G4Media.ro

Scrisoare către ministrul mediului, după cazul ursului lovit în Harghita: Viața cetățenilor…

Sursa Foto: CJ Harghita

Scrisoare către ministrul mediului, după cazul ursului lovit în Harghita: Viața cetățenilor este în pericol în fiecare zi/ Faptul că guvernul a decis demiterea prefectului este praf în ochii presei, noi avem nevoie de măsuri concrete

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, i-a adresat ministrului  Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, o scrisoare deschisă în care îi atrage atenția că viața cetățenilor din județele Harghita, Covasna și Mureș ”este în pericol în fiecare zi” din cauza urșilor. Borboly susține că demiterea prefectului de Harghita din cauza  modului în care a gestionat situația ursului rănit, care a agonizat 17 ore înainte să fie împușcat, ”este praf în ochii presei” și susține că este nevoie de măsuri concrete din partea ministerului mediului.

Redăm mai jos integral scrisoarea președintelui CJ Harghita

”Stimate Domnule Ministru,

În urma reacțiilor și articolelor apărute în presă în legătură cu cazul ursului lovit între localitățile Praid și Sovata la data de 16 noiembrie, eu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Harghita, doresc să precizez faptul că această situație nu poate fi tratată ca un caz individual.

În județul Harghita, precum și în județele Covasna, Mureș și în zonele învecinate acestora, în fiecare seară sau chiar în timpul zilei se poate întâmpla ca cineva să întâlnească cu un urs – sau chiar cu mai mulți urși – pe drumurile publice, în zonele publice sau chiar în curtea proprie, și să aibă loc un accident. Viața cetățenilor este în pericol în fiecare zi. Răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Ministerului Interne pentru o această situație este căutarea vinovatului într-un caz individual, deși problema asta complexă se află de mulți ani pe masa Ministerului Mediului. În ultimii ani am alertat de nenumărate ori Ministerul Mediului și am solicitat o intervenție rapidă și eficientă, dar alertele și solicitările noastre au rămas fără răspuns, fără interes real, fără măsuri concrete din partea Ministerului.

Între timp s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat Ministrul Mediului și ne aflăm în aceeași situație ca și în anii precedenți: Ministrul dă vina pe localnicii și nu ia în considerare de problema reală din regiunea noastră.

Domnule Ministru,

Demiterea din funcție a Prefectului Județului Harghita nu rezolvă situația. Faptul că guvernul a decis demiterea acestuia este praf în ochii presei, noi avem nevoie de măsuri concrete din partea Ministerului.

Domnule Ministru,

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost invitat la „Workshopul regional al Platformei Europene privind coexistența omului și a carnivorelor mari”, care va avea loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc. În cadrul acestui workshop vor fi prezentate și discutate rezultatele obținute până în momentul de față în cadrul platformei regionale Harghita, într-un cadru mai larg, în context național și european, cu scopul soluționării conflictului între speciile de carnivore mari și om, respectiv reducerea conflictelor între diferite grupări ale societății.

Din păcate însă, până în acest moment Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu a semnalat intenția participării la acest eveniment.

Domnule ministru,

Vă adresez rugămintea de a nu continua atitudinea de dezinteresare și nepăsare a predecesorilor d-voastră, să participați la acest eveniment și să aflați la fața locului, detalii în legătură cu gravitatea acestei probleme, de aici din regiunea în care oamenii nu-și pot trăi liniștiți viața de zi cu zi, din cauza conflictelor zilnice cu carnivorele mari.

Contăm pe prezența dumneavoastră.”

Context

Un urs a fost lovit de o mașină, sâmbătă seara, la ieșirea din localitatea Praid, județul Harghita. Deși autoritățile au găsit repede ursul rănit pe marginea drumului, acesta a rămas în cursul nopții fără niciun fel de îngrijire, și a fost împușcat abia duminică la amiază.

Persoanele din autoturismul care a lovit ursul nu au fost rănite, afectat fiind doar un copil care a avut un atac de panică. ”În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, citat de Agerpres.

