G4Media.ro

Șapte morți în urma inundațiilor devastatoare din Grecia / Pompierii și armata…

Sursa foto: Will VASSILOPOULOS / AFP

Șapte morți în urma inundațiilor devastatoare din Grecia / Pompierii și armata continuă operațiunile de salvare / Metroul din Atena, afectat / Primarul din Larissa: „Noaptea va fi plină de suspans”

Pompierii din Grecia, sprijiniţi de armată, au continuat vineri operaţiunile de evacuare a sute de persoane din mai multe sate rămase izolate în urma inundaţiilor din regiunea Tesalia, care au provocat până în prezent şapte decese, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor elene, informează AFP, citată de Agerpres.

Trei persoane – două femei octogenare şi un bărbat de 69 de ani – au fost găsite decedate în ultimele 24 de ore, ridicând bilanţul victimelor la şapte oameni care au fost ucişi de ploile torenţiale ce s-au abătut de marţi până joi în Tesalia, principala zonă de câmpie din centrul Greciei.

Elicoptere şi bărci de salvare sunt folosite în cadrul unei „imense operaţiuni”, au precizat pompierii eleni, pentru a avea acces la satele din regiune, rămase izolate după ieşirea din matcă a râurilor.

Străzile s-au transformat în veritabili torenţi, casele fiind acoperite de apă în zone precum satul Palamas.

Potrivit pompierilor, cel puţin şase persoane au fost declarate dispărute, în prefecturile Magnesia şi Karditsa din regiunea Tesalia, la 330 de kilometri nord de Atena.

https://twitter.com/WarZoneAlerts/status/1699920311494275514

 

Localnicii se tem că numărul victimelor va fi şi mai mare.

„Este aproape sigur că alte persoane vor fi găsite moarte”, a declarat Christodoulos Makris, un agricultor de 53 de ani care a reuşit să plece joi din Palamas, satul lui natal, la bordul tractorului său pentru a se refugia într-o clădire municipală din satul vecin Itea.

„Am fost aproape de moarte ieri (joi), nu aveam nici apă potabilă, nici electricitate”, a declarat vineri Mina Mprakratsi, evacuată cu o barcă de salvare din casa ei complet inundată.

Două orașe cu aproximativ zece mii de locuitori, în pericol

Locuitorii din Ampelonas din Larissa au trăit ore de neliniște încă de dimineață, deoarece apele râului Pinios se apropie tot mai mult de orașul cu peste 6 mii de locuitori, relatează Protothema.gr.

Deja un teren kilometric cu culturi a fost acoperit de apă, al cărei nivel este în continuă creștere. Încă de dimineață, un mesaj la 112 a fost trimis locuitorilor din Ampelonas și Vryotopos pentru a se îndepărta din zonă.

După cum explică pentru Thanos Koutsoukis pentru Protothema.gr, președintele Asociației farmaceutice din Larissa și locuitor din Ampelonas, noaptea va fi lungă, deoarece nimeni nu poate prevedea volumul de apă care va lovi orașul .

„Fenomenul este constant în curs de desfășurare în Ampelonas, precum și în toate zonele din Larissa care sunt aproape de Pinios. De aici, apa se află încă la o distanță de un kilometru, în timp ce aflu că acum, în Falani, a început să creeze primele probleme. Aflu că în Falani s-a dus la stadion și în locul unde se află școlile ei. Nu vorbim de zone mici, în Ampelonas locuiesc peste 6 mii de oameni, în timp ce lângă Vryotopos cel puțin 4 mii. Din păcate, există oameni care refuză să părăsească zona, în principal bătrâni, și este bine ca și copiii lor să vadă cum îi pot scoate de aici”.

Potrivit președintelui Asociației farmaceutice din Larissa, care se află de dimineață într-un turneu de monitorizare a fenomenului, nu există nicio prognoză privind volumul de apă care va ajunge la Pinios din Karditsa și Trikala, care sunt inundate: „Noaptea nu știm cum va evolua, anxietatea este mare. Punem saci cu nisip peste tot, unde putem, sigilăm ușile și ferestrele cu benzi izolatoare. Nu avem informații despre cantitatea de apă care vine dinspre Karditsa, Trikala asta este problema, așa că nu putem face predicții. Noaptea va fi plină de suspans, dar majoritatea oamenilor trebuie să stea departe pentru că nu știm ce se va întâmpla.”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Greek City Times (@greekcitytimes)

După cum el însuși explică, digul din Pinios este acum rupt în două locuri: Unul din partea lui Ampelonas și unul la înălțimea lui Falani, situat într-un alt punct al râului.

„Apele care vin dinspre Trikala sunt prea mari și nu se poate prevedea cum vor evolua evenimentele de aici încolo”, spune Apostolos Kalogiannis, primarul din Larissa, în declarația sa într-o înregistrare video pe Facebook.

Ore de agonie pentru locuitorii din Larissa

Ravagiile lăsate de ciclonul Daniel în Tesalia au atins și Larissa. Mai multe cartiere au fost inundate, în timp ce puțin după ora 14:00 după-amiaza, s-a apelat la 112 pentru locuitorii din cartierul Agios Thomas, unde se înregistrează fenomene severe de inundații.

