G4Media.ro

Scenariu electoral: Meciul Sanders- Bloomberg va decide cursa democraților pentru Casa Albă

Scenariu electoral: Meciul Sanders- Bloomberg va decide cursa democraților pentru Casa Albă

Senatorul de Vermont, Bernie Sanders, și fostul primar al orașului New York, Michael Bloomberg, par să fie în acest moment cei doi candidați între care se va da lupta finală pentru obținerea nominalizării Partidului Democrat la alegerile prezidențiale americane din acest an. Pe zi ce trece, acest scenariu electoral prinde tot mai mult contur în Statele Unite. Ar fi, cred analiștii, o confruntare între entuziasmul suporterilor lui Sanders, majoritatea tineri seduși de ideile sale progresiste, și forța financiară a lui Bloomberg, un moderat pe care tot mai mulți democrați îl văd ca singurul capabil să-l învinga pe republicanul Donald Trump într-o confruntare directă.

După rezultatele bune obținute în alegerile primare democrate din Iowa si New Hampshire, Sanders – un politician în vârstă de 78 de ani, auto-declarat democrat socialist – a devenit candidatul favorit în interiorul Partidului Democrat care să se lupte cu Trump pentru fotoliul de președinte al Statelor Unite. Am vorbit recent pe larg despre șansele reale ale senatorului de Vermont de a obține nominlizarea formațiunii sale pentru Casa Albă.

Succesul lui Bernie Sanders la primele două alegeri democrate i-a oferit acestuia un impuls extraordinar pentru confruntările electorale viitoare între democrați: Nevada (22 februarie), Carolina de Sud (29 februarie) și faimoasa „Super Tuesday” (3 martie), când alegătorii din 15 state și teritorii vor fi invitați la urne pentru a decide cine va primi cei 1.344 de delegați puși la bătaie.

Așa cum am explicat pentru cititorii G4Media.ro, acesta este, fără discuție, momentul politic al lui Bernie Sanders, care pare să devină candidatul preferat de alegătorii democrați. Beneficiind de fonduri importante (el a strâns circa 100 de milioane de dolari până în acest moment), având la dispoziție o organizație de campanie națională experimentată, atragându-și o coaliție de simpatizanți provenind din clasa muncitoare americană, votanți minoritari și tineri oameni care, deseori, nu sunt parte a procesului politic din Statele Unite, drumul său înainte – deși nu este încă bătut în cuie – pare că va fi cel mai sigur. Bernie Sanders este din ce în ce mai aproape de cursa finală spre Casă Albă, un rezultat extraordinar pentru politicianul care în urmă cu patru ani a fost sabotat de liderii propriului partid, care l-au împiedicat (nemeritat, susțin mulți democrați), să obțină nominalizarea partidului. Hillary Clinton, care a beneficiat de mașinațiunile conducerii democrate, a obținut biletul pentru Casă Albă, dar a pierdut în mod umilitor runda finală în fața lui Donald Trump.

Momentul actual îi aparține așadar lui Sanders, care poate profita acum din plin de lipsa de experiență a unora dintre rivalii săi (cum este cazul lui Buttigieg), de pierderea de teren vizibilă a altora (Elizabeth Warren și Joe Biden) sau de magnetismul scazut al lui Tom Steyer ori Tulsi Gabbard.

Ca să devină nominalizatul democraților, Bernie Sanders trebuie însă să facă mai multe lucruri, între care menținerea entuziasmul politic actual în rândul democraților, convingerea cât mai multor tineri de justețea planurilor sale, înfrângerea rezistenței liderilor democrați care continuă să vadă în el un radical care pune în pericol unitatea partidului și, nu în ultimul rând, atragerea de partea s a marilor donatori democrați, moderați și centriști, care încă îl privesc cu suspiciune. Modificarea percepției mediului de faceri și a celor de pe Wall Street este, de asemenea, esențială, în condițiile în care Sanders a criticat constant rolul toxic al banilor lor în politică, al miliardarilor care au prea multă putere și al corporațiilor care exercită prea multă influență asupra democrației americane. Câștigarea Casei Albe va avea nevoie de fondurile importante ale acestora.