În noaptea de sâmbătă spre duminică ursul a rămas pe marginea drumului, fără ca autoritățile să intervină în vreun fel. Duminică dimineață, ursul s-a târât pe șosea, circulația între Praid și Sovata fiind restricționată.

”Din păcate, din cauza biocraţiei şi a neasumării medicul veterinar nu a venit, substanţa tranchilizatoare nu a venit şi medicul nu şi-a asumat să ajungă la faţa locului. Noi suntem în teren cu toate instituţiile care ţin de mediu şi monitorizăm situaţia. În această situaţie, nu e nevoie de o derogare de la minister. Cred că e inuman să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te opreşte să te opui”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, într-o intervenție la Antena 3.

Tranchilizarea animalului a fost făcută la 14 ore de la accident, iar împușcarea sa la 17 ore.

Citește și

Prefectul de Harghita, demis de ministrul de interne pentru modul în care a gestionat situația ursului lovit de o mașină și lăsat să agonizeze 17 ore pe marginea drumului

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Nu mai tăiaț pădurile, ungurilor!

    • ” tăiaț, ne tăiaț”, asta e problema, sovinule?
      Da in SV, BN, MM…, tot ungurii taie pădurea?
      Ungurii au omorât pădurarii, baaaa?
      Jigodie ordinară.
      Comunist, șovin care ești!

    • lui Reborn ….pai ar trebui masurat arealul ursului – urmele prin analiza DNA – ca sa vedem de unde e ursul .. si deci cine a taiat padurile … dar tzinand cont ca unguri sant sfintzi deci …romani iar au mers la furat de lemne din padurile ungurilor …
      ce e ciudat ca …un sef de al ungurilor se plange ..si cere taierea ursilor !!!

    • fmm cu scrisoarea ta. Ați tăiat toată pădurea și acum ești nemulțumit că îți intră ursul in casă

    • COMENTEAZA NISTE RAGHITICI BALCANICI… 🙂

  2. Ca e prost ,cel cu ungurii,ai dreptate.Dar ca au fost in permanenta la putere nu poti nega! Mi se pare ca este o situatie foarte grava de care si presedintele cj este vinovat si nu incearca decat sa si creeze un alibi in cazul unei nenorociri. Cine l a oprit cat au fost „calare” pe psd-ei sa nu faca mai nimic?

    • Era ocupat cu vanatoarea de ursi! Se pare ca omul este un vanator pasionat. Dar a lasat-o mai moale cu laudele, ca nu da bine.

  3. O fi reclamat cate ceva ungurul si pe vremea lui Dragnea, dar parca nu s-a auzit de nicio scrisoare deschisa adresata ministrului mediului, in ultimii 3 ani.
    Nu e de mirare.
    De 30 de ani, politicienii maghiari mananca acelasi rahat din aceeasi oala cu politicienii romani atunci cand e vb de mediu si de taiat paduri!
    Va mai amintiti de Verestoy?
    Pe ala ungurii l-au poreclit „Drujba lui Dumnezeu”
    Hai sictir Csaba!

  4. ADICA MOARE UN URS OMORAT DE OM, DIN VINA OMULUI, ACCIDENTAT DE OM SI URLATI CA VIATA OAMENILOR E IN PERICOL DIN CAUZA URSILOR?

    Oamenii sunt in pericol din cauza prostiei lor: pentru ca taie ca inecatii paduri, pentru ca nu respecta celelalte specii. Punct.

    • Bietul Borboly, mare vanator, se afiseaza tot timpul pe la discutiile despre ursi cu cate un expert de la asociatiile de vanatoare. Momentan insa are alte problema, DNA l-a trimis in judecata si avocatii lui tot cauta amanari, ca se ingroasa gluma.

    • Nu numai ca moare, agonizeaza 17 ore. Omul, in toata nemernicia lui, „este in pericol”. De ce oare? Nu cumva pentru ca taind padurile li se restrange arealul lor?

  5. Omul a intrat peste ursi taind padurea . Ursii vin peste oameni .

    Domnul Csaba este ridicol . Nu spune care este vina ministerului sau a guvernului . Spune domnule negru pe alb ce nemultumire ai in legatura cu legislatia in domeniu si cu atitudinea ministerului .

