
Scurtmetrajul „Magicianul” de Bogdan Mureşanu – premieră mondială la Festivalul de Animaţie de la Annecy
Scurtmetrajul de animaţie „Magicianul”, scris, regizat şi produs de Bogdan Mureşanu, va avea premiera mondială în Franţa, la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Annecy, ce va avea loc în perioada 8-14 iunie.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, „Magicianul” este singurul titlu românesc din competiţia oficială ce însumează 35 de producții din peste 17 ţări.
În primul său scurtmetraj de animaţie, Bogdan Mureşanu istoriseşte o poveste a cărei acţiune are loc în Sulina, în anul 1910.
Este inaugurată prima centrală electrică din acest oraş portuar românesc. În mijlocul jubilării unei mulţimi moderne şi cosmopolite, Ilarion, un magician de altădată, încearcă să-şi joace ultima carte, se arată în prezentarea peliculei.
Scenariul se bazează pe o povestire publicată în volumul de proză scurtă „Erata” de Bogdan Mureşanu, însă, de la povestirea care nu era plasată în Sulina, până la scenariul în care a localizat întâmplările în acest spaţiu, au trecut câţiva ani, în care tema lumii dezvrăjite a prins contur în acest proiect de animaţie. Bogdan Mureşanu şi-a imaginat „o zi din viaţa unui prestidigitator peste care vine o lume nouă, a electricităţii, care aduce cu ea un alt tip de magie, cea a modernităţii”, şi a ales să exprime această poveste într-o animaţie, tocmai pentru a stimula imaginaţia şi a determina spectatorii să-şi închipuie cum a fost experienţa locuitorilor din Sulina când au văzut pentru prima dată un bec aprins pe străzile lor, se arată în comunicat.
„Am vrut să reînvie o lume apusă şi tehnica animaţiei mi-a îngăduit să recreez, după fotografii, decorurile în care se petrece acţiunea filmului, dar mi-am dorit şi să ajung la esenţa poveştii. Şi aici cred că animaţia a fost un mediu potrivit intenţiilor mele: nu de a ilustra gloria unei lumi trecute, prin soarta unui port, odinioară exuberant şi cosmopolit, iar acum redus la dimensiunile unui orăşel uitat, ci de a reprezenta substanţa povestirii pe care am scris-o în urmă cu mulţi ani (…) Filmul, mai ales cel de animaţie, despre care se presupune că e o invenţie vizuală totală, trebuie să producă o imagine care, în cel mai bun caz, să rămână apoi agăţată, pe pereţii acelor coridoare întunecate din mintea privitorului”, a spus Bogdan Mureşanu.
La animaţia filmului au lucrat Mihnea Buzatu, Octavian Chiriac, Alexei Gubenco, Alexandru Pop. Şi-au împrumutat vocea actorii Cosmin Şofron, Mihai Gruia Sandu, Ionuţ Achivoaie, Ioana Flora, Luca Toma, Olimpia Melinte, Valeriu Andriuţă, Dana Vulc, Claudiu Trandafir, Ştefan Velniciuc, Constantin Florescu, Virgil Aioanei, Ionuţ Grama, Adriana Titieni, Constantin Bărbulescu, Tudor Istodor, Oltin Hurezeanu, Sebastian Ioan Lungu.
Bogdan Mureşanu este scenaristul, regizorul şi producătorul lungmetrajului „Anul Nou care n-a fost”, nominalizat în 2024 la European Film Awards (European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI).
Filmul „Anul Nou care n-a fost” a câştigat 10 trofee la Premiile Gopo, patru dintre acestea pentru Bogdan Mureşanu – Cel mai bun film de lungmetraj, Cel mai bun film de debut, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.