G4Media.ro

Prim-ministrul Ludovic Orban: Decizia CEDO în cazul Kovesi este dovada compromiterii actualei…

Prim-ministrul Ludovic Orban: Decizia CEDO în cazul Kovesi este dovada compromiterii actualei Curți Constituționale de către PSD / Trebuie reanalizat modul în care se compune și funcționează CCR, astfel încât să fie prevenite viitoare derapaje

Premierul Ludovic Orban consideră că decizia prin care CEDO îi dă dreptate fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, este o confirmare a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală.

”Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD”, a transmis șeful guvernului într-un comunicat de presă..

Orban subliniază că a existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuție a deciziilor Curții Constituționale, în sensul de a nu aduce atingere credibilității unei instituții fundamentale în statul român, politicienii fiind obligați la respectarea deciziilor, chiar și atunci când le-au considerat nedrepte.

”Iată că însăși Curtea Constituțională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Președintelui României”, a precizat Ludovic Orban.

El arată că revocarea lui Kovesi de la șefia DNA nu a fost singura decizie discutabilă, contaminată de influența nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea și a acoliților săi care încă populează politica românească.

”Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor justiției și refuzul de a sesiza și apoi de a ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția. Consider imperativ ca judecătorii CCR să reanalizeze și să revizuiască decizia referitoare la obligarea Președintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituțională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuțiile șefului statului. Consider imperativ ca din partea Curții Constituționale să existe o recunoaștere a culpei atât în mod declarativ, cât și în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituțională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD”, a mai spus liderul PNL.

Orban arată cu degetul spre PSD, partid despre care spune că se face vinovat de condamnarea României la CEDO, de punerea la colț într-un mod complet nedrept.

”Toți aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept și a independenței justiției, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României și nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor acestei țări. Nu vreau să se uite scenele incredibile petrecute în Parlamentul European, unde reprezentanții PSD făceau România de râs, atunci când PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruța Kovesi a poziției de Procuror-șef european. PNL nu a fost doar în situația de a susține un candidat român pentru o poziție extrem de importantă la nivel european, dar în același timp a trebuit să combată și să demonteze dezinformările grosiere ale PSD și acoliților săi orientate împotriva unui român”, a mai subliniat prim-ministrul.

El conchide spunând că decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune și funcționează Curtea Constituțională, astfel încât să fie prevenite astfel de derapaje împotriva principiilor și valorilor europene, dar și să se pună punct definitiv riscului de a mai fi condamnați prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituțional.

Citește și: DOCUMENT Kovesi a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român după ce CCR l-a obligat pe președintele Iohannis să o demită. Decizia CEDO cu unanimitate: i-a fost încălcat dreptul la apărare și dreptul la exprimare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Domu Orban, seful dumneavoastra a girat prin semnatura incalcarea a doua drepturi fundamentale a unui cetatean roman prin demiterea doamnei Kovesi. Si s-a ascuns dupa purtatoarea de cuvant cand si-a anuntat impotenta. Scarba ordinara…

    • Greu pentru unii care nu pot ,nu vor ,sa intelega ,ce inseamna pas cu pas si nu vad mai departe de virful nasului . Dar tot e bine ca adevarul vi se arata treptat ,treptat , macar aveti ocazia sa pricepeti cite ceva .

    • Quod erat demonstrandum

    • Bogdan 193, ești cam prost! Ai citit decizia CEDO și tu îl acuzi pe președinte. Tipic unui psd-ist împuțit!

    • !!! Atenție!!! Kovesi a câștigat la Cedo pt că nu a avut parte de un proces corect, adică nu s-a putut apară, nu pt că a avut sau nu dreptate, nu pt faptele ei bune sau rele.
      Orice om are dreptul la o judecată dreapta, la apărare, indiferent ce vor decide în final instanțele, inclusiv Dna Kovesi.

    • @Valeeeu de capul tau. Pas cu pas parca era o carte, ajunsa la volumul 2 :))
      Sunt unul care accept si pasi mai mici, dar sa fie inainte, nu indarat si doar indarat. Vezi situatia economica si politica dupa 6 ani, sobolanii au cantat si au dansat cum au vrut.
      Peste ani si ani istoria va consemna ca Iohannis doar a tinut captiva o institutie cu potential mare de lupta impotriva GIO.

    • Oho, câte anomalii a mai girat cu semnătura lui șeful lui Orban!!!!!

    • @bogdan192
      Stimabile, daca revezi presa momentului vei gasi decizia CCR care a statuat ca propunerea ministrului justitiei este obligatorie pentru presedintele Romaniei. De asemenea, vei gasi si amenintarile proferate de PSD la adresa presedintelui privind suspendarea lui din functie daca nu se conformeaza deciziei CCR. Un pic de memorie, echilibru si de buna-credinta nu fac rau nimanui.

    • Domnu Marius, nu face asa ceva decizia CEDO. Am citit-o in original. Nicaieri nu e mentionat nici verbatim nici sugerat ce spui dumneata. Din contra, CEDO concluzioneaza in clar, negru pe alb (in traducere) <>. Statul roman, in fruntea caruia se afla seful de partid al domnului Orban. Cu semnatura sa, ca primaru’.