    Iesiri d’astea de muiere proasta dau bine la electoratul udmr . De victimizat e in stare orice cretin .

  6. Este foarte adevarat ce spune acest domn .Locuiesc in judetul Bacau , mai precis in localitatea Onesti . Niciodata in istoria orasului nu a fost semnalata prezenta ursului , anul acesta de doua ori Ro alert a semnalat mesaj cu prezenta ursului in oras si in jurul lui , vreau sa spun ca acum toata comunitatea este ingrijorata si pe buna dreptate nu cred ca putem arunca cu cuvintele asa aiurea , cred ca trebuie sa cantarim putin . Populatia de ursi din romania este foarte mare datorita ordinului de restrictie la impuscare dar da si datorita numeroaselor taieri de padure . Sunt vegetarian si nu am de ce sa am o atitudine ostila fata de acest animal , dar ce spune acest domn mai sus , confirm careia pe ulita fiecarui sat se poate intampla oricand o nenorocire este perfect adevarat .

    • alerte RO pentru taia ilegal de padure NU ai primit ? ….sau nu exista

    • Pana acum nu a functionat sistemul RoAlert pentru asa ceva, de-aia nu ai primit astfel de mesaje.

      Ursii au inceput sa coboare in localitati mai des pentru ca Romania este o mare groapa de gunoi. Sunt ursi „tomberonezi”, educati de 2-3 generatii ca vor gasi mancare in gunoaiele aruncate de oameni fara pic de respect pentru mediul inconjurator.

    • @Kallu presupun ca locuiesti intr un mediu urban si ai zis sa arunci sec cu parerea ca nam primit mesaje Roalert despre taiatu de padure , pur si simplu pune in locul oamenilor care locuiesc la tara , punei pe ai tai ( mama , tata , bunici ) si vezi cum iti mai taie din elan daca ai sti ca a intrat in curte si lea luat porcu. Cat despre sistem Ro alert intradevar functioneaza doar de un an , dar chestia e ca la noi in zona la altitudinea asta nici nu se auzise vreodata de urs . Acum 2 saptamani a fost ucisa o persoana care era la cules de mure , cred ca nu a existat saptamana in ultimul timp fara stiri cu atacuri ale ursilor , sau cu ursi loviti pe strada . Pur si simplu spun ca in imbecilitatea lui , statul roman a pierdut controlul lor la fel cum se intampla si cu taiatul padurilor si cu alte zeci de domenii .

  7. De ce a fost lasat bietul urs sa agonizeze 14 ore? Nu s-a gasit nici un medic veterinar adevarat care sa-l poata tranchiliza? Cum adica nu si-au asumat responsabilitatea? E ceva de condamnat in a alina suferinta unui animal? Eu nu as mai permite medicului care a refuzat sa faca ceva, sa mai profeseze.

  8. @pehash – deci problema e complexa si generata de om …. oare de ce nu o stapaneste romanul ???
    @LA …reactie a la Trump ..trebuie ucisi ursi si facut un gard de 6 m inaltime ….
    caprioare la porumb ”’? – nimic mai simplu : ucise caprioarele si pus un gard …ca sa nu sufere mama , tata, bunici …la dracu cu tzantzari de ce nu o rezolvam ?

  9. De ce nu cereti in scrisoare, domnule Csaba, bani pentru impaduriri in locul copacilor taiati fara mila, de ce nu puneti problema taierilor ilegale, de ce nu veniti cu o propunere, ca traiti in zona? Pai e simplu. Pentru ca ursul nu voteaza, oamenii da ,si hai sa i victimizam un pic. Rusineee!

  10. Mărimea suprafețelor de păduri contigue ( suprafețe care se leagă ) este în relație directă cu numărul de urși pe care le pot habita. Iar acest habitat natural este supus în mod constant la influențe care duc, pe de o parte la scăderea lui ( deforestare ”legală” și ilegală amândouă făcute cu iresponsabilitate crasă și în mod constant de mulți ani de zile) dar și pierderii calității de habitat, din cauza apropierii activității omenești ( zgomot, mașini de lucru, circulație etc ) Cu scăderea constantă și dramatică a suprafețelor contigue de păduri din România echilibrul cândva existent intre capacitatea de habitat și numărul de mamifere mari ( urși, mistreți ) s-a răsturnat și momentan NU mai poate fi refăcut. Situația se datorează inexsitenței unui program coerent, la nivel de stat ( guvern ) pentru administrarea acestor feluri de resurse chiar de la începuturi. La această situație a contribuit apropape în mod constant multitidinea de moduri în care au fost organizate ministerele din subordinea cărora fac parte în mod tradițional resursele naturale și problemele de mediu.

