G4Media.ro

Scrisoare deschisă către autoritățile de la București / Șapte organizații europene și…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Scrisoare deschisă către autoritățile de la București / Șapte organizații europene și internaționale care apără libertatea presei își exprimă profunda îngrijorare cu privire la întârzierea din ancheta în cazul Emiliei Șercan

Șapte organizații europene și internaționale, care apară libertatea presei, transmit o nouă scrisoare către autoritățile române pentru a-și împărtăși „îngrijorarea profundă cu privire la întârzierea investigațiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei Emilia Șercan și presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracțiune”.

Scrisoarea este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federația Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ).

Documentul este transmis premierului Nicolae Ciucă, ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, procurorului general al României Gabriela Scutea, procurorului general de pe lângă Curtea de Apel București, Ioan Viorel Cerbu, Avocatului Poporului, Renate Weber, inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție Benone-Marian Matei.

Cele șapte organizații semnatare își exprimă „îngrijorarea profundă cu privire la întârzierea investigațiilor privind publicarea fotografiilor furate ale jurnalistei românce Emilia Șercan și presupusa scurgere a unor elemente cheie ale anchetei în această infracțiune”.

„Necesitatea imperioasă a unor investigații independente a fost subliniată într-o scrisoare deschisă pe care organizațiile noastre au trimis-o autorităților române în aprilie 2022. Deși se aplică principiul confidențialității anchetei, autoritățile de aplicare a legii par să fi eșuat – conform informațiilor disponibile – în a face progrese semnificative la patru luni după ce Emilia Șercan a devenit ținta hărțuirii și a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private și prin presupusa scurgere de elemente cheie ale anchetei penale, amplificând expunerea pozelor sale private. Mai mult, nici răspunsul Ministerului Afacerilor Interne la scrisoarea deschisă menționată mai sus, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliştilor, nu au abordat preocupările legitime ale organizaţiilor noastre cu privire la progresul anchetei privind scurgerea”, se arată în scrisoare.

Semnatarii constată că autoritățile nu acordă acestei investigații un statut prioritar și nici nu îi alocă resurse suficiente.

„Garantarea unei investigații rapide și independente pare cu atât mai necesară și mai urgentă în lumina riscului de alterare a probelor și a inaccesibilității probelor, cauzate de întârziere. Acest lucru ar putea complica semnificativ desfășurarea corectă a investigației. Mai mult, informațiile nou adăugate la dosar indică o posibilă implicare a poliției în presupusa scurgere din investigația penală asupra infracțiunii, întrucât în mass-media a apărut o captură de ecran pe care Emilia Șercan o furnizase polițiștilor, alături de pozele sale private. Se pare că înainte de scurgere, doar poliția – pe lângă jurnalista însăși – a avut acces la această captură de ecran. Această ultimă ipoteză este susținută de un recent raport de expertiză independentă care concluzionează că orice supraveghere a dispozitivelor reclamantei Emilia Șercan este puțin probabilă”, se arată în scrisoare.

Organizațiile semnatare subliniază că este cu atât mai important să fie investigate aceste infracțiuni cu cât vizează în mod specific o jurnalistă care a fost amenințată pentru anchetele ei privind practicarea plagiatului de către șefi ai celor mai înalte instituții ale statului, inclusiv instituții militare de învățământ.

„Este de maximă importanță ca ancheta atât cu privire la amenințările care au vizat-o pe Emilia Șercan, cât și cu privire la presupusa scurgere, a pozelor ei furate, din cadrul urmăririi penale, să se desfășoare în deplină independență și să ajungă la o rezolvare cu succes cât mai curând posibil. După cum a afirmat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, în răspunsul său la scrisoarea deschisă a deputaților din Parlamentul European cu privire la cazul Emilia Șercan, «Comisia solicită statelor membre să investigheze și să urmărească penal toate faptele penale comise împotriva jurnaliştilor, fie online, sau offline, într-o manieră imparțială, independentă, eficientă, transparentă și în timp util (…) și (să) utilizeze pe deplin legislația națională și europeană existentă, pentru a se asigura că drepturile fundamentale sunt protejate și că actul de justiție este îndeplinit rapid în cazuri individuale și pentru a preveni apariția unei <> a impunității în ceea ce privește atacurile împotriva jurnaliștilor». Într-adevăr, acțiunea rapidă și transparentă a autorităților în cazul Emiliei Șercan este în interesul îmbunătățirii stării libertății presei în România, care recent a scăzut ca urmare a unui număr tot mai mare de amenințăr, și a dus la clasarea de către RSF a țării pe locul 56 în Indexul mondial al libertății presei”, se mai arată în scrisoare.

Citește și Scrisoare deschisă adresată premierului Ciucă / Zece organizații europene și internaționale cer investigații prompte și independente în cazul Emiliei Șercan: Amenințările și hărțuirea ei au loc pe un fond de agresiuni recente și presiuni nejustificate împotriva jurnaliștilor 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Statul mafiot a lucrat-o pe Emilia Șercan. Oamenii cinstiți nu au ce căuta în România.

  2. Vera Jourova e în România. Cel mai bine era s-o contacteze pe ea, nu autoritățile române!

  3. Nomenclatura PSD//PNL/ UDMR susține incultura , incompetenta , plagiatul și mai ales plagiatorii .
    Ei urăsc pe cei care le aruncă în fața adevărul .
    Ciucă este unul dintre dottorii de care râd cu poftă elevii . Cineva spunea cu umor :” ce vrei sa te faci daca nu înveți” ? Răspunsul este simplu : ” parlamentar sau prim ministru și dacă este nevoie președinte” !

    • Bravo bolovane…gândește neuronul ăla singur al tău !

  4. Au fost și pe acolo și pe la departamentul de stat!
    Sunt incoltiti nu știu cum s o dreagă!

  5. G4media, ati trecut de partea puterii, cumva?!
    Vad ca cenzurati la greu mai nou, rusine!!!!

  6. MaCiuca esti bengos hahalera de partid ce esti, ne arati pwla in public si razi… general…. VIERME!

  7. Cei care au primit scrisoarea sunt cu musca pe caciula in acest caz, pot recunoaste ceva? O sa mearga pe ideea „cainii latra ursul trece „

  8. O panarama de jurnalist care incasa indemnizații de mii de euro de la SOV, ne vorbește de cinste și onestitate….latura asta civică trebuia să dispară de pe scena media…