    • @bogdan193
      Cred ca nu ati inteles comentariul meu. Eu m-am referit la decizia CCR din 2018 care l-a obligat pe Presedintele Romaniei sa o revoce din functie pe sefa DNA, nu la decizia CEDO de azi.

    • Bogdane, numele tau e Dragnea,? Zât în m_ta!

    • Domu Marius, haideti sa citim impreuna concluzia deciziei la care faceti referire
      CRR
      1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
      2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.
      Definitivă şi general obligatorie.
      Decizia se comunică Preşedintelui României

      Unde anume scrie ca propunerea MJ e obligatorie pentru presedinte? Nicaieri, CCR il obliga doar sa semneze ca primarul un decret.

      Eu va pun in vedere doar ca onor presedintele a ales calea usoara, a semnat repede, pas cu pas, si si-a trimis purtatoarea de cuvant sa ii ureze Doamnei Kovesi drumbunlarevedere.

      Dupa care domnul Orban, caruia acelasi onor presedinte i-a mai dat o sansa, ne povesteste cum PSD e de vina ca seful sau a semnat repde-repede un decret prin care a incalcat doua drepturi fundamentale ale omului.
      Atat.

  2. Sa schimbam constituția , ce zici dl Orban?!
    Sa nu aiba voie să fie președinte mai mult de 3 ani, fără drept de a fi reales, iar membrii pt 3 ani ,cu drept de realegerea cel mult 6 ani.
    Acolo unde justiţia nu funcţionează, e periculos să ai dreptate… sau f multi bani sa iti cauti dreptatea

  3. Bai, Mandolina, cum ramane cu cei, multi, care au castigat la CEDO impotriva DNA, pe vremea cand Kovesi conducea DNA?
    Aia nu conteaza, doar Kovesi, pt ca nu te-a bagat pe tine la parnaie cand meritai, conteaza, este?
    Canta dracu la alta masa!

    • Nu aveau cum sa castige impotriva DNA, ca nu DNA i-a condamnat, ci o instanta de judecata.

    • Nu conteaza pentru astia .
      Eu zic sa o facem sfanta pe Kovesi si dupa ce moare peste zeci de ani sa ii pupe moastele toti sustinatorii #rezist.

  4. Scarba ordinara este cel care a uitat ca a existat un conflict intre Presedinte (care a refuzat initial demiterea doamnei Kovesi) si ministrul justitiei, putorel toader (care a solicitat, printr-o „ievaluare” demiterea sefei DNA), litigiu solutionat (cu incalcarea drepturilor omului, conform deciziei CEDO) de catre mizeria de CCR.
    Bogdan192 sa nu-i spui asta lui dracnea, seful tau, ca se supara.

    • Dan, de ce oricine iti spune ca fostul premier USL a comis o incalcare a drepturilor omului sub semnatura proprie e cumparat de Dragnea? Poate e un individ care se uita cu scarba la ambii, ca au fost coledzi de coalitie.

  5. Aceasta decizie pune in valoare si o posibila modificare legislativa privind modalitatea de functionare a CCR. Este un prim pas, ce va fi folosit imediat ,pentru o cerere de reintroducere a posibilitatii de atac a deciziilor CCR in contencios administrativ . Decizia e cu bataie lunga . Imediat vor surveni alte reclamatii , ce vor obliga parlamentul sa modifice modalitatea de functionare a CCR ,extinzind aceasta cutuma atasata statului magistratilor .

    • Nu numai decizia de acum e cu bataie lunga ,ba chiar si aceea a presedintelui (ce il mai acuza unii naivi )a facut posibila o astfel de decizie la CEDO. Nataraii natiei nu inteleg nimic ,dau doar din clanta .

  6. nea Ludoviceee, nu mai analiza nimic..voi politicienii sunteti vinovati ca ati politizat justitia…. CCR ul acum este un conclav mafiot in solda GIO PSD.. desfiintata. punct.

    • Exact, uită- te la americani, sunt promovate doar somietăți, atașate ideii de demnitate, ptofesionalism. CC R- ul nostru un cimitir al slugilor politice viclene, care au creat o jurisprudențâ pt. mafioți. Nu doar că trebuie să plece cei care au semnat, trebuie să suporte și rigorile legii, nu am cunoștințe juridice, dar cf. unei logici de bun simț, o cstologhez ca un abuz al funcției

  7. Ce fete trebuie sa aiba unii de scriu pe site si nu numai ei ,acum cind pricep doar inceputul . Chapeau bas monsieur Iohannis . Toate lucrurile se pun usor , usor , in matca lor . Naivii inca dorm in papucii statului ,cu gindul la cite vreo viitoare chiftea aruncata peste gard .

  8. Lui Metro, cred ca i s-a lungit mecla de atit stat la coada la metro .

    • Nu i s-a lungit, i s-a umflat.
      Era obisnuit cu placutele dar de data asta a luat una cat o tabela de marcaj.

  9. CCR-ul ar trebui să fie compusă din constituționaliști și să ia decizii în unanimitate. Acuma, alcătuită din tot felul de absolvenți de ”drept”, în ce măsură deciziile luate cu majoritate de 5 la 4 pot fi obligatorii ? Mai ales că din cei 5 fac parte juriști de intreprinderi și activiști de partid, care habar n-au de Constituție, decât de cea a partidului care i-a propus și care le dictează deciziile.

  10. Discursul presedintelui , decizia de la CEDO , declaratia de acum citeva clipe a premierului , urmeaza presedintele , este doar inceputul .

    • Si…cam cati ani ar trebui noi, pou…limea sa mai asteptam aceste schimbari? Cand o fi momentul ala bun de care tot spuneti p-aci, pas cu pas…pana cand? Ca deocamdata nu se vede progresu’!!! In buzunare nu, in viata sociala nu! Ah, bugetarilor sa le fie bine c-apoi are tara bani, no’??? Toti sunteti dupa chipul si asemanarea astora de si-au batut joc 31 de ani aproape, de natia si de tara asta! Va meritati unii cu altii!

    • CRP, ai pus degetul pe rană! Exact asta ma enervează la adepții sintagmei (ca nu – i pot spune nici strategiei, nici principiului, nici formulei, eventual minciunii!) „Pas cu pas”!

    • Eu nu mai am timp sa aștept „coagularea unei mase critice” politice de 66,67 %!
      Nu-i mult mai rapid dacă punem mana pe ciomege?! Ca io zic ca e singura soluție viabila.

    • @Radulescule: As pune mana pe ciomag dar tare mi-e ca le crap capul…la toti si n-am facut nimic! Eu zic ca pedeapsa pe viata pentru astia e cea mai buna solutie! Puscarii sunt, sa nu ne plangem! Si daca nu sunt destule, gasim! Prefer sa cotizez pentru un pahar cu apa si doua felii de pesmet pe zi (hai treaca de la mine, o data pe saptamana niste crenvursti, ceva proteine)pentru astia la puscarie, toata viata, decat sa mai platesc din buzunarul meu pentru pensii si salarii speciale si chiar pentru salarii bugetate, pe acesti imaculati, suavi, diafani gretosi si neamuri de traista, pui de k…ve si parasute vopsite. Ajunge!

    • Și eu as vrea ce zici tu și cum zic alții ca „trebuie sa se, trebuie sa se…” dar nu le va face nimeni.

    • Vezica a ieșit Bulă la TV!

  11. Domnule Premier , ce a facut Slugarel si CCR nu-i un simplu derapaj. A fost un act de incalcare grava a legislatiei , privind drepturile omului , intr-o Tara libera si democratica , apartinand U E. Lupta D.nei Kovesi a fost o lupta de durata , perioada in care a avut parte de umilinte, incercari de denigrare si de blamare a calitailor profesionale si morale ale Domniei Sale. Ma bucur enorm de rezultatul luptei Dnei Kovesi si o admir si o respect pentru tenacitate si rabdare. A demonstrat inca odata , daca mai era nevoie , ca poseda toate calitatile ptr. o Luptatoare de cursa lunga , in scopul apararii adevarului si dreptatii.

  12. Daca exista vreo institutie in Romania care, in ansamblu ei, a derapat de la rolul sau constitutional aceasta este Curtea Constitutionala „. Astfel, CCR si-a permis sa legifereze, substituindu-se Parlamentului, a judecat diverse cauze civile, penale si de contencios administrativ, substituindu-se instantelor de judecata, si chiar a modificat forma de guvernamant a Romaniei, eludand procedurile constitutionale, pentru simplu motiv „ca poate”. Si culmea, marea majoritate a deciziilor abuzive au fost pronuntate de cand majoritatea membrilor CCR sunt fosti magistrati. Ma intreb daca lui Daniel Morar nu ii este greata de el cand se priveste dimineata in oglinda.

    • Oho, câte instituții mai sunt, chiar dintre cele fundamentale, care nascocesc legi în capul lor și fac abuzuri după abuzuri!
      Vezi doar ICCJ și Curtea de Conturi!

  13. CCR este un „tabu” răsuflat, a compromis noțiunea de independenta justiției și trebuie desființat în forma actuala…. S-au erijat în dumnezei ai României, cu niște drepturi exagerate, care, precum se vede, sunt supuși politicului! Cu alte cuvinte, taie și spanzura așa cum le dictează interesele, câștigând un purcoi de bani din buzunarul statului!

  14. Curtea Constituțională nu există. Există doar psd-ul, există fsn-ul, există partidul comunist. Mereu majoritari, mereu lăbărțați, corupți și conduși doar de un singur cuvânt: sărăcia. Dacă ar fi existat, dacă ar fi valorat vreun adevăr, nu ar fi acceptat in veci pensii speciale, zeci de privilegii, onoruri de prost gust și mândrii deșarte.

  15. Demisia de onoare a membrilor CCR ar fi un prim gest o onorabil in aceasta direcție. Decizia CCR a confirmat că în România e OK sa incalci drepturile omului.
    Ce credibilitate vor mai avea deciziile lor?