G4Media.ro

Scandalul șoferului drogat din 2 Mai: Poliția, o vulnerabilitate a statului român

Scandalul șoferului drogat din 2 Mai: Poliția, o vulnerabilitate a statului român

Sub conducerea lui Bogdan Despescu și a lui Benone Matei, Poliția Română e implicată constant în scandaluri de incompetență sau corupție. O instituție-cheie în stat, care ar trebui să garanteze siguranța cetățenilor, s-a transformat într-o vulnerabilitate majoră. Cea mai bună dovadă e modul în care polițiștii l-au scăpat printre degete pe tânărul care a accidentat mortal două persoane în 2 Mai. Cu o astfel de instituție cangrenată de incompetență și corupție, chiar și obiectivele externe precum aderarea la Schengen sunt puse în pericol.

Prestația polițiștilor în cazul tragediei din 2 Mai spune totul despre profesionalismul instituției. Un localnic a sunat noaptea la 112 să reclame că tânărul conduce haotic, poliția i-a găsit în mașină droguri, dar nu i-a făcut drugtest și l-a lăsat liber la volan. Două ore mai târziu, el a ucis doi tineri după ce a dat cu mașina peste ei.

De ce nu l-au testat polițiștii pentru consum de droguri? Explicația oficială e că nu avea comportament de drogat. Și asta în plin sezon estival, când stațiunile de la Marea Neagră colcăie de traficanți în căutare de clienți și de tineri care vor puțină distracție.

Explicația halucinantă nu a fost însoțită de nici o demisie sau demitere. Nimeni nu a invocat onoarea, termen pe care altfel polițiștii îl rostesc cu gura plină de câte ori vine vorba de pensiile lor speciale și de privilegiul pensionării la 45 de ani.

La fel cum nimeni nu a demisionat sau nu a fost demis în lungul șir de scandaluri din mandatele lui Bogdan Despescu, secretar de stat pentru ordine și siguranță publică, și Benone Matei, șeful Poliției Române.

Și au fost multe momente în care imaginea poliției a fost avariată: incapacitatea de a prinde autorul atentatului cu bombă care a ucis un om de afaceri în Arad în 2021, licitația suspectă cu BMW-uri de la firma prietenului președintelui Iohannis, negocierile ratate cu criminalul din Onești, zecile de migranți ilegali care traversează țara și sunt prinși în Ungaria.

Proasta gestionare a resurselor în poliție e de notorietate: instituția cumpără cele mai scumpe mașini posibile pentru patrulare, dar nu are suficiente drugteste, iar uniformele polițiștilor de pe teren sunt de nepurtat. Ca să nu mai vorbim de exemplele strigătoare la cer: clubul sportiv Dinamo are câteva sute de angajați, deși nu e clar de ce un minister de interne are nevoie de sportivi profesioniști, în timp ce în centrul Bucureștiului, acolo unde e plin de dealeri și tineri drogați ziua în amiaza mare, nu patrulează nici un polițist.

Diferența de organizare și competență se vede chiar în interiorul Ministerului de Interne, unde Raed Arafat a făcut din Inspectoratul pentru Situații de Urgență o instituție care merge ceas și a devenit un adevărat brand de export pentru România. Poliția Română în schimb, și ea parte din Ministerul de Interne, e o instituție eșuată.

Și nici nu are cum să nu fie așa. În primul rând, poliția e decimată de pensionările forțate ale angajaților ajunși la deplima maturitate profesională. Acum se văd roadele strategiei lui Liviu Dragnea și a PSD, care au schimbat legea astfel încât militarii și polițiștii să poată ieși la pensie la vârsta când au maximum de experiență și energie. Iar locul lor a fost luat de polițiști făcuți pe repede înainte, oameni fără pregătire aduși din stradă și trecuți superficial prin cursuri de calificare. În al doilea rând, cum să funcționeze corect o instituție când în fruntea Ministerului de Interne e parașutat un avocat care are zero experiență cu poliția și structurile de forță? O fi Cătălin Predoiu politicianul bun la toate, dar cu siguranța publică nu are nici în clin, nici în mânecă.

Realitatea e în răspăr cu raportul elogios al Comisiei Europene de anul trecut, care prezenta o imagine idealizată a instituțiilor românești, inclusiv poliția. În 2022, Bruxelles-ul susținea că ”România dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct”.

O fi aparatură poliției ”state of the art”, așa cum susține Comisia Europeană, dar ce te faci cu polițiștii care întorc capul atunci când văd un puști cu droguri în mașină și îi dau drumul înapoi pe străzi la volanul unui bolid? Ce te faci când scannerele din vămi sunt oprite fix cât să intre un transport de droguri sau de migranți ilegali?

Ce te faci cu o conducere a poliției care închide ochii la toate aceste derapaje și acceptă numirile cerute de partidele de la Putere, marginalizând profesioniștii și slăbind astfel instituția?

Un premier puternic și un ministru de Interne puternic ar tăia în carne vie. Ca semnal că e inacceptabil un comportament ca al polițistului de la 2 Mai. Instrumentele sunt la ei. Un premier slab și un ministru slab se vor ascunde în spatele unor interminabile anchete interne ce vor găsi vinovați doar printre șefuleții fără sprijin politic. Vom afla rapid dacă Marcel Ciolacu și Cătălin Predoiu sunt puternici sau nu.