Ascensiunea lui Bloomberg

De partea sa, Michael Bloomberg a devenit un candidat de luat în seamă, beneficiind de o libertate uriașă de manevră datorită fondurilor de miliarde pe care are la dispoziție. În vârstă de 77 de ani, Bloomberg a fost unul dintre cei mai de succes bancheri de pe Wall Street, înainte de a crea imperiul de media financiară care îi poartă numele. Potrivit Forbes, averea sa este estimată la 52 miliarde de dolari, cu mult peste cea a lui Trump (estimată la 3.1 miliarde de dolari).

Iar ascensiunea lui Bloomberg este reală. Deși nu ia parte la primele patru alegeri orgnizate de democrați și se concentrează pe cele 15 scrutinuri organizate în ziua de Super Tuesday, Bloomberg câștigă constant teren. Un sondaj realizat în Florida, publicat joia trecută, a arătat de altfel că el, poate surprinzător pentru mulți, se află în prezent în fruntea preferințelor alegătorilor democrați potențiali din acest stat crucial pentru alegeri (cu 27% din voturi), în fața lui Joe Biden (26%).

Spre deosebire de Sanders, care este considerat de mulți prea radical pentru marea masă a alegătorilor democrați sau a independenților care votează în general cu democrații, Michael Bloomberg este văzut ca un democrat moderat, având opinii liberale despre schimbările climatice, controlul armelor de foc, imigrație și dreptul femeilor la avort, având însă poziționări mai conservatoare în ceea ce privește economia, legalizarea marijuanei, asigurările medicale de stat și activitățile forțelor de ordine.

Nu este exclus ca intrarea lui Bloomberg în cursă să fi urmărit chiar readucerea Partidului Democrat pe linia moderată și pro-afaceri, în condițiile în care, de luni întregi, vocile progresiste precum Sanders și Elizabeth Warren au stârnit îngrijorare printre cercurile de afaceri cu propunerile lor radicale. Candidatura fostului primar de New York urmărește promovarea unei alternative moderate, care ar putea atrage democrații de centru și independențîi, două grupuri esențiale pentru câștigarea Casei Albe. Iar zvonurile recente potrivit cărora echipa să ia în considerare numirea lui Hillary Clinton ca parteneră a lui în cursa pentru Casă Albă, pe post de vicepreședinte au toate șansele să se dovedească în final o strategie câstigatoare.

După îngrijorările stârnite de posibilă victorie a lui Sanders în cursa pentru nominalizare, mulți democrați respiră ușurați: Bloomberg, un moderat carismatic, popular printre oamenii de afaceri și capabil să atragă alegătorii din suburbii, are o sansa reala să ajungă în fruntea Americii. Numeroase vedete și producători influenți de la Hollywood par să fie de acord că Bloomberg ar fi singurul capabil să se lupte de la egal la egal cu Trump și să răspundă stilului pugilistic al acestuia.

Confruntări Sanders-Bloomberg

Scenariul potrivit căruia Bernie Sanders și Michael Bloomberg se vor duela pentru nominalizarea democraților este tot mai credibil. Senatorul socialist de Vermont are în spate o mișcare de masă remarcabilă, extrem de devotată și entuziasmată, care se înghesuie în număr tot mai mare la mitingurile sale electorale. Așa cum a fost cazul, de exemplu, luni în Tacoma, în statul Washington, când 17.000 de suporteri i-au scandat numele, convinși că „Bernie are în spatele sau o mișcare care va face istorie”.

De partea sa, Bloomberg are o avere uriașă care îi oferă o șansă de care ceilalți candidați democrați nu beneficiază, iar sursele spun că nu este exclus ca el să cheltuiască până la 500 de milioane de dolari din propriul buzunar pentru a obține nominalizarea democraților, plus încă jumătate de miliard de dolari în confruntarea ulterioară directă cu Trump (Bloomberg a cheltuit 124 de milioane de dolari în statele care votează în Super Tuesday, de peste 10 ori cât au cheltuit rivalii săi democrați cei mai importanți – sursa).

