G4Media.ro

Scenariul hibrid de începere a școlii, propus de Ministerul Sănătății: Distanța fizică…

Scenariul hibrid de începere a școlii, propus de Ministerul Sănătății: Distanța fizică redusă la jumătate între copii, masca e obligatorie tot timpul doar pentru învățătoare și educatoare, profesorii o pot da jos la cursuri

Reducerea distanței fizice între copii sau între elevi de la 2 metri, cât era până acum, la doar 1 metru, indiferent de ciclul de învățământ preuniversitar, este principala măsură nouă propusă de Ministerul Sănătății în scenariul hibrid din documentul pe care săptămâna aceasta îl discută cu partenerii sociali la Ministerul Educației, potrivit stiriedu.ro.

Purtarea măștii este o altă noutate. Dacă la grădiniță și pentru elevii de cliclul primar nu este obligatorie, la liceu și gimnaziu nu este obligatorie pentru elevi doar „în timpul orelor de curs, atunci când se asigură distanța de 1 m între elevi”. În plus, deși pentru educatoare și învățătoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede că pentru profesorii de gimnaziu și liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă și este la 2 m de elevi”.

Setul de reguli ilustrează scenariul în care elevii ar veni 2 săptămâni dintr-o lună la școală, adică 10 zile lună, dar nu neapărat consecutive, ci existând posibilitatea să fie împărțite fie în reprize de o săptămână, fie câte două.

Scenariul hibrid este similar abordat asemănător pe trei ciclurile de învățământ, atât în grădinițe, cât și în primar, gimnazialul și liceul fiind puse împreună, din punctul de vedere al normelor propuse de către specialiștii de la Ministerul Sănătății.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Ce vor face prescolarii ai caror parinti merg la servici?
    Ce firme isi pot permite sa lase parintii acasa cate 2 saptamani pe luna?
    Ce firme pot plati 2 saptamani pe luna angajati care nu lucreaza, pe perioada nedeterminata?
    In cele 2 saptamani de scoala acasa, trebuie platite bone sau gradinite private, ca parintii sa isi pastreze locurile de munca?
    Platite din salariile parintilor?
    Si din contributiile pe salarii vor fi finantate in continuare salarii pentru altii decat parintii care trebuie sa predea copiilor?
    Cati parinti stiu cu adevarat sa le predea copiilor lor materiile?
    Cati parinti au timp sa predea copiilor lor?

  2. ” 10 zile lună, dar nu neapărat consecutive”

    doar daca salariul e tot pentru 10 zile pe luna. nu muncesti, nu primesti.

    • Profesorii vin zi de zi la scoala, doar elevii sunt impartiti in grupuri ca sa se evite aglomeratia. Cei care stau acasa urmaresc cursurile online.

  3. Voi ce credeti ? Vor merge copii la cursurile in clasa ? sau se vor multumi cu cele online ? Parintii isi vor lasa copiii- fata in fata -cu alti copii si cu profesorii si educatorii etc .?Daca cineva pateste ceva si se infecteaza in scoala , mai credeti ca parinti vor trimite copii la cursuri ? Distantarea , purtatul mastii , regulile de igiena , lipsa unei activitati in pauzele dintre ore si non apropierea fizica (hirjoneala copilareasca si automat lipsa unei comunicari intre cei aflati in clase ) , credeti ca vor fi acceptate dupa citeva zile experimentale ? sau acasa e mai bine, loc unde faci ce vrei ,comunici cu cine vrei pe net sau la telefon (cu toate functiunile atasate )va fi mai degraba acceptat . ? Raspunsul e simplu de dat : copiii mai vulnerabili , mai supusi criticilor celor din jur , mai interiorizati ca atitudine , mai refractari la atitudini colegiale disproportionate sau chiar la cei supusi cindva unor atacuri la nivel personal , nu vor mai reveni in clasa . Si daca ei nu vin , ceilalti , mai nazdravani, nu vor respecta aceste reguli noi de convietuire . Scoala online este parte a viitorului .

