreptului european. (sursa foto: Clujust.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Io zic să stabileasca dracului clar în ce domenii au întâietate și în care nu!

    • Este deja stabilit in acordul de aderare la UE pe are il semneaza si asuma fiecare tara.

    • Da, e stabilit dar se tot extinde!!

    • Nu amintesc sa fi votat vreodată sa aderam la UE, politicienii nostrii ne au luat discret aceast drept.

    • Problema e că legislația UE care „primează” se schimba după cum au niște idioți de la Bruxelles cheful, neținând cont de problemele reale și mai ales individuale ale fiecărui stat. Legislația UE la care au aderat statele, nu mai este aceea de la momentul aderării, regula schimbadu-se in timpul jocului. Despre aspectul asta nu vrea nimeni sa vorbească. In ritmul ăsta, din UE, in 10-20 de ani vor mai face parte doar România, Bulgaria și cam atât.

    • Nici o țară n-a renunțat la Justiție in favoarea UE.Ar fi însemnat să renunți la Constituție!Minciuna grosolană!UE e un putragai ,ar trebui să dispară!

    • @Rădulescu Marcel

      Lucrurile sunt foarte clare în tratatele UE. Noi am votat prin referendum intrarea în UE cînd am votat constituția din 2003 unde ai un capitol exact pe problema asta cu „Dreptul UE”.

      „Dreptul UE” nu e peste constituție dar cînd există conflicte de natură juridică legea votată în parlamentul național trebuie să respecte și Constituția Romîniei ȘI TRATAELE UE! Dacă nu se poate legea e NECONSTITUȚIONALĂ pentru că ai acel capitol în constituție unde se spune clar că tratatele UE sunt parte a Constituției Romîniei. Deci e obligatoriu să fie armonizate dacă UE constată existența unor conflicte de natură juridică între legi votate de parlamentul național și „Dreptul UE”

  2. Deci globaliștii o cam iau în mână …

    • Si tu, ce crezi ca suntem?

    • De ce globalisti? Europa unita este un proiect nascut in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru a construi un stat de tip nou cladit pe principii diferite de cele ale statului national. Este un proiect care are la baza sentimentul de apartenenta la o civilizatie alcatuita din culturi diferite, cu unele valori fundamentale comune. De aceea, se accepta doar state europene. Insa, aderarea se face pe baza voluntara. Cine vrea, adera stiind in ce se baga. Cine nu vrea sa accepte proiectul comun, nu ar trebui sa intre, sau daca a aderat, ar trebui sa iasa. Desi nu este benefic, este de apreciat faptul ca britanicii au parasit o uniune cu care nu mai erau de acord. De ce Romania nu face la fel? Din acelasi motiv pentru care a cerut aderarea: pentru bani, si atat. Altfel spus, extinderea UE la tarile din Europa fosta comunista a fost o greseala a Comisiei europene. Probabil proiectul a murit in forma aceasta; in fond, o uniune de tari nordice si vestice ar fi mai bogata, mai omogena si mai puternica, si tare mi-e teama ca cei 6 fondatori vor pasi in aceasta directie. Statele suveraniste sa-si pastreze suveranitatea nationala atat de draga

  3. Fără drept de tăgada , că fiecare stat trebuie să fie suveran în ceea ce privește justiția .

    • Spune un fan al coruptilor 🤣

    • Ce e drept „avem” o justitie buna că sa. U permitem pe alții să ne arate cum este justiția. Cum e când vezi atâtea achitări, atatea dosare ținute în loc să se prescrie, condamnari doar cu suspendare pentru cei care fura milioane fata de omul de rand care își ia direct cu executare pentru fapte mai mici. Asta e suveranitatea pe care o vrei? Bravo, înseamnă că ai trăit degeaba in Romania daca nu vezi aceste probleme.

  4. Lucrurile sunt simple . Nimeni nu a obligat vreun stat sa adere la UE . A fost dorința fiecăruia în parte . In consecință exista numai două variante :
    – prima este adresată statelor care își respectă cuvântul dat la aderare , prin care se obligau să respecte condițiile uniunii ;
    -cea de-a doua este adresată contestatarilor, care au dreptul să se retragă după consultarea propriilor cetățeni .
    Nu poți fi la masă, egal cu partenerii și la obligații sa ei decizii diferite .
    Opțiunile sunt clare . Cine nu le respectă , aut !
    Este valabil și pentru trioul politic psd/ pnl/ udmr , ai căror reprezentanți sunt cocoțați in curtea neconstituțională a României .

