G4Media.ro

Șase modalități de a economisi bani când achiziționați o mașină second-hand

Sursa foto: Unspash/Sergio Souza

Șase modalități de a economisi bani când achiziționați o mașină second-hand

Cumpărarea unui autoturism second-hand presupune o serie de compromisuri, iar dacă acestea sunt apreciate într-un mod rațional, clienții pot economisi sume importante de bani. În acest material vom enumera câteva modalități prin care aveți ocazia de a obține potențialul optim al bugetului dumneavoastră.

1. Căutați modele mai puțin populare

Piața de mașini la mâna a doua este într-o continuă fluctuație, însă există unele autoturisme care își păstrează mai bine valoarea, în ciuda vârstelor mai înaintate sau a echipamentelor demodate. Astfel de modele tind să fie mai dezirabile datorită multitudinii de piese de schimb și expertiza service-urilor. Totuși, în intervalul unor sume similare se pot achiziționa mașini mai noi dar de la producători mai puțin apreciați în țara noastră.

Avantajul achiziției unui model mai nepopular constă în faptul că veți beneficia de o mașină mai nouă, mai dotată și cu un kilometraj mai mic comparativ cu un rival direct de la un producător mai cunoscut.

Dezavantajul este acela că odată ce survine o problemă mai importantă, șansele sunt mai mici să găsiți un service care să vă efectueze reparația necesară din cauza lipsei de experiență cu modelul în cauză.

2. Fiți bine informați

Înainte de a cumpăra o mașină, orice client ar trebui să-și „facă temele”, analizând prețurile modelelor de care este interesat, defectele comune, costurile pieselor consumabile și orice alte informații pot fi de folos în procesul cercetării preliminare achiziției.

Odată găsită mașina care întrunește criteriile dorite, este o idee bună să fie verificat istoricul acesteia prin intermediul unui serviciu precum cel oferit de către carVertical. Astfel, veți putea afla o serie de informații relevante despre mașină, precum kilometrajul, potențialele evenimente rutiere (și costuri aproximative de reparație), istoricul de înmatriculări, date tehnice, dotări și fotografii needitate cu mașina.

Dacă descoperiți probleme în istoricul mașinii, vă puteți folosi de acesta ca unealtă de negociere, ajustând prețul în favoarea dumneavoastră și economisind bani. De asemenea, dacă raportul indică defecte mai grave, ar fi indicat să căutați un alt exemplar cu un istoric curat.

3. Luați în considerare modelele mai vechi

În cazul în care bugetul de care dispuneți este limitat și totuși vă doriți un model de la un anumit producător, există posibilitatea să găsiți un exemplar mai vechi care să se încadreze în suma pe care doriți s-o investiți. Uneori chiar și o diferență de ~2 ani poate însemna o reducere de preț cu ~15%, mai ales dacă exemplarul mai vechi are și un kilometraj mai mare sau dotări mai puține.

Pe de o parte, o mașină veche este privită cu ochi critici din cauza defectelor estetice ce apar inevitabil sau a elementelor de siguranță insuficiente. De asemenea, este o posibilitate crescută ca un autoturism mai vechi să fi fost implicat în anumite evenimente rutiere sau să aibă nevoie de intervenții scumpe pe partea mecanică/electrică.

Pe de altă parte, dacă potențialul cumpărător este bine informat și efectuează îndeaproape toate verificările ce-i stau în putință, nu este exclus să fie găsită o mașină veche în stare bună și care nu va consuma bani în plus, cu excepția cheltuielilor obișnuite. Alegerea unui model mai vechi implică riscuri mai mari dar și reduceri însemnate de preț, însă nu este recomandată clienților neinformați din cauza probabilității crescute de a achiziționa un exemplar cu probleme.

4. Faceți un compromis tehnologic

O parte dintre cumpărătorii de mașini second-hand sunt în căutarea unei mașini cât mai bine dotate, cât mai nouă, cu un kilometraj mic și un preț modic. Această mentalitate poate determina persoanele în cauză să aleagă fie cea mai bună ofertă de pe piață, fie una dintre multele înșelătorii cu mașini second-hand practicate la noi în țară și nu numai.

Când un autoturism pare prea ieftin ca să fie bun, în majoritatea cazurilor acesta ascunde defecte costisitoare sau evenimente rutiere grave.

De cealaltă parte se află categoria clienților care vor o mașină mai nouă, fiind dispuși să renunțe la anumite echipamente în favoarea unui kilometraj mai mic și a unui istoric curat. O mașină mai slab dotată dar într-o stare mai bună va economisi bani și în momentul achiziției dar și în perioada de utilizare, nefiind necesare reparații costisitoare neplanificate.

Ca sfat general, este de evitat achiziția unui model fără echipamente esențiale de siguranță (ABS, ESP, servodirecție, servofrână) sau cu motorizări nepotrivite scopului pentru care a fost achiziționat. Un motor prea mic va însemna un consum crescut și performanțe limitate în regim extraurban, în vreme ce un motor prea mare va fi mai solicitat în traficul urban și va avea un impozit anual crescut.

5. Cumpărați la momentul potrivit

Această recomandare se axează mai mult pe eventualitatea achiziției de mașini rulate de la un dealer autorizat. Dacă aceasta este opțiunea pe care o preferați, posibilitatea să obțineți o ofertă mai avantajoasă este mai mare atunci când dealer-ul este dispus să negocieze.

În general, un dealer autorizat trebuie să întrunească un număr de vânzări trimestriale, iar în unele cazuri, în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie, dealerii vor lista autovehicule la prețuri promoționale pentru a-și atinge mai repede obiectivul trimestrial de vânzări.

6. Alegeți motorizarea potrivită

Motoarele pe combustie internă sunt în continuare în topul preferințelor autovehiculelor la mâna a doua, fiind o tehnologie cunoscută și care are proba timpului. Totuși, autovehiculele electrice și hibride încep să-și facă simțită prezența, fiind o alternativă mai ecologică și mai economică, mai ales dacă numărul de km parcurși anual este peste medie (>25.000km/an).

Deși cumpărarea unei mașini electrice second-hand presupune o investiție inițială mai însemnată, costurile de carburanți, impozite și reparații vor fi reduse, contribuind la o economie substanțială pe termen lung.

Dacă potențialul client beneficiază de o infrastructură de încărcare dezvoltată în apropiere de domiciliu sau celelalte zone de interes, automobilele electrice la mâna a doua ar trebui să se afle în lista sa de preferințe.

În concluzie, pentru a economisi bani în momentul achiziției unei mașini second-hand este nevoie de o flexibilitate a preferințelor, o bună informare cu privire la modelele preferate și un spirit dezvoltat de negociere.

Nota: Articol susținut de carVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Foarte bune sfaturi, mai ales numărul 5. Multumesc!

  2. Da, astfel de sfaturi ar putea fi utile pentru a economisi un pic atunci când cumpărați o mașină SH. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, este o loterie. Dar vă puteți crește șansele de a o „câștiga” dacă vă faceți „temele” corect. Așadar, este important să verificați mașina prin Carvertical, să analizați piața, să vă dezvoltați abilitățile de negociere etc.

  3. Sfatul cel mai simplu pentru a economisi este simplu
    Nu iti iei masina:))