În special, locuitorii din zonă au fost informați că trebuie să evacueze zona, în timp ce puțin mai devreme un mesaj similar a fost trimis locuitorilor din Giannouli și din locuințele muncitorilor , Cei care se află în aceste zone sunt invitați, conform mesajului trimis vineri la ora 12:59, să se evacueze în Tyrnavos și în centrul Larisei. 112 pentru Agios Thomas „Dacă vă aflați în cartierul Agios Thomas din municipiul Larisa, îndepărtați-vă spre Philippopolis din cauza inundațiilor intense”, se arată în anunțul emis puțin după ora 14:00.

Inundații puternice și în Atena

Inundații au fost raportate pe mai multe străzi din Atena, după ce furtuna Daniel, care a provocat pagube în multe părți ale țării, a ajuns în capitala elenă, potrivit Ekathimerini.com.

Precipitațiile au început joi dimineața, dar până la ora 16.00, situația s-a deteriorat în multe zone, cu ploi torențiale și fulgere intense în capitală și în Pireu.

Petrou Ralli, Hamosternas și Vasilissis Sofias se numără printre principalele artere ale orașului care sunt inundate.

De asemenea, există inundații pe bulevardul Poseidonos spre Glyfada dinspre bulevardul Syngrou.

O secțiune a bulevardului Konstantinou Karamanli, în apropierea spitalului Asklipieiou din Voula, a fost închisă circulației din cauza inundațiilor.

Serviciile de pe linia 1 (verde) a metroului din Atena au fost întrerupte din cauza inundațiilor de pe șine, iar trenurile circulă doar între Piraeus și Tavros și Omonia și Kifisia, ceea ce înseamnă că stațiile Petralona, Monastiraki și Thissio sunt închise.

Stația Evangelismos (linia 3) a fost, de asemenea, închisă din cauza afluxului de apă de la intrări.

De asemenea, o porțiune importantă de cale ferată a fost afectată și a dus la suspendarea curselor dintre Atena și Salonic.

Turişti evacuaţi

Considerată un fenomen „extrem prin prisma cantităţilor de ploi căzute într-un interval de 24 de ore”, furtuna Daniel a lovit luni şi marţi prefectura Magnesia, în special capitala sa, oraşul portuar Volos, şi satele de pe Muntele Pelion, înainte să devasteze miercuri localităţi din jurul oraşelor Karditsa şi Trikala.

Aproape 200 de turişti blocaţi pe Muntele Pelion au fost evacuaţi cu ajutorul unor bărci de salvare în ultimele zile, au anunţat joi pompierii greci.

În Farkadona, o localitate aflată la 330 de kilometri nord-vest de Atena, nivelul apei a depăşit un metru şi numeroase clădiri au fost inundate.

„Este unul dintre cele mai grele momente din viaţa mea: apa a intrat în casă aseară (miercuri), copiii sunt acum la o vecină”, a declarat Eleftheria Kotarela, o femeie de aproximativ 40 de ani, care are trei copii.

Câmpia din regiunea Tesalia, cea mai mare din Grecia, traversată de râuri lungi, a devenit „un imens lac”, a declarat joi Yannis Artopios, purtătorul de cuvânt al Departamentului de pompieri.

O celulă de criză a fost înfiinţată de prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis, care urmează să viziteze vineri Tesalia. Programat iniţial pentru sâmbătă, discursul său despre noua sesiune parlamentară a fost amânată din cauza acestei situaţii critice.

Principalul partid de opoziţie, formaţiunea de stânga Syriza, a deplâns „o enormă catastrofă” cu „consecinţe tragice pentru economia locală, companiile şi producţia agricolă”. Syriza a acuzat Guvernul că nu a efectuat „lucrări pentru a face faţă inundaţiilor” în pofida „fondurilor europene disponibile”.

Alegerile pentru desemnarea noului lider al partidului Syriza, programate duminică după demisia lui Alexis Tsipras din luna iunie, au fost amânate pentru 17 septembrie.

Intemperiile s-au produs la scurt timp după incendiile de vegetaţie devastatoare care au avut loc în această vară în Grecia şi care au făcut cel puţin 26 de victime.

Comisia Europeană, care a activat mecanismul de protecţie civilă în cadrul UE pentru a ajuta Grecia în iulie şi august, a anunţat că va oferi din nou asistenţă Greciei, dacă va fi nevoie.

Potrivit Ministerului elveţian de Externe, trei elicoptere trimise pentru a stinge incendiile vor rămâne în Grecia pentru a ajuta la operaţiunile de salvare din zonele inundate.

Odată cu încălzirea climei de pe planeta noastră, atmosfera terestră conţine mai mulţi vapori de apă (aproximativ +7% la fiecare grad Celsius suplimentar), crescând riscurile de episoade cu precipitaţii abundente, care, asociate cu alţi factori cum ar fi urbanizarea, cauzează inundaţii.

În Turcia şi Bulgaria, două ţări care se învecinează cu Grecia, ploile diluviene din ultimele zile au făcut în total 12 victime.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...