    • Interpretarea ta e simplista. Nu iei in calcul dreptul evolutiv european. De multe ori CJUE prin spetele aduse in fata judecatii largeste interpretativ sfera in care are intaietate dreptul european. Dau un exemplu clar, mcv-urile, care initial erau gandite ca niste recomandari, in toate manualele de drept european, ulterior interpretarii CJUE sunt obligatorii. Deci de fiecare data cand este sa isi judece propria cauza, Cjue extinde zona de competenta.

    • Romania trebuia pusa alaturi de Ge, Hu, Pl, din cauza deciziei CCR de ignorare a CJUE, in speta SIIJ. Mai sunt vreo doua decizii ale CCR in care o ia aratura, cu argumente de genul identitatii constitutionale a Ro.

    • UE este o minciuna, este combinatia celor de la varf, nu exista coeziune.

      Legile justitiei date de PSD in 2017-2018 si-au pastrat viciile, efectele nu s-au vazut pentru ca multe nu au fost aplicate inca. Cu toate acestea, UE nu a anuntat sanctiuni impotriva Ro, doar „ingrijorari”.
      De ce ar fi UE atat de dura cu Hu/Pl iar cu PSD-ul nostru indulgenta? Care este rata de absorbtie a fondurilor in Hu?
      Este usor sa crezi ca romanii sunt doar incompetenti si nu sunt in stare sa termine proiectele la timp ca sa pastreze banii europeni, in realitate este sab0taj coordonat la nivel inalt. UE confirma acest lucru prin indulgenta extraordinara pe care a avut-o fata de PSD in ultimii ani.

    • CORECT, nu va place ce s-a semnat la aderare se face referendum iar in functie de el se duce draq psd sau noi. Simplu, daca am avut mila la revolutie acum trebuie sa apucam din nou toporul.

    • @asistent …ce doscurs de corporatist ai ma baiatule..tac pac ai tu solutia la toate!Mai desteptule…si tie cine ti garanteaza ca „prietenii”dont fuck you la un moment dat?Sau ca vreodata „Proiectul UE” nu l convisca o mana de oameni care stiu cum sa l confiste pentru interesele lor majoritar ultraliberale!Daca te duce capul la oroce putere trebuie o contraputere…iar UE n ar trebui sa faca exceptie!Unele atributii au fost cedate prin tratat dar multe nu…dupa parerea ta de ce?UE vrea tot mai multa putere si asta duce la dictatura..chiar fara sa ti dai seama…incet incet aluneci si te trezesti in ea!Ue sa stea la locul ei si sa si vada de stalpii importanti fondatori si e arhisuficient!!!

  5. Asta înseamnă ca ai nostrii politicieni după ce au făcut concesii ungurilor de dragul UE, România fiind singura țara din zona cu plăcute bilingve unde ungurii și-au permis tot ce au vrut ei, inclusiv acum autonomie culturală, regională și administrativă, spre deosebire de Slovacia care le-a taiat macaroana și le-a stabilit prin lege ca cetățenii slovaci de alta etnie care accepta dubla cetățenie, o pierd automat pe cea slovaca, sa înțelegem deci ca UE a devenit o iluzie? Pai ungurii tocmai pedalează puternic pe autonomie teritorială in Transilvania și și-au eliberat și cărți de identitate paralele cu cele ale statului roman, sunt stat in stat și sunt ținuți la butoanele de la Bucuresti cu procentul de 5%. Alte partide cu procente mai mari, stau in opozite, iar ungurii tot timpul la butoane. Ciolacu a zis in negocierea de intrare la guvernare ca dacă UDMR-ul pleca din guvern, pleacă și PSD-ul. Vai mama ei de țara cu asemenea conducători cumpărați de unguri la kg.

    • Se vede că nu ai iesit din țară în viața ta Mișu în Italia și în Ungaria unde traiesc și alte naționalități sunt plăcuțe bilingve. În Italia în Tirol și pe mașina poliției scrie Polizei

    • Cred ca nu ai fost in Catalonia, Tara Bascilor, Sudtirol (in italiana Alto Adige). Pana si in Serbia am gasit localitati in aproprierea granitei cu placute bilingv, sarba/romana.

