G4Media.ro

Secția pentru procurori a CSM, după decizia CEDO: Este necesară modificarea urgentă…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Secția pentru procurori a CSM, după decizia CEDO: Este necesară modificarea urgentă a legilor privind numirea și revocarea în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord cu recomandările organismelor internaționale

Secția pentru procurori a CSM reafirmă, după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi, că este necesară modificarea urgentă a legilor privind numirea și revocarea în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord cu recomandările organismelor internaționale.

Comunicatul Secției pentru procurori a CSM:

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de decizia pronunțată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi împotriva României.

Secția apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfășurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcția deținută.

Secția pentru procurori reiterează și în acest context necesitatea modificării urgente a legislației române care reglementează procedurile de numire și revocare în funcțiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, și cu recomandările constante ale organismelor internaționale, în sensul consolidării rolului Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, subliniază că interpretarea art. 135 din Constituția României vizând autoritatea Ministrului Justiției asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenței procurorilor.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat, marți, câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită.

CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Totodată, instanța europeană îi dă dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Și cu asta crede CSM ca se rezolva problemele!!! Totdeauna aud doar funcții, funcții, funcții! Și în Justiție și în politica și în Executiv. Schimba ceva la sau în legătură cu „funcția” și gata, case close!

    • Astia de la CSM nu-si asuma nimic din cea ce trebuiau sa faca si pentru care sunt platiti si nu au facut?
      CEDO a zis asa: “revocarea prematură a petentei a fost contrară chiar scopului de menținere a independenței justiției.”
      Sunt niste institutii ale statului Roman care si-au facut foarte prost treaba: Ministerul justitiei cu Tudorel in frunte, CCR, CSM, Inspectia juridica. Aproape in toate reponsabili dorm linistiti. PSD se foloseste mereu de oameni din astfel de institutii pentru scopurile lui politice.

  2. I-ote nesimtirea:
    „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”, a spus Valer Dorneanu, după ce a aflat că CEDO i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

  3. Pe voi de fapt va intereseaza strict soarta voastra : …”in sensul consolidarii rolului Sectiei pt procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.”

    • Corect! Nu auzim pe niciunul sa spuna ca vrea o raspundere a magistratilor.
      Vor doar drepturi si privilegii. Sa fie ei stat in stat, sa nu-i traga nimeni la raspundere pentru ceea ce fac sau nu fac.

  4. Vrem un exemplu, sa plece toti din CSM, incepand cu secretarele, fara drept de pensionare speciala !

  5. CA IN GERMANIA,FRANTA UK,ITALIA …MINSTRUL TE NUMESTE EL TE REVOCA…simplu

    • Gogule!! Ministrul nu numește si nu revoca pe nimeni!!!! El propune doar! Deci daca vrei “ca in Germania” tre schimbată constituția!!! Dar ciuma roșie ramane tot ciuma roșie 🥴
      Iar pt @Susufler0
      Pe cei din secția CSM ii intereseaza “doar” pt ei pt ca ei pot influența soarta noastra, cu cat sunt mai multi care participa la luarea deciziei cu atat este mai greu manipulabila decizia, zic eu

    • Eu sunt de partea lui Susuf!