    • Greșești!!! Toți copiii vor veni la școală pentru că nu are cine sta cu ei! Economia suferă oricum, acum îi mai și ținem pe părinți acasă cu copiii? Plus că elevii au nevoie de contact cu colegii lor, cu prietenii lor, și mulți (poate cu excepția introvertiților de care vorbeai) vor suferi din cauza lipsei de socializare (gândește-te la cei de a 9-a, care abia au intrat la liceu și care de-abia așteptau să cunoască oameni noi, să se bucure de „anii de liceu”, și care vor fi privați de acea bucurie), pe deasupra 6-7 ore pe zi concentrați la calculator (cât ar trebui să stea cei de gimnaziu și liceu în condițiile păstrării (ne)educației online) este extrem de mult pentru tineri, cu tot cu timpul petrecut pe telefoane, tablete și calculatoare în timpul liber se poate ajunge la 10 ore de stat cu ochii în ecran pe zi, ceea ce este cumplit de mult! În plus, calitatea educației online este îngrozitoare, elevii sunt la un randament de sub 50%, așa că „școala online” va ruina complet sistemul de învățământ și îi va lăsa pe tineri cu lacune de învățare majore, cu efecte pe termen lung…

      În concluzie nu poți cere organizarea școlii 100% online, ar însemna sacrificarea unei întregi generații și numeroase drame pe plan emoțional la elevi… Iar dacă acest guvern bramburit și necoordonat nu înțelege asta, atunci poate că ar trebui să plece de la palatul Victoria și să lase loc pentru unii care sunt în stare să redeschidă școlile în format clasic…

    • Cristi , pandemia ne va arata daca ai sau dreptate , dar nu va exista nici o socializare cu masca sau fara masca – frica pazeste bostanaria – . Primul caz de coronavirus aparut in sistem va face imposibila continuarea cursurilor . Ca un individ educat ce esti intelegei de ce ? se numeste asumare de responsabilitate , iar daca necazul cade pe un profesor (termen general ) totul devine si mai complicat . Cei care elevi fiind nu se regasesc in anturajul din clasa ,vor sta negresit acasa si sunt foarte multi in aceasta situatie. Daca insa pandemia se opreste este posibil ceea ce zici , sa se desprinda o majoritate care doreste cursul in clasa ,dar tot vor exista neadaptati care nu vor mai dori sa merga in clasele unde se tin cursuri . Daca ai cunoaste problemele reale de care se lovesc zi de zi , cei mai atacati copii in clasele mici si mijlocii ,altfel ai gindi . In situatia pandemica in care ne aflam multe mame ar dori sa stea acasa si un venit minim (deja ONU a adus in discutie acest aspect (stie el ce stie )ar fi suficient .

  4. O propunere ce nu are nici o legatura cu evitarea raspandirii virusului. Cat timp invatatorul preda intr-un spatiu inchis probabilitatea de infectare este maxima cat timp el sau elevii nu poarta masca. Spatiul de 1 metru intre elevi este versiunea de ocupare a bancilor dinainte de pandemie. Deci nu se poate spunde ca este o masura care sa aduca un plus valoare.
    Unul dintre parinti fie va trebui sa renunte la servici pentru a fi acasa in perioada de predare online a copilului/copiilor, fie angajatorii vor acorda ”Zile supraveghere copil” pe perioada nedeterminata mai alas in cazul familiilor cu cel putin 2 copii, ceea ce este putin probabil . Nimic in legatura cu amenajarile toaletelor suplimentare din scoli. Nimic despre suplimentarea numarului de cadre didactice astfel incat numarul de elevi sa fie diminuat. Concluzia: o balbaiala continua din partea ministerului. Peste o luna si jumatate noi parintii vom primi pisica in ograda: se va arunca responsabilitatea in sarcina noastra, si vor incepe sa ne ceara sa cotizam pentru amenajari asa cum se intampla in fiecare an.