  6. UE e compromisa de cei care o conduc, nu de statele membre.
    Daca Fr/De nu ar face bani pe spinarea celorlalti si nu ar incalca suveranitatea statelor membre, UE ar avea o sansa.
    Cel mai vizibila anomalie este situatia de pe piata gazului, unde pretul a crescut doar pentru ca nu au livrat rusii. Efectul puternic asupra economiilor slabe, vezi Azomures.
    Francezii au privit dezinteresati pentru ca ei nu sunt mari consumatori de gaz, au nucleare. Nemtii la fel dezinteresati pentru ca ei au NS2.
    Probleme sunt multe, strategia UE este sa isi atace propria industrie indemnand statele membre sa traiasca pe datorie.

    UE a esuat sa isi protejeze membrii pe plan economic, adica in principalul scop al sau.

    Acum vor sa se extinda pe plan militar si sa consolideze controlul politic asupra membrilor. Arata mai mult ca un plan de subminare, nu ca o uniune cu membri egali.

  7. Pana una alta pe harta Europei sunt trecute state ca Romania, Germania, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Franta, Belgia etc si nu EU. Asa ca sa mai lase jalea birocratii Bruxelezi si sa respecte litera dar si spiritul EU, care in nici un caz nu e stat supranational, federal sau mai stiu eu ce.

  8. Şandramaua incepe sa scârţie! Uniune, uniune, dar unde mai este daca nu poti circula liber, si nu si poate nici macar proteja granitţele? Si sa revemim la problema: toate minoritatile au drepturi mai putin cea a nevaxerilor! Care incet incet nu va mai fi asa minoritara, ca lumea nu mai haleste chiar tot.

  9. Mottoul Uniunii Europene, „Uniţi în diversitate”, a fost folosit pentru prima dată în anul 2000.
    Acesta arată că europenii s-au unit pentru a promova pacea şi prosperitatea, acceptând totodată să-şi deschidă spiritul către culturile, tradiţiile şi limbile atât de diverse ale continentului nostru.
    Prezentul ne demonstreaza ca TOTUL A FOST O MINCIUNA.
    IN PREZENT CEI DE LA CONDUCEREA UE SUNT NISTE „AMARATI” DE GLOBALISTI -NEOMARXISTI.

  10. @Corect,
    Pentru a fi mai clar , cine sunt contestatarii deciziilor UE ? Polonia , Ungaria , partial Romania prin clanul dornenilor . Mai e și parțial Italia , dar având cu toate alte considerente . Deci…
    În principiu țările foste comuniste ,care prin politicienii aflați în strânsă legătură cu aparatul de partid și noua nomenclatura economică și-au amplasat capete de pod în sistemul de justie . Scopul nu a fost o justiție care se adresează cetateanului . Scopul a fost apărarea intereselor acestei oligarhii , utilizând argumente democratice . Când nu au mai putut face fata situației , au apelat la scuza că legile proprii prevalează legilor uniunii. Unul ca tine invocă in sprijin comisia de la Veneția . Când pe timpul lui Dragnea era mereu invocată , clanul dornenilor spunea că deciziile sunt consultative , nu executorii. Deci balansul acesta de pe un picior pe altul , îmi este cunoscut chiar și când evidenta te contrazice . Și mai este ceva . Atunci când crezi că interesele tale sunt lezate , te bati in parlamentul european sa fi auzit . Nimeni nu a atentat la identitatea etnică , culturală ,de limba,politică , economică , etc . Tu îți spui prioritățile , după care le respecți cu sfințenie. Cultul legii = democrație. Nu vreau sa inchei fara a cita pe părintele constitutiei post decembriste . Deși un nomenclaturist notoriu, ca și Brucan a spus : legea trebuie privită sec , fara interpretări și nuanțări . Altfel , indiferent de situație ea va fi mereu contestată și contestabilă . Vezi forțările făcute de clanul Băsescu .
    Respectarea legii în Occident este ceva firesc . La noi nu , pentru că nu avem onoare . Nu că cea interbelică . Negam tot , dar avem pretenții invers proporționale cu obligațiile.

    • Esti un lingau ptr.UE!

    • @ Asistent
      ,,Nimeni nu a atentat la identitatea etnică, culturală…,,
      Si de hoardele de migranți ce invadează zilnic Europa ce zici ?
      Exemple : cum era insula Chos inainte de năvală si ce e acum. Cum aratau sudul Franței sau Parisul in anii ’90 si cum arată acum.
      Bați câmpii, omule…

    • Păi tocmai ce s-a spus in articol că cei mai mari contestatari sunt francezii vare susțin primatul dreptului francez și nemții care au unele probleme majore.Și bineînțeles și statele amintite din est.Dar de ce nu comentam întreaga realitate!?