În ultima perioadă, cele două tabere au devenit tot mai conștiente de forța și importanța celeilalte. Este și motivul pentru care, susțin analiștii, echipele lor de campanie au intensificat numărul atacurilor împotriva celeilalte, în efortul de a stabili o poziție dominantă în cursa democrată.

Luni, în timpul mitingului electoral din Tacoma, Bernie Sanders și-a rezervat o parte din timp pentru a-l ataca pe Trump, după care s-a lansat în critici la adresa lui Michael Bloomberg, acuzat că vrea „să cumpere alegerile. „Suntem o democrație, nu o oligarhie,” a spus Sanders. „Nu veți cumpăra aceste alegeri,” i-a transmis el lui Bloomberg, care a cheltuit sute de milioane de dolari pentru publicitate în ultimele saptatmâni, lucru care a stârnit furia candidaților democrați. Bloomberg a negat constant acuzațiile și s-a oferit să finanțeze efortul democratic de a-l învinge pe președintele Trump, chiar dacă nu câștigă nominalizarea.

Sanders și-a continuat atacurile la un miting în California. După ce a denunțat politica „rasistă” a lui Bloomberg de a permite poliției din New York să oprească și să percheziționeze tineri de culoare și hispanici, senatorul a spus unei mulțimi exuberante în Richmond: „Imaginați-vă un multimiliardar care se opune unei creșteri a salariului minim. Imaginați-vă un multimiliardar care cere reduceri la Social Security, Medicare și Medicaid.”

Sanders, candidatul preferat al democraților progresiști, a încercat astfel să evidențieze statutul lui Bloomberg ca unul dintre cei mai bogați americani, în încercarea de a descrie un sistem politic corupt care favorizează elita bogată și corporatistă.

De asemenea, Sanders l-a criticat pe Bloomberg, un fost republican, amintindu-le democraților de pozițiile mai conservatoare pe care acesta le-a luat în cei 12 ani ca primar de New York. Luni după-amiază, Sanders a trimis un mesaj tweet care a inclus o fotografie a lui Bloomberg cu Trump jucând golf împreună.

Raspunzând acestor atacuri, consilierii lui Bloomberg au denunțat o serie de mesaje tweet ale echipei lui Sanders care l-au descris pe Bloomberg ca un oligarh autoritar rasist, în ultimele două săptămâni. „În fața celor mai importante alegeri din timpul nostru, este nefericit că trebuie să vorbim despre astfel de atacuri calomnioase ale altor democrați,” a declarat campania lui Bloomberg.

De asemenea, echipa miliardarului a lansat un videoclip în care sunt prezentate atacuri vulgare online ale suporterilor lui Sanders, descriși drept „Bernie Bros,” care vizează criticii senatorului de Vermont. „Trebuie să ne unim pentru a-l învinge pe Trump în noiembrie. Acest tip de „energie” nu ne va duce acolo,” a afirmat echipa lui Bloomberg în mesajul care a însotit videoclipul.

Concluzia. Atât Sanders, cât și Bloomberg se bucură în prezent de rate de favorabilitate importante printre democrați. Fiecare din alte motive. Dacă Sanders se adresează mai ales de susținerea progresistilor din partid, fostul primar din New York este considerat salvarea aripii moderate a formațiunii. Bernie Sanders conduce acum plutonul candidaților democrați, iar până la posibilul duel cu Trump din noiembrie, el va trebui să dea piept cu ceilalți democrați, din care Michael Bloomberg este tot mai vizibil. Prima confruntare directă dintre ei va fi miercuri seară, în Nevada, în cursul dezbaterii democrate. În pofida multitudinii de știri negative din ultima vreme, Bloomberg crește în sondaje, susținut de atenția aproape non-stop a presei americane și de sprijinul declarat de tot mai multe personalități de peste ocean. Dacă despre Sanders se spune de multă vreme că e cool, Bloomberg va avea ocazia în următoarele saptamâni să demonstreze că e candidatul democrat hip. Meciul dintre ei se anunță a fi o confruntare de zile mari.

Surse: BBC, Los Angeles Times, Global News, NPR, The Wrap

Foto: Bernie Sanders (stânga) și Michael Bloomberg (dreapta)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Râde Trump și cu curul de ăștia….

