G4Media.ro

BREAKING Kovesi: Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

BREAKING Kovesi: Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare / De ce nu a cerut despăgubiri bănești fosta șefă DNA

Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, susține, într-o declarație transmisă redacției G4Media.ro, că decizia CEDO care condamnă statul român în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 2018 în urma unei decizii CCR ”consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri”. Kovesi mai arată că nu a solicitat despăgubiri bănești din partea statului român deoarece a considerat că o decizie CEDO este suficientă ca remediu și pentru că ”nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor”.

Redăm mai jos integral reacția Laurei Codruța Kovesi după decizia CEDO

”Această decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifică, în primul rând, o chestiune de principiu legată de independența procurorilor și, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește.

Decizia Curții Constituționale a României cu privire la revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a atribuit o putere discreționară ministrului justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere, fiind anulată în acest fel orice protecție a magistraților contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de altă parte, a înlăturat posibilitatea atacării efective a unei decizii de revocare, deși aceasta afectează un drept fundamental al persoanei.

Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public.”

Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională.

Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curților Constituționale, ci doar principiile. Ceea ce stabilește CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul și posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în fața unei instanțe de judecată.

Hotărârea CEDO constată că procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsită de legitimitate. Ar trebui să medităm cu privire la faptul că, într-un stat european, procedura care a condus la decizia de revocare a procurorului-șef al DNA a fost realizată cu încălcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare.

CEDO stabilește că opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificări legislative sau independența justiției nu pot constitui motiv pentru sancționarea unui magistrat. Mai mult, CEDO a decis că motivele care au fost invocate pentru revocare ”nu sunt susținute de elemente de probă specifice și, prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca fiind convingătoare în întregul context al cauzei.”

Știm cu toții că revocarea mea a făcut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, în încercarea de a descuraja lupta împotriva corupției. Totodată, CEDO motivează că revocarea din funcția de procuror șef a avut un ”efect de descurajare”, în sensul că ”ar fi trebuit să îi descurajeze nu numai pe aceasta, ci și pe alți procurori și judecători ca pe viitor să participe la dezbateri publice cu privire la reformele legislative care afectează sistemul judiciar și, în general, cu privire la aspecte legate de independența sistemului judiciar.”

Așa cum și hotărârea CEDO menționează ”se pare că îndepărtarea prematură a reclamantului din funcția sa de procuror șef al DNA a învins chiar scopul menținerii independenței sistemului judiciar”.

Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități.

Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor.

Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!

Sper ca această decizie să dea curaj magistraților români!

Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, astăzi este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm!

Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonați!”

Context

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat, marți, câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită.

CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.

Totodată, instanța europeană îi dă dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.

Curtea Europeană a stabilit că fosta șefă DNA și-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiției în limitele libertății de exprimare și că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de șef al instituției Anticorupție. CEDO susține că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.

CEDO concluzionează că această îndepărtare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a învins scopul menținerii independenței judiciare și a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

Citește și

Birchall, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: Este si un cartonas rosu devastator pentru presedintele CCR, Valer Dorneanu/ Să își dea demisia judecătorii care au susținut decizia împotriva fostei sefe DNA

Dacian Cioloș, după ce Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român: Cei din fostul Guvern PSD, în frunte cu Tudorel Toader, au dus România în acest punct jenant

Tudorel Toader face un pas înapoi după victoria lui Kovesi la CEDO: Eu doar am propus revocarea, președintele a revocat-o în baza deciziei CCR, nu în baza propunerii mele

Prim-ministrul Ludovic Orban: Decizia CEDO în cazul Kovesi este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale de către PSD / Trebuie reanalizat modul în care se compune și funcționează CCR, astfel încât să fie prevenite viitoare derapaje

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Pentru ca e o DOAMNA……

  2. Aceasta decizie pune in valoare si o posibila modificare legislativa privind modalitatea de functionare a CCR. Este un prim pas, ce va fi folosit imediat ,pentru o cerere de reintroducere a posibilitatii de atac a deciziilor CCR in contencios administrativ . Decizia e cu bataie lunga . Imediat vor surveni alte reclamatii , ce vor obliga parlamentul sa modifice modalitatea de functionare a CCR ,extinzind aceasta cutuma atasata statului magistratilor .

