G4Media.ro

Fostul șef Antidrog semnalează o mare problemă în combaterea consumului de droguri:…

Foto: Pexels

Fostul șef Antidrog semnalează o mare problemă în combaterea consumului de droguri: Nu avem centre de tratament postcură, segmentul cel mai important în dependența de droguri

Fostul șef al Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, comisar-şef Cătălin Ţone, a declarat miercuri că în România nu există centre de tratament postcură, motiv pentru care nu se tratează şi dependenţa psihică a consumatorilor de droguri, iar aceştia recidivează, transmite Agerpres.

„Este cea mai mare problemă a României pe linia aceasta a consumului, pentru că nu am avut inspiraţia să ne uităm în Occident, să vedem cum stau lucrurile afară şi cum stăteau acum 15-20 de ani. Şi am ajuns în situaţia în care nu avem centre de tratament post cură, segmentul cel mai important în cazul dependenţei de droguri, segmentul de după partea de detoxifiere. Detoxifierea durează până la o lună de zile, este şi acest segment important, la noi se tratează în secţiile de psihiatrie de la diferite spitale, dar nu este suficient. La noi dependenţii nerezolvaţi, pentru că nu s-a rezolvat dependenţa psihică revin în stradă, comit infracţiuni şi nu este deloc în regulă”, a declarat Cătălin Ţone la conferinţa „Drogul, calea spre infern”, organizată de Baroul de Avocaţi Mureş, la care au participat peste 600 de elevi.

Comisarul-şef afirmat că primul pas s-a făcut în urmă cu două săptămâni, când Primăria din Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, a semnat actele cu Compania Naţională de Investiţii pentru construirea primului campus de recuperare din România, care va avea 100 de locuri.

„Va dura aproximativ doi ani şi sper să ajungă să-l pună pe picioare. Eu cred că astfel de campusuri, astfel de clinici, ar trebui înfiinţate la început în fiecare regiune şi apoi în fiecare judeţ. Sunt probleme serioase. Agenţia Naţională Antidrog, prin rapoartele pe care le face anual, a stabilit că, cel puţin statistic, cel puţin 600.000 de români au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă. Nu vorbim de dependenţe sau alte forme secundare, dar ei au avut contact cu drogurile, ceea ce nu este deloc în regulă. Prevalenţa în rândul adolescenţilor care au consumat cel puţin o dată este îngrijorătoare, este un trend crescător, unele cifre sunt recunoscute, altele nu. Trebuie să avem o reacţie şi din punct de vedere al combaterii şi al prevenirii, dar mai ales din punct de vedere medical”, a susţinut Ţone.

Şeful Serviciului Antidrog din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti a prezentat, în cadrul dezbaterii, cartea ”Marijuana, zborul spre iad”, care prezintă povestea reală a unui tânăr pe care drogurile l-au adus la un pas de moarte şi i-a încurajat pe tineri să nu cedeze când li se oferă o doză de drog şi să caute ajutor, atunci când deja sunt dependenţi.

„Trebuie să ai ajutor extern, ajutor care înseamnă posibilităţi materiale, părinţii, înseamnă tratament, internare, înseamnă adresarea unei instituţii de specialitate şi alte lucruri care ţin de sprijin. Singur este foarte, foarte greu, practic nu ştiu dacă am întâlnit zece persoane în carieră, fiind dependente acute de mai multe tipuri de droguri, care s-au salvat singure, fără ajutor din exterior, indiferent că a fost de la familie, de la prieteni, de la specialişti etc.”, a arătat Ţone, citat de Agerpres.

Invitatul special al evenimentului a fost Sebi, un tânăr de 22 de ani, care s-a vindecat de dependenţa de droguri, care a început să consume droguri de la 14 ani, consumând aproape toate tipurile de droguri şi care le-a spus celor prezenţi să nu se lase influenţaţi de anturaj, fiindcă deciziile pe care le iau acum le influenţează viaţa.

„Să nu îşi lase viaţa dictată de ceea ce zic alţii că e mai important pentru ei. Ceea ce ni se prezintă e totul frumos, e tare, e cool, la început totul e fain, dar nimeni nu ştie că plăteşti un preţ ulterior. Să fie înţelepţi în ceea ce fac, deciziile pe care le iau acum le influenţează viaţa pe viitor”, a afirmat Sebi.

La dezbaterea organizată de Baroul Mureş, liceenii prezenţi au putut urmări filme cu persoane dependente de droguri, ascultând în direct mărturii ale celor care s-au luptat cu dependenţa.

„Societatea românească şi instituţiile statului au meteahna de a reacţiona contratimp. Adică dacă apare o problemă gravă, un eveniment cu un impact emoţional puternic, facem o conferinţă şi organizăm o activitate care să reprezinte o reacţie la acel eveniment. Lucrul acesta ar trebui să se întâmple într-o manieră preventivă, adică asemenea acţiuni ar trebui să fie organizate periodic, informările şi aducerea la cunoştinţa tinerilor a impactului negativ pe care consumul de stupefiante îl are ar trebui să facă parte din viaţa noastră de zi cu zi”, a declarat decanul Baroului Mureş, avocatul Viorel Gorea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...