G4Media.ro

Să nu uităm că inflația este o politică (Op-ed)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Da, inflația actuala este cauzata de prostia politica a UE.

    • Mai degraba afirmatia pe care o faceti de p..stia care va caracterizeaza, asa cum ati aratat-o in atatea comentarii de propagnada anti occidentala si pro sovietica.

    • Da, sancțiunile occidentale nu au reușit sa-i oprească pe invadatorii ruși, dar au adus inflație in UE si SUA si preturi duble la energie.
      Ingenios!

  2. Impozitarea asta progresiva mai face ceva: descurajeaza competitivitatea intre oameni – adica daca Gogu are capul mai mare si face bani mai multi si daca el imi da mie ceva maruntzish asta inseamna ca io pot sa ma culc pe o ureche ca Gogu o sa tot imi dea ca lui ii place munca iar mie leneveala…

    Daca insa Gogu nu imi mai ofera parasuta cu bani si daca io vreau mai mult cred ca o sa incep sa imi pun capul, mainile si calcaiele la bataie ca sa fac si eu ceva mai multi bani ca nu-s chiar asa de fraier si incep sa ma apuc de munca oarecum mai serioasa, nu e asa???

    • Impozitarea progresiva nu este un sistem retrograd cum lasi sa se inteleaga din perspectiva comentariului. Este folosit cu succes in multe din tarile occidentale si este perfect natural. Se creaza un relativ echilibru de forte intre diferitele clase sociale. Problema majora in cazul RO este ca trecerea de la impozit „unic” la implementarea impozitului progresiv dureaza enorm de mult, iar aplicarea normelor se va face ingrozitor de greoi din lipsa logisticii necesare. In rest, acesta ar fi solutia ideala pentru situatia sociala pe care o are tara la momentul actual.
      Poate ca totusi nu ai inteles corect din punct de vedere tehnic cum functioneaza acesta si de aceea iti prezinti dezacordul. Eu zic sa mai culegi niste informatii in sensul asta.

    • @Nenica – ba chiar e retrogradă. Faptul ca e aplicată în țări precum Germania sau Franța nu o face deloc moderna, pt ca Germania si Franța sunt țări aflate pe in trend economic si social descendent. Modelele noastre tb sa fie țările anglo-saxone, singurele principii economice viabile sunt cele cu adevărat liberale.

    • @Gigi Duru. Nu stiu ce sa spun, fiecare cu preferintele lui. Cine a „reusit” carand rulmenti/blugi la Turci in 90, si-a facut butic si acuma e investitor in imobiliare (si admirator al „visului american” vazut prin filme), poate ca iubeste modelul anglo-saxon si gandeste ca e o prostie sa iti muti adresa din pipera in nu’s-ce orasel retrograd European. Altii au alte planuri de viata.

  3. “Când contribuabilii vor vedea că ceea ce plătesc prin impozite se întoarce la ei sub forma serviciilor și bunurilor. publice așteptate, vor dori de bună voie să se conformeze regulilor.” În România? Cât de naiv să fii să spui așa ceva? Toți vor gândi așa: “ de atâția ani plătesc impozite, ia mai dă-i dracu, nu-i mare lucru ce au făcut( se putea mai mult), “ sau “ mare șmecher cutare, cum a facut el drumul ăsta”, etc. Asta, pentru câțiva. Cei mai .mulți nici nu vor băga. de seamă. În cel mai optimist scenariu, o astfel de mentalitate s-ar construi în alte multe decenii. În rest, un material prost scris, care nu ajunge la cititor. Dl. Croitoru nu trăiește printre români, e clar!

  4. O politica este si reglementarea trecerii de la Robor la IRCC, asta ca sa nu jupuiti iar pielea de pe o categorie de romani, voi cei de la BNR.
    Data trecuta, la precedenta jupuire, s-au gasit ceva argumente, cat de cat rationale, de ce te-ai imprumutat in franci, de ce ai cumparat cand erau preturi de bula imobiliara?!? Acum celor cu Robor intre 2013 si 2019 ce li se poate reproșa?!? Au cumparat cand prețurile au fost corecte, au fost îndemnați de Isărescu si BNR sa se imprumute in monedă in care își castiