G4Media.ro

Scriitoarele Victoria Pătrașcu și Carmen Tiderle, despre decizia editurii de a retrage…

Colaj foto: Voctoria Patrascu (stg.) – Sursa: Facebook / Carmen Tiderle – Sursa: mzphotography.ro

Scriitoarele Victoria Pătrașcu și Carmen Tiderle, despre decizia editurii de a retrage cartea “Profu’ crede că învăț” după controverse pe Facebook: “Ne transportă într-un univers orwellian” și “induce un mesaj periculos în societate” / “Există părinți și profesori care cred că copiii sunt oi”

Valul de revoltă produs pe Facebook de conținutul cărții pentru copii “Profu’ crede că învăț” și decizia editurii Litera de a retrage volumul sunt privite prin filtru critic de două scriitoare pentru copii din România. “A interzice o carte mi se pare că ne transportă într-un univers orwellian.  Al uniformizării. Și induce un mesaj periculos în societate, acela că editurile sunt la cheremul publicului și că vor publica doar cărți ‘conforme’, cuminți”, spune, într-un comentariu transmis Edupedu.ro, scriitoarea Victoria Pătrașcu. La rândul ei, poeta Carmen Tiderle își exprimă convingerea – “știu asta din experiență” – că cei mici înțeleg ironia și “vor râde pentru că au mai mult umor” decât unii profesori, decât părinții care cer interzicerea cărții sau decât “editura care, hélas, la cel mai mic semn advers, renunță la o carte pe care a crezut-o bună.”

Victoria Pătrașcu, autoarea multor volume pentru copii, precum “Vic-Pitic și o poveste din nimic”, “Dragonul 32” sau “Zuralo și rotița fermecată”, a apreciat, pentru Edupedu.ro, că “fenomenul nu este nou”. Ea apreciază că, în lipsa moderării de pe grupurile online de părinți, apar sentințe “fără argumente estetice sau care să țină cont de psihologia copilului”, iar o  reacți precum interzicerea unei cărți “induce un mesaj periculos în societate, acela că editurile sunt la cheremul publicului și că vor publica doar cărți “conforme”, cuminți.”

La rândul ei, Carmen Tiderle, autoarea mai multor volume de poezii pentru copii, precum “Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii”, “Trecere pentru pitoni” sau “Selfie cu elfii”, apreciază, într-un scurt comentariu pentru Edupedu.ro, că “toată tărășenia cu “Profu’ crede că învăț” e o chestiune de… încredere. Există părinți și profesori care cred că copiii sunt oi. Și dacă li se spune săriți în prăpastie, ei sar. Ei bine, ei nu vor sări, chiar dacă i-ați învățat așa.”

CItește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. fiecare are dreptul la o parere. asta nu inseamna ca cele 2 … scriitoare, sa le zicem, au dreptate. nu vad ce e orwellian in a taxa mojicia li lipsa de bună creștere, comportamentul abuziv si obraznicia? de ce sa promovăm comportamente antisociale? greseala nu e in retragerea cartilor, ci in faptul ca au fost tiparite, distribuite si puse in vanzare. si cred ca aici ar trebui introduse si niste amenzi, de la, sa le zicem scriitoare, pana la redactor, editor de carte etc.

    • Alooo, aici nu suntem in Rusia sau Korea de Nord. Terminati cu cenzura asta.
      Si eu as interzice religia! Asta nu inseamna ca nu am dreptate, doar ca nu este democratic!

    • Habar nu ai despre ce e vorba, hai recunoaște! :)))))

      Iar dacă tot „fiecare are dreptul la o parere“ află că părerea mea e că părerea ta e de tot căcatul și dacă nu-ți convine atunci pupă-mă-n cur! :)))))

    • @sebo
      Cum vine asta cu “fiecare are dreptul la o parere”, dar suntem pentru interzicerea unei carti?!
      De cand e obligatorie cumararea unei carti editate?? Nu-ti palce n-o cumperi, dar lasa-i pe ceilalti sa decida pt ei sau copiii lor.

    • @sebo Dar cand e vorba de parteneriate civile la persoanele de acelasi sex acolo e Orwelian, nu?

    • Să fie la tine in Rusia așa, bah! 🤮

    • Chestia cu interzicerea e chiar nociva! Sper ca exista in Romania o editura, care sa publice cartea in discutie (cine vrea o cumpara, cine nu, nu!), daca nu exista, e chiar grav pentru societatea asta! Inseamna ca nu suntem capabili sa discernem, sa intelegem cam cu ce se mananca democratia adevarata si libertatea cu drepturile ei, libertate care are niste limite, dar nu sunt astea cu interzicerea unei carti fara legatura cu ideologii interzise. Aducea cineva vorba, mai sus, despre parteneriatele civile, sunt super OK si social si „in drept”, personal sunt total impotriva exchibitionismului in public, indiferent de orientarea…

    • Nici o amenda, inchisoare direct, este extrem de periculoasa pentru copii. Asa cum nu-i lasam la filme horor si xxx de la 4 anisori tot asa aceasta „carte” nu are de ce sa fie adresata copiilor, fiinte fara discernamant. Este o alta porcarie activista periculoasa. Jos labele de pe copii, aici trag linie.