Între timp însă, încrederea populației în instituția poliției se prăbușește rapid. Adăugați la neîncrederea în sistemul sanitar care te omoară cu zile și suspiciunea față de sistemul falimentar de educație și veți înțelege de ce milioane de români și-au găsit casa departe de casă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Primul care ar trebui dat afară este BOGDAN DESPESCU, care e putred de corupt ! Ăsta s-a înconjurat de oamenii lui și ministerul practic îl conduce EL de ani de zile ! VELA ȘI BODE erau cârpe cu care DESPESCU ștergea pe jos!DESPESCU a devenit stat în stat, și a tolerat corupția sistemică , e greu de dat afară, iți trebuie „boașe ” …si ăștia n-au…

    • Predoiule, ai boașe? Dă -l afară pe DESPESCU și acoliții lui și pune-i la treabă, sunt destui oameni capabili în sistem…

  2. Structurile de forță au că principal obiectiv protejarea sistemului. Degeaba cer 100k de oameni demisia unui ministru pentru că tot ce vor primi sunt gaze lacrimogene și multă bătaie… asta doar ca un exemplu mai recent.

  3. Parintii tinerilor sa dea in judecata Ministerul de Interne pentru sute de milioane de Euro, ca sa simta. Famillile victimelor trebuie sa inceapa sa dea in judecata institutiile statului care esueaza sa protejeze cetatenii, asa cum se face in alte state, putine cate mai sunt care sunt conduse de mafioti si incompetenti.

  4. Ce sa te astepti de la o institutie care nu stie decat sa se laude cati bani a facut din amenzi?

    Comunicatul de azi, luat de aici de pe G4:

    https://www.g4media.ro/politistii-au-aplicat-amenzi-de-aproape-4-milioane-de-lei-in-ultimele-24-de-ore-au-fost-constate-de-asemenea-150-de-infractiuni-la-regimul-circulatiei-pe-drumurile-publice.html

    Faptul ca se lauda cati bani au de incasat dar nu e aproape nimic despre ce contraventii au fost spune multe.

  5. Polițiști antidrog n-avem, procurori avem, testere de droguri n-avem, dar bemveuri noi avem!

    • Și mai avem testul de aritmetica….aia care nu l trec,votează haur,sau sunt nepoți de securiști.

  6. Atâta timp cat societatea civilă e nepăsătoare nu se schimbă nimic în țara lu Gheboasa !

  7. in românia , atunci când văd un jandarm , traversez pe cealaltă parte a străzii

  8. Predoiu era inutil la justitie. La interne e un pericol de-a dreptul

    • ce sa faca Predoiu? ca e pus practic alaltaieri ministru de interne. acestea sunt probleme cronice ale sistemului si responsabilii reali sunt cei care raman pe loc in timp ce politicienii se schimba ( neavand oricum autoritate, din ce se pare ).

  9. Statul român e o vulnerabilitate a poporului român.

  10. Cea ce se intampla in politie, este o consecinta a cedari tuturor guvernelor, la toate solicitarile suplimentare de drepturi si beneficii salariale si extrasalariale .
    La fel cum este in educatie si sanatate , carora li s au acceptat majoritatea revendicarilor .
    Iar inzilele urmatoare, se va merge la Bruxelles pt renegocierea PNRR, iar cel mai principal obiectiv, este probabil, mentinerea pensiilor necontributive in sistemul de calcul contributiv, si nincluderea acestor pensii speciale in sistemul de impozitare suplimentara cu 15%, asa cum a decis CCCR .

  11. Nu avem politie, nu avem justitie, avem doar speciali privilegiati si protejati. Coruptia e endemica in toate domeniile si la toate nivelurile.

  12. Politie profi cu salarii de doi bani nu prea merge….Un tanar agent de politie ia cam 2200 lei pe luna. Cine sa se faca politist pt salariul asta?! Unul care nu e bun in alta parte, presupun. Atunci, ce pretentii sa avem? S-ar vrea, daca se poate, sa munceasca politistul pe salariul minim pe economie si sa iasa la pensie la 70 de ani, cu vreo mie de lei pensie. Sigur, in conditiile astea, vor vrea sa fie politisti unii foarte competenti. Premianții liceelor se vor bate sa fie admisi in politie:)))

  13. „O fi Cătălin Predoiu politicianul bun la toate” La ce e bun perrrrrdoiu, sluga asta, ce a facut?

  14. Când le vom da viza tuturor incompetenților, tuturor amantelor, tuturor împingătorilor de aer pe salarii de mii de euro pe banii noștri și vom instaura MERITOCRAȚIA, atunci ne va fi bine.
    Până atunci vom avea o emigrare în masă mai dihai ca-n Siria. Și o merităm.

  15. Politia e plina de interlopi, jandarmeria la fel. Pentru un apel ca masinile blocheaza intrarea in scoala, ma suna si ma haituiesc sa-mi dea personal raspunsul la sesizare. Si-mi spun pe numele mic, ca sa ma intimdeze. Bucuresti 2023

  16. Masina MAI noaptea, face dreapta pe rosu ca era cam liber, eu pe trecere de pietoni dau ochii peste cap a deznadejde, politistul deschide geamul si ma injura. Nu, n-am facut nicio sesizare, nici n-o sa fac pana nu vad ca e loc de asa ceva si ca pe sefii acestor institutii sau altii care ii controleaza, ii intereseaza. Poate mai ies la un protest, dar atat. Mai trebuie si altii sa lupte ca sa am eu comportamente civice.