    În acest moment există de exemplu un singur program transfrontalier care se ocupă cu problema habitatului COMUN al urșilor din nordul României / Slovaciei / Ucrainei și Ungariei ! NU există nici un program care să trateze GLOBAL problema habitatului INTERN pentru urși ! Toate măsurile actuale fac parte din era heirupismului moștenit. Problema trebuie tratată și la nivel de Uniune europeană și din p.d.v. financiar și din p.d.v al extinderii habitatului ( ”cote” preluate de țări cu arii întinse de păduri ). Se pare că ne-am cosntruit o capcană dublă : lăsăm tăierea în stil barbar de păduri de către austrieci ( care au grijă de pădurile lor într-un mod exemplar ) și ne ”ocupăm” cu o populație din ce în ce mai problematică de urși ( în timp ce în pădurile lor extinse și intreținute nu există picior de urs, decât foarte rar, vre-un exemplar rătăcit din Slovenia ). Dl Schweighofer ar trebui să ”primească” un număr de urși proporțional cu aria tăiată, pe care să-i transporte adormiți în Austria !

    În fine, câteva date despre urși. De obicei, urșii au ”zone personale” pe care le schimbă în caz de nevoie. Suprafața zonei este mai mică la femele și mai mare la masculi. Suprafața concretă este în strînsă legătură cu sursa de hrană ( ursul este omnivor, mănâncă aproape orice comestibil ). Americanii au măsurat aria habitatului la ursul brun de la ei care este – în cazul suprafeței foarte bogate în hrană ( Alaska ) – de 24 Km2 la o femelă și 90 km2 la un mascul. Această arie se extinde în alte zone la sute de kilometri pătrați ( British Columbia, Yellowstone ) ! Putem să ne dăm seama, la ce probleme ne putem aștepta în cazul urșilor nosștri și pădurilor noastre în care ”drujba” și ”TAF-ul” sunt la ele acasă, cu zgomot, cu miros de motorină. Și încă nu am spus un cuvânt despre diferența care există în modul de operare forestier autriac și român ! Suntem iresponsabili, asta e părerea mea.

  11. Menționarea austriecilor am făcut-o din două motive : cel mai mare exploatator forestier din România este austriac / există o diferență de la cer la pământ între politica forestieră și tehnică de lucru în Austria și corespondentul românesc. Am putea lua exemplu de la ei. În schimb NU au nici o experiență – și probabil nici nu doresc să aibă – în materie de urși.

  12. fură romanu pădurea de numa numa, doar ca da vina pi alţâ

  13. Cazuri de acest gen se intampla din cauza unei legislatii inadecvate, autoritatile locale nu au parghii legale sa ia o decizie in asemenea situatii. Evident ca isi paseaza „vina”, la fel cum o face si ministerul de resort, precum si Guvernul caruia i-a cazut ca o mana cereasca acest accident: Ludovic al nostru avea un „motiv” sa demita prefectul.
    E clar, sunt mult prea multi ursi pentru acest areal, pe de alta parte animalele salbatice zilnic pun in pericol viata si bunurile oamenilor. Au fost cazuri recente cand ursii au omorat oameni. Nu te mai poti plimba linistit pe traseele montane marcate de frica animalelor. Pai ce D-zeu, unde traim?
    De ce nu raspunde cineva penal si material?
    Constitutia iti „garanteaza”(sic!) dreptul la viata si dreptul la proprietate, nu? Daca da, modifici imediat legea si trimiti vanatorii pe teren sa rareasca populatia de ursi, mistreti etc. cu 50%, cu 80%, cu cat e nevoie… Viata unui om e valoarea suprema.