G4Media.ro

Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, la întâlnirea cu Marcel Ciolacu: E important…

sursa foto: Facebook/ Dragoș Săvulescu

Șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, la întâlnirea cu Marcel Ciolacu: E important ca deținuții condamnați definitiv să poată fi trimiși în țara lor de origine

Președinta cabinetului de miniștri al Italiei, Giorgia Meloni, a declarat joi că printre temele discutate cu premierul Marcel Ciolacu s-a numărat și cooperarea din justiție, cu accent pe extrădarea din Italia a condamnaților români.

”Îi mulțumesc domnului prim-ministru Ciolacu și pentru marea disponibilitate și colaborarea pe care a arătat-o în ceea ce privește partea de justiție. Avem multe puncte în comun pe care le-am împărtășit prin intermediul miniștrilor noștri. Nu le voi numi acum pe toate, dar, de exemplu, cred că este important, printre provocările pe care le avem, aceea care privește posibilitatea ca deținuții condamnați definitiv să poată să fie trimiși în țara lor de origine”, a declarat Giorgia Meloni, potrivit traducerii oficiale de pe site-ul guvernului român.

Cazuri de fugari stabiliți în Italia, potrivit unei documentări realizate de Radio Europa Liberă:

Alina Bica, fost procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are din 2019 mandat european de arestare după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani închisoare în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.

Potrivit Ministerului Justiției, „instanța italiană a recunoscut sentința pronunțată în România și a dispus executarea pedepsei în Italia, potrivit legislației italiene”.

Dar Bica nu se află în închisoare, pedeapsa fiind suspendată până se fac o serie de clarificări juridice privind infracțiuniunea pentru care a fost condamnată, conform dreptului italian.

Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat în 2021 la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență. A fost arestat pe 3 februarie 2021, în Italia, unde s-a predat poliției italiene însoțit de avocat. Soluționarea mandatului european de arestare este pe rolul Curții de Apel Bari.

Cornel Bogdan Popa, fost director în Primăria Capitalei, condamnat la 11 ani și 6 luni închisoare în dosarul fostului primar Sorin Oprescu. Plecat din țară înainte de pronunțarea definitive, Popa s-a predate poliției din Napoli. În iunie 2022, Curtea de Apel din Napoli l-a eliberat până la judecarea extrădării cerute de România.

Romeo Albu este „colegul” de dosar al lui Popa. A fost condamnat la 6 ani închisoare. Curtea de Apel din Napoli a decis eliberarea sa până la judecarea extrădării în România.

Sorin Strutinsky, om de afaceri din Constanța, condamnat definitiv la 10 ani și 4 luni închisoare. Autorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea în România şi au dispus executarea pedepsei acestuia într-un penitenciar italian.

Emil Dragoș Săvulescu, om de afaceri, condamnat în 2019 la 5 ani închisoare în dosarul plajelor retrocedate de la Constanța. A fugit din țară înainte de decizia definitivă. Curtea de Apel Napoli a respins executarea mandatului european de arestare și a dispus executarea pedepsei în Italia, dar cu suspendare.

Marian Zlotea, fost europarlamentar, a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani și 6 luni închisoare pentru fapte de corupție. În februarie 2021 a fost arestat în Italia. O instanța din Bologna a dispus predarea către România a lui Zlotea. Fostul demnitar a atacat decizia la Înalta Curte de Casație din Italia. Instanța a decis rejudecarea cauzei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Iorgulescu Mario…nu?

  2. E important… să vedem și când !

  3. S-a dus sa-si recupereze colegii de partid?