G4Media.ro

Scoțienii resping la limită independența, potrivit unui sondaj

sursa foto: Facebook\ Nicola Strugeon

Scoțienii resping la limită independența, potrivit unui sondaj

Alegătorii scoțieni rămân divizați în ceea ce privește independența națiunii lor, cei care se opun fiind cu puțin mai numeroși decât cei care sunt în favoarea separării de Regatul Unit, potrivit unui sondaj publicat joi, la două zile după anunțul privind referendumul planificat pentru 2023, potrivit Le Figaro.

„Dacă mâine ar avea loc un referendum, 44% dintre scoțieni spun că ar vota „da”, în timp ce 46% spun că ar vota „nu”, în timp ce 10% sunt indeciși”, a precizat institutul Savanta ComRes, care a realizat sondajul pentru ziarul The Scotsman. „Când aceștia din urmă sunt eliminați, rezultă o intenție generală de vot de 51% pentru „nu” și 49% pentru „da””, se arată în raport. Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta ComRes, a declarat că ultimul sondaj „nu face decât să sublinieze diviziunea din Scoția”.

Marți, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon și-a reafirmat hotărârea de a organiza un nou referendum privind independența, având ca țintă toamna anului 2023. Pentru a organiza acest referendum, Nicola Sturgeon, liderul partidului pro-independență SNP, trebuie să obțină acordul guvernului britanic, care se opune cu fermitate. Scoțienii au fost deja consultați pe această temă în 2014 și au votat în proporție de 55% în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit. Pornind de la acest vot, premierul britanic Boris Johnson susține că un astfel de referendum poate avea loc doar „o dată la o generație”. Cu toate acestea, SNP consideră că Brexitul a schimbat regulile jocului, 62% dintre scoțieni votând împotriva acestuia în 2016. Scopul SNP este ca Scoția să adere la Uniunea Europeană ca stat independent.

Curtea Supremă a fost chemată să stabilească dacă Parlamentul scoțian avea puterea de a legifera organizarea referendumului fără acordul guvernului britanic. În cazul unei înfrângeri în instanță, Nicola Sturgeon a avertizat că va folosi următoarele alegeri generale, programate pentru 2024, ca pe un „referendum de facto” și că partidul său va face campanie pe o singură întrebare: „Ar trebui Scoția să devină o țară independentă?”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Si pentru brexit, cum aratau sondajele?

  2. Iar pe harta puneti in evidenta Irlanda in loc de Scotia…..

  3. Aici mergea mema aia cu rapperul ăla:

    Englezi, Waloni, Irlandezi: bleah

    Third world: most welcomeeeed!

    Apropo, la doamna struțgeon, ce e ăsta? Naționalism? Nu te deranjează că ai țara invadată, dar te deranjează că faci parte dintr-un mic regat care ajută la prosperitatea ta…

  4. Scotienii sunt subventionati de englezi. In UE nu intra din cauza vetoului spaniol. O Scotie independenta va cersi mancare de la Anglia in 6 luni.

    • Na, poate pun de o confederatie cu Irlanda.
      Nu seamana de loc cu Catalunia.

  5. se mai întoarce puțin William Wallace în mormânt