  11. „Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că părinții de același sex și copiii lor trebuie să fie recunoscuți ca familie în toate statele membre ale Uniunii Europene.”
    Respectam deciziile CJUE, dreptul UE primeaza, dar ce isi doresc cetatenii ficarui stat conteaza?!

  12. Câtă ipocrizie. Când e vorba de santajarea și discriminarea angajaților cu certificatul verde, nu comentează cu toate că parlamentul european a votat lege ca certificatul verde să nu fie folosit pt așa ceva. Ursula vrea să facă vaccinarea obligatorie ceea ce încalcă drepturile omului. Îi interesează doar ce le dă lor mai multă putere. Cum să mai aibă cineva încredere în ei.

  13. Corect, poate plânge până leșină, în primul rând dacă vrei să aplici ceva, trebuie să ai un tot unitar, în condițiile în care unii sunt în Schengen și alții zgârie la portiță, asta este una, a doua nu poți să te bagi cu bocancii în conștiința națională, demnitatea fiecărei țări. Dacă tot vor de ce nu aplică sistemul de justiție federal american, chiar vor să ne transforme în slugile UE?

  14. Ce nu-i CLAR?! Ne-am saturat de birocrații europeni! Ori faci federația tip SUA, ori gata , fiecare țară cu ale ei! Oricum la noi cf ultimilor barometru doar 50% mai au încredere în ue !

  15. UE nu va fi niciodata un singur stat.Europa nu este America.In Europa exista state cu traditii vechi cu o cultura diferita cu limbi diferite cu Constitutii diferite,cu mentalitati diferite,asa ca unirea fortata nu este posibila.Ati uitat de istorie de Napoleon de Hitler…Credeti ca Joe Biden este mai puternic ? Alooooo….TREZITI-VA din visele drogatilor !!!!!!

  16. Atunci când fiecare țară a intrat în UE au trebuit sa își modifice Constituția pentru a se armoniza cu legislația europeană. Problema este aici despre competențe, CJUE își arogă drepturi pe care inițial nu le-a avut, și mai mult când judecă o speță dintr-o țară membră nu ține seama de constituția respectivei . De aici se nasc controversele. Sigur, prin CJUE se încearcă modificări ale legilor fundamentale care în mod normal ar trebui validate prin referedum, dar ăsta este un proces riscant, după eșecul Constituției Europene si succesul Brexit.

  17. Cei care susțin ieșirea din UE sunt inconștienți.Daca sa zicem că printr-o întâmplare nefasta,in urma unui referendum s-ar decide ieșirea din UE,la gradul nostru de îndatorare ar fi un dezastru mai mare decât cel din urma războiului.Practic independenta noastră ar fi practic nulaSpatiul nostru de mișcare ar tinde către 0.Din păcate din perspectiva unor aspecte specifice așa zis naționale mărunte nu vedem beneficiile enorme pe care apartenenta la la un spatiu economic,social,cultural,spiritual de anvergura Europeu ni le oferă. Păcat că avem politicieni sub orice norma morala,de o calitate pentru care nu s-a inventat încă un termen de comparație la cât de jos este nivelul lor.Dintre toți oamenii valoroși ai acestei tari ,toate scursurile au ajuns să facă politica.Repetenții clasei.Acesta este nivelul.

  18. UE ar trebui DESFINTAT,e o organizație de MAFIOTI.

  19. Eu in locul alora de la UE, as da tarile astea afsra din Uniune, as reintroduce controale si taxe vamale, i-as trimite frumusel inapoi pe toti indienii si asta care freaca menta pe acolo, as anula toate facilitatile si sprijinul financiar si as lasa tarile astea sa se conduca dupa cum vor sa fure conducatorii si dupa cum voteaza prostimea. Cu putin noroc, poate ne-ar primi rusii in CSI. S-a ales sa primeze dreptul european tocmai pentru ca tari precum mareata, preadreapta si atotputernica Romania, sa nu poata da legi prin care sa poata fura si sa scape de consecinte LEGAL.

  20. Pentru ca lumea s-a saturat de voi nenorociți de la Bruxelles! Națiunile sunt suverane și stăpâne în tarile lor!