G4Media.ro

Secția pentru procurori, replică la acuzațiile Liei Savonea: Nu e prima oară…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Secția pentru procurori, replică la acuzațiile Liei Savonea: Nu e prima oară când membrii CSM sunt puși în situația de a-și reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a ședințelor Plenului

Secția pentru procurori răspunde, într-un comunicat, acuzațiilor lansate de președinta CSM, Lia Savonea, care  s-a arătat deranjată, marți, de absența mai multor procurori din CSM și a acuzat o coordonare cu ministrul justiției, Ana Birchall, pentru a nu fi întrunit cvorumul de ședință necesar instalării Adinei Florea în funcția de șef al Secției Speciale. Secția pentru procurori susține că nu este prima dată când procurorii din cadrul secției sunt puși în situația de a-și reorganiza activitatea de pe o zi pe alta,  din cauza convocării imprevizibile a ședințelor Plenului.

Redăm mai jos integral comunicatul secției pentru procurori din CSM

”Secția pentru procurori a luat act de afirmațiile Președintelui CSM la deschiderea ședinței de Plen din 8 octombrie 2019 și își exprimă dezacordul față de acuzațiile neprobate și nefondate la adresa unora din membrii Secției pentru procurori.

Secția pentru procurori a primit în 3 octombrie 2019 invitația de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 octombrie 2019, trei membri confirmând prezența în dimineața de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Secției fiind în concediu aprobat din luna septembrie 2019 de către Președintele CSM.

Facem precizarea că Plenul a fost convocat în după-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistând o consultare prealabilă și nicio informare cu privire la o dată a Plenului, așa cum susține Președintele CSM.

Membrii care au confirmat participarea la întrunirea organizată de Procurorul General au înțeles să nu își modifice agenda stabilită pentru 8 octombrie 2019, nefiind prima oară puși în situația de a-și reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a ședințelor Plenului CSM.

Secția pentru procurori își manifestă disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activităților Consiliului Superior al Magistraturii.”

Context

Lia Savonea a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care avea pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

La începutul şedinţei s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar deoarece lipsesc şase membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi membri din Secţia pentru procurori.

„Lucrările plenului se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri. Suntem 13 membri prezenţi. Am citit în presă că mai mulţi procurori au fost convocaţi astăzi la sediul Parchetului General. Mie mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în funcţionarea activităţii plenului CSM. Trebuie să reamintesc că, la patru şedinţe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie şi 3 iulie, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor. Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen”, a spus Lia Savonea.

Ea s-a arătat deranjată de „semnalele” date de ministrul Justiţiei privind participarea la şedinţa de plen a CSM şi a spus că este vorba de o „coordonare” a Anei Birchall cu procurorii din CSM pentru a nu se prezenta la şedinţă.

„Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General. (…) Procurorul general şi procurorii din cadrul CSM au şi în perioada următoare activităţi la Constanţa. Aşadar, patru zile de absenţă. Cei trei membri absenţi, domnul procuror Ban, doamna Tatiana Toader şi domnul procuror Deac, nu au adus la cunoştinţa preşedintelui sau secretarului general nicio situaţie de absenţă sau imposibilitate de prezentare. Eu nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de plen, aşa că vă propun modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi ca un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să îşi piardă de drept mandatul”, a propus Lia Savonea.

Lia Savonea a fost susţinută de judecătorii din cadrul CSM, unii dintre ei propunând să meargă la Parchetul General pentru a desfăşura acolo şedinţa de plen.

După discuţii aprinse, procurorii absenţi fiind apăraţi de judecătorii Bogdan Mateescu şi Andrea Chiş, s-a luat decizia de suspendare a şedinţei pentru o oră, timp în care să fie sunat procurorul general Bogdan Licu pentru a i se cere „explicaţii” în legătură cu organizarea şedinţei de la Parchetul General, la care participă şi trei procurori de la CSM.

„Luaţi legătura cu procurorul general, aşa cum s-a degajat aici în majoritate, pentru a ne furniza nişte informaţii, dacă au explicaţii, pe marginea situaţiei create. Domnul procuror general a organizat o activitate peste şedinţa plenului”, a spus Savonea.

În cadrul CSM există de mai multe luni un blocaj instituţional, procurorii din Consiliu refuzând să se mai prezinte la şedinţele de plen. Ei sunt nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

De asemenea, Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vonea ar trebui schimbata…..

  2. pai va convoaca cand vrea ea, fara sa va consulte. ca asa e la ea pe tarla

  3. Doamna Savonea, de cate ori s-a prezentat inculpatul Popoviciu in audienta la dvs?
    Care este legatura cu judecatorul Gradinariu de la ICCj si clanul Sintesti?
    Care este legatura cu dosarul Bancherii BRD?

  4. Păi da domne! Când vrea judecatoarea pesedista, nu mai are nimeni treabă. În afara faptului că mesajul este clar că toți o consideră o proastă pe aia de la SS,mai este un mesaj: savonea ești o zdreanță infecta sluga hoților și du-te dreaq acasă. Dar ea,batman-batman; ține cu dinții de scaun. Ho că mult nu mai e.

  5. Mai, bossilor – va place la costum, la camesa alba, ochelari de soare,fitze, pitze…salarii de jdemii de lei pe luna, privilegii si fandoseli… sunteti pretiosi, vorbiti in coltul gurii…. nu aveti pic de rusine. se roaga lumea de voi sa veniti la munca, o tineti leanga … sa intelegem că nu va place in democratie, cu votul, cu alea….
    Vi s-a urcat la cap bossilor….. Rusinik mare!