  3. Niște sclavi de la CCR au fost demascați si ni s a arătat tuturor anvergura acestor pseudo-specialisti. Kovesi însă pentru mine un om politic deghizat în magistrat. Printre cele Mai ciudate curente din media si din societatea noastră este susținerea acestei femei insipide. O necunoscută adusa de traian băsescu si preluată de altii fiindca raspunde perfect la comenzi politice.

    • Încă își mai permite PSD-ul să te plătească? Sper că ai crescut tariful, oferi servicii de lux.

    • Troleaza la ‘media” de sclaveti latrina 3, rtv etc.

      LCK a bagat in puscarie infractori. Voi o dati cu ”politicul”. Penibil.

    • O ataci subtil și fără sens 🙂
      Dacă era om politic ar fi întrat în politică demult, nu ar fi dus lipsă de susținători
      E insipidă pentru cine caută circ.
      Evident că a fost necunoscută odată, până a devenit cunoscută :)) Sau trebuia să fie de viță nobilă ca să fie numită la DNA?

    • Vlade, e singura care a făcut ceva concret.

    • Dacă i-ar fi plăcut politica, întra în politica, ar fi candidat la prezidențiale și ți l-ar fi bătut pe Klaus de i-ar fi mers fulgii!

    • Tot mai lucreaza psd-ul, neghiobule Vlad…? Te mai plateste, cum a intrebat si colegul…? Esti scump, nu…? Fiindca tu lucrezi intens…cu gura !

  4. Inca o M..ie pentru psd. Si din tara si din afara, m…ie psd!!!

  5. La primul articol in care se anunta castigarea procesului au dat buzna cohorte de troli pesedisto-aldisto-huno-ruso-infractionali. Gasca infractorilor si a tradatorilor e in fibrilatii.

    LCK a devenit o forta in fruntea Parchetului EU anti-mafie!

  6. Buna ziua!Oare de ce CEDO a reusit sa soluționeze într-un an se zile problema acestei femei iar cazurile altor români sunt în sertarele CEDO de peste 4-5 ani??Se pare ca si la CEDO se sare peste rând!!!

    • Si CEDO are mai multe sectii/departamente iar unele sunt mai ocupate decat altele. Dar tu in inteligenta ta nu te-ai gandit la asta, asa-i? Pt tine totul e o conspiratie! Halal gandire…

    • Aşteptăm câteva exemple concrete ! Cu 4 – 5 ani din momentul depunerii plângerii la CEDO, nu din momentul producerii evenimentului ! Este posibil să fi confundat CEDO cu justiţia română. La CEDO nu ajungi până nu treci prin furcile caudine ale justiţiei din România.

    • Peste tot se tine cont de „greutatea specifica”!

    • Florine, taci bre dreacu, ca te faci de ras cand exprimi in scris…! Tu nici n-ai inteles ce vrea sa spuna cel pe care-l contrazici…Mai citeste o data randurile alea…!

  7. Bravo Codruta!

  8. „Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat POSIBILITATEA DE A ATACA decizia de revocare în fața unei INSTANTE DE JDUECATA, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională”.

    ACEASTA DECIZIE CEDO E REVOLUTIONARA PT ROMANIA!
    Practic deciziile CCR ar putea fi supuse controlului unei instante de judecata, ceea ce ridica problema UTILITATII SI NECESITATII CCR-ULUI IN ROMANIA, precum si problema punerii de acord a Constitutiei cu aceasta hotarare CEDO…

    Foarte tare!

    • De fapt e altceva. CCR nu avea dreptul sa se comporte ca o superinstanta si sa judece spete de drept comun, ceea ce de fapt a facut.

    • Da foarte tare si asa va fi . Nimeni nu este mai presus de lege nici CCR . Vor fi atacate in instanta multe decizii CCR. Chapeau bas KOVESI

    • Asa cu CCR s-a pronuntat in cazul procedurii de desfiintare a parlamentului .