    • Pentru copiii sub o anumita varsta cartea reprezinta echivalentul „fire in a crowded theatre”, asadar am trecut de faza libertatii de exprimare si intram in chestiuni mai grave. Daca se specifica ca nu e o carte pentru copii sub 16 ani, atunci ok, dar aceasta carte nu trebuia sa fie vreodata promovata ca literatura pentru copii, de asta avem filme x-rated samd. Desigur, nu ma astept postmodernistii woke sa inteleaga chestiuni precum ratiune, bun simt, responsabilitate.

    • @Adriana Negureanu: dar ideologiile interzise nu au fost interzise fix pe acelasi principiu, ca cetatenii sunt incapabili sa discearna binele de rau si, deci, trebuie protejati de catre cineva (statul paternalist)?

      Nu sunt situatiile similare?!
      Daca nu, de ce nu.
      Si daca da, cum e sa sustii una si sa o respingi cealalta fara a te afla intr-o contradictie?

    • Fire in a crowded thatre – înseamnă omor și/sau vătămare. Faptul că am libertatea de a circula cu mașina (cu permis) sau să pot arme (la ei) nu înseamnă că am voie să omor cu intenție sau din culpă folosindu-le. Și, oricum, ai voie să strigi într-o sală că este incendiu dacă chiar a luat foc.

      Acum întrebarea este ce prejudiciu ireparabil produce publicarea cărții? Sau instigă la fapte penale? A făcut cineva plîngere pentru calomnie sau insultă (nu că astea ar trebui să fie fapte penale, dar, la noi, sînt)? Atunci despre ce vorbim?

    • @nezeu m.ătii, tu ce te bagi că mușcă 8n c.uru calului p.rostano?

    • Cine nu a vāzut „minunata” carte, nu a citit ceea ce se află pe paginile acesteia, sā se abțină. Nişte parinți intregi la cap nu ar cumpăra copiilor aşa ceva.

    • @Atentie: exact aceeasi parere o am si eu, dar in cazul Vechiului Testament.

      Ce crezi tu ca e de facut, le interzicem pe amandoua? 💡

    • Nu mă pricep la religie, dar la cărți mă pricep! 🙂
      Cu stimă, @Atenție

    • Asadar le tratam pe ambele la fel. Aici ne-am inteles.

      Deci ce facem cu ele, pana la urma?

  2. Aceste două scriitoare sunt de un tembelism strigător la cer, ele nu înțeleg pur și simplu că nu te poți juca cu mintea unor copii atât de mici.La 6 , 7 ani copiilor trebuie să le insuflii numai lucruri bune pozitive, principii de viață, să fie corecți ,să nu mintă , să-și ajute părinții, să i respecte etc…Restul sunt prostii

    • Ai uitat de dumniezo buey principialo! :)))))

    • Este o carte idioată, am văzut cateva pagini, indeamnă la sfidare şi lipsa de respect față de profesori. Părinții care îsi invață copiii să sfideze, în câțiva ani vor suporta aceeaşi sfidare si neascultare si lipsa de respect din partea progeniturilor. Deci nu vā jucați, căci am vazut destule cazuri, unele chiar tragice.

  3. De ce se scoate cartea de pe piata, pe Tampeanu l-ati intrebat? Nu cred ca e de acord! 🙂
    Lasati copiii sa injure profesorii, sa vorbeasca urat, sa faca tot felul de prostii, asta e viitorul invatamantului din „Romania educata” promovata de Iohannis, Tampeanu si gashka lor USL.
    Acum, ca se desfiinteaza si exmatricularile, loazele din fun.dul clasei trebuie sa aiba manuale noi de injurat si facut scandal.

  4. 1. Din ce am vazut, pe scurt, cartea pare a fi intr-adevar o mizerie care contine niste mizerii de „invataminte” pentru copii dar 2. sub nici o forma nu trebuie sustinuta cenzura pe baze subiective, deci este gresita decizia editurii de a o retrage devreme ce era deja publicata… chiar asa, ne intoarcem in inchizitie sa ardem cartile care nu ne gadila cum trebuie?!

  5. Citeste cu atentie: nu s-a introdus in programa scolara! E publicata de o editura oarecare si nu e cumparata decat de cai care doresc.

    La fel ca alcoolul, gROwth, chipsurile si meditatiile cu profesorul de la clasa.

  6. @nezeu, tu ce argumente ai fă p.rostano?

  7. bun, bine ca au retras cartea. acum il pot urmari mai atenti pe dorian popa si au mai mult timp pentru concertele lui yny sebi si alte verze d-astea.

  8. ! . Taticule (Dumnezeu)

    Nu înțeleg de ce folositi hârtia igienică după utilizarea ei dosnică și la ștersul pe gura!

  9. interzicem o carte scrisa pe bune fara furaciuni…da nu interzicem plagiatele si nu pedepsim plagiatorii…jesus‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  10. !Florin
    Orice lucru care reprezintă o formă de corupție trebuie sancționat!

    Eu înțeleg că domnia-voastra când merge pe strada și vede o hârtie nu se apleacă sa o ia și pretindeți că nimeni sa nu o facă pe motivul că firma de salubritate a orașului nu-și face treabă!

    Înălțător, absolut înălțător!