    • O boarfă pedeserastă nu doar hoață, ci și inteligentă, LOSER-ul sodomist. Pentru că la el ideile-i vin pe ”curul” ăla cu sfincterul slăbit, crede că bătrânul maimuțoi ”râde” când se pârțâie, de fapt.

    • @Bad@, Bă, nenea „ghilimea” cu 7 ghilimele la două cuvinte, bă, umblă vorba că ai o ghilimea micuță în loc de pluă. E adevărat?

    • ”Decât” o”ghilimea” poate ”avea” doar un tu-dorel LOSER, trol coclit al mafiei PRO-PSD-ALDE. Pentru ceilalți, ”e” două, mereu. Dar cum bătrânul curist asistat e un postac analfabet real bad, ”e adevarat” la fel ca la ”neuronul intrat in metastaze”. D-aia îi și ”pluă” în gură mereu martalogului pervers când vede trumpeta.

  2. Chiar daca o sa fie candidatul democratilor, Sanders nu are nici o sansa reala. Ce trista ar fi ziua in care SUA sa aiba un presedinte comunist.

    • La fel de ”trista” ca în cazul unui personaj de desene animate din familia Simpson, prietenul mai multor ”presedinti comunisti”. Dar nu va fi cazul, pentru niciunul dintre ei.

  3. A fost o zi tristă când a ajuns galbejitul ala să-i conduca. Mai rău de atât doar Stalin, Mao sau Hitler se poate. Și dacă e ales din nou îți garantez ca o sa între în top

  4. Singura greseala a presedintelui TRUMP ar fi sa inceapa o lupta mediatica cu Bloomberg (cea cu BIDEN nu i-a provocat daune majore ) si in acest fel sa lase un culoar profitabil altui candidat democrat . Singura sansa a democratilor este sa il forteze pe TRUMP sa devina si mai TRUMP,adica sa duca la extrem atitudinea actuala a presedintelui . Un Trump democrat nu poate invinge originalul si atunci este nevoie de altcineva total opus si intre timp exacerbata atitudine publica a presedintelui . Este insa greu si cred ca totusi actualul presedinte va cistiga .

  5. Super Tuesday ne va arata viitorul cu exactitate si cine se va confrunta cu actualul presedi nte .

  6. Autointitulat „progresist” fără a avea nimic în comun cu Th. Roosevelt, Sanders este doar idolul deprimatilor și al refulatilor avresivi; vorba lui Becali, doar drogangii și homosexuali ar vota așa ceva, plus niste nostalgici comuniști. Mai marii partidului democrat au înțeles asta și de aia il sprijină pe Bloomberg. In plus Bloomberg pare a fi singurul candidat democrat care sa fie capabil să ia și voturi de la votanți republicani. nici Sanders Nici Warren Nici Biden nici măcar Buttigieg nu iau un vot de la votanți republicani.

  7. Bloomberg de vreo 2-3 luni baga masiv bani in reclame electorale (100 mil $/luna) si se pare ca l-a mituit si pe Adrian Novac – autorul articolului.
    Deci banii lui Bloomberg pot ajunge oriunde, inclusiv in Romania. Pana acum a cheltuit in 2-3 luni cam 1/3 de miliard de $ adica doar a 157-a parte din averea lui.
    Asa ca Bloomberg poate sa continue asa inca cel putin 3 luni de zile fara sa-l afecteze prea tare financiar.
    Bloomberg a avut grija sa nu fie pe Buletinul de Vot in Iowa si New Hampshire pentru a nu se vedea ca iese pe locul 5-6 sau chiar mai jos. Ce face acum Bloomberg este o diversiune- circ in scopul de a se da in spectacol. Sansele lui Blooberg s-a ajunga mai sus de locul 3 sau 4 in nominalizarea Partidului Democrat sunt egale aproape cu zero.

  8. Hai Bernie,toti te sustinem !!!!! #FeelTheBern :-))))))))

    • Toti marxistii, lgbtistii, pre-ofensatii si infantilii care il cred cu „social-democratia” lui?
      Da-ti-i inainte. Nu sunteti chiar asa multi cum ati vrea voi. Sunteti doar galagiosi si adesea amuzanti.