  9. Go Codruta!

    Parchetul European trebuie sa acorde o atentie cu totul speciala politicienilor mafioti (PSD-Alde-Udmr) din Romania.

    • go codruta!
      Parchetul European trebuie sa acorde o atentie cu totul speciala politicienilor mafioti (PSD-Alde-Udmr) din Romania,ca de ex.basescu-blaga-videanu-berceanu.

  10. mesajul e: nu abandonati! Romania nu e a mafiei pesede!

  11. ce zeita! imi aduc aminte,parca era ieri,cum a pus la punct ”unitatea de elita de la Ploiesti”, cat p-aci sa-i bage in puscarie pentru abuzurile facute! Chiar, d-l procuror Onea ce-o mai face? sau d-l procuror Man de pa Oradea care baga spaima in judecatori? Toti sunt bucurosi ca d-na Kovesi nu mai e sefa, se stie ca nu tolera abuzurile!

  12. Pnl trebuie sa initieze legea pentru raspunderea magistratilor. Acum ar fi platit din banii lor toti membrii CCR toate salariile pe care le-a pierdut lck dupa inlaturarea din functie.

  13. Ar trebui ca TuDorel Toader (Gargamel) sa plateasca daune uriase in solidar cu membrii CCR care au votat pentru marsavie si cu Dragnea plus Dancila care au ordonat aceasta.

  14. Cine a pronuntat Decizia? Iulia Moțoc? LCK dorește stoparea îngenuncherii procurorilor? Asa, sa ne calce procurorii pe cap. Pe procurori să nu ii deranjeze nimeni. Super magistratul, intangibil, care sa fabrice probe si sa ameninte judecatorii care nu dau solutii cum „vrea muschii lui”

  15. Dacă nu luam și pielea după ei. Păi în situația asta ea se gândește la români, că din banii lor s-ar fi plătit daunele? Dar pe cine morții lor au votat? Ce merită românii (nație de hoți și curve)? Datorită prostiei românilor cariera ei a fost la un pas de colaps. Îi JUMULEAM ca pe gâște. Tu-i în rasa lor de români.

  16. Nici ca se poate un moment mai bun pt desfiintarea sectiei speciale

  17. CCR o rusine pentru Romania.

  18. Felicitari Codruta! Bravo tie ca ai demonstrat unei tari intregi ca poti fi o foarte buna luptatoare impotriva nedreptatilor! Tu trebuia sa fii presedintele acestei tari! Tu meritai asta! Insa totusi tind sa cred ca natia asta nu prea mai merita nicio sansa la vindecare!

  19. Bravo CEDO!
    Sa vedem acum cum argumenteaza clovnii de la CCR in frunte cu Dorneanu aceasta. decizie.
    Argumentul clovnului Tudorel l-am vazut, e plin de ridicol.
    Acum e momentul pentru reformarea totala a acestei instituții,fiind compromisa total.

    • go codruta!
      numai faptul ca a fost”‘inlaturata” i-a scapat, in extremis, pe basescu-blaga-videanu-berceanu de o ancheta de mai mare dragul!

  20. Mulțumim, Laura-Codruța KOVESI!

  21. relax, ,,subordonarea,, & ,,autoritatea,, …sunt din nou în conf. cu tradiția ,,pierdută,, (!!!) & geneza constituții 1991 :))))

  22. Judecatorii CCR care au fost autori ai deciziei de demitere ai L.C. Kovesi ar trebui sa fie dati in judecata de ministerul justitiei pentru prejudicii aduse statului roman. Sa se ceara daune in valoare de multe milioane de euro fiecaruia dintre aceste lepre aduse acolo de clica de infractori numita PSD.
    Cum adica au emis decizii contrare legislatiei in vigoare? Ce fel de membri UE suntem? Cu niste procurori intelepti i-am putea chiar baga in puscarie pe acesti nenorociti, pentru infractiunea de tradare a intereselor statului roman.