G4Media.ro

Se pregătește Germania de al doilea lockdown? Analiză Deutsche Welle

Sursa foto: Pixabay.com

Se pregătește Germania de al doilea lockdown? Analiză Deutsche Welle

Până acum, guvernul german a insistat să evite impunerea unei a doua blocade a vieții sociale și economice. Dar lucrurile par să se schimbe, în contextul creșterii galopante a numărului de infecții cu noul coronavirus, scrie Jens Thurau într-o analiză Deutsche Welle.

A devenit tot mai evident: cancelara Angela Merkel (CDU) este foarte îngrijorată de înmulțirea numărului de cazuri de coronavirus în Republica Federală. Miercuri, ea va vorbi din nou într-o videoconferință cu premierii landurilor germane despre situația actuală. Purtătorul ei de cuvânt Steffen Seibert a precizat deja direcția discuțiilor: este vorba despre ce pot face împreună autoritățile federale și cele regionale pentru a întrerupe cât se poate de repede această tendință de avansare a epidemiei, după cum a spus Seibert luni. Toți sunt conștienți de faptul „că fiecare zi contează”.

Merkel aproape i-a implorat la sfârșitul săptămânii trecute pe oamenii din Germania în mesajul ei video să păstreze distanța unii de ceilalți, să evite contactele sociale pe cât se poate, să renunțe la călătorii. Iar șefa guvernului a spus luni la o ședință a propriului partid CDU că situația ar fi „foarte dinamică” și „dramatică”. Germania s-ar putea găsi în curând într-o „situație dificilă” în ceea ce privește paturile disponibile la terapie intensivă în spitale. Marți, Institutul Robert Koch, principala autoritate sanitară din Germania, a anunțat un nou număr record zilnic de noi infectări – aproape 11.400.

O variantă de „lockdown light”? 

Potrivit ziarului de mare tiraj „Bild”, Merkel ar avea acum în vedere o variantă de „lockdown light”: barurile și restaurantele ar urma să fie închise, la fel ca în primăvară, marile evenimente ar urma să fie anulate. Școlile și grădinițele ar urma să fie închise doar în regiunile cu un număr extrem de mare de infecții.

Ar fi ceea ce a spus marți vicecancelarul și ministrul de Finanțe Olaf Scholz (SPD): măsurile suplimentare ar fi necesare acum pentru a întrerupe actuala tendință de sporire majoră a numărului de cazuri noi. „Iar măsurile ar trebui aplicate unitar în întreaga țară și să fie acceptate de toți”, conform lui Scholz. În ultima vreme, deciziile diferite luate de fiecare land în parte au cauzat incertitudine.

„Un foc mocnit care s-a transformat în incendiu”

Gravitatea situației a fost reliefată și de fizicianul berlinez Dirk Brockmann, care calculează cu metode matematice rata de răspândire a virusului. Brockmann a declarat pentru DW: „Din focul mocnit din vară a izbucnit iar un incendiu, care acum trebuie adus sub control.” Și el se așteaptă la impunerea de noi restricții dure în viața publică: „Trebuie să ne pregătim de un lockdown, pentru că, așa cum se vede și în țările vecine, aceasta este singura opțiune de a readuce situația sub control, de a determina întreruperea tendinței de creștere a numărului de noi infectări.”

Măsurile de până acum nu au fost suficiente pentru a opri tendința de creștere a numărului de cazuri noi. Potrivit lui Brockmann, „se poate compara bine cu situația din Israel, unde a avut loc deja al doilea val și s-a probat varianta unui lockdown mai ușor, care însă nu a funcționat. Iar acum s-a aplicat un lockdown foarte consecvent, pe termen scurt, în întreaga țară, ceea ce a dus la scăderea masivă a ratei de infectare.”

Populația se așteaptă deja la un lockdown

Principalii virologi, epidemiologi și oameni de știință care consiliază guvernul german se pronunță și ei pentru un al doilea lockdown, mai puțin dur ca în primăvară. Se pare că experții sunt de acord că, fără o nouă blocadă, creșterea deja exponențială a infecțiilor cu noul coronavirus nu mai poate fi oprită. Ar fi probabil ca rata zilnică a noilor cazuri să ajungă deja săptămâna viitoare la 20.000. Cancelara Merkel avertizase deja în urmă cu două săptămâni că Germania ar putea avea până la Crăciun o rată zilnică de 19.000 de noi cazuri.

Populația pare că se pregătește deja pentru noi restricții: potrivit unui sondaj comandat de DPA, două treimi din cei chestionați s-ar aștepta ca magazinele, restaurantele și școlile să fie din nou închise din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus.

Sursa foto: Pixabay.com


 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si daca nu li s-ar fi spus: „sa stopam transmiterea virusului”. Si nemtii niste neascultatori, popor balcanic, de.
    Da’ si virusul asta obraznic, nici macar de masca in aer liber nu s-a inspaimintat.
    Practic, clar, nu mai e nimic de facut decit o noua carantina generala, pina prin aprilie, mai, asa.

  2. Poate cu ocazia asta face si UE o „Retea de Desocializare” Europeana, baremi sa nu mai faca americanski sute de miliarde pe carca noastra. Worst business model but still … De parca Google ar fi inventat ‘teoria grafurilor’ sau Facebook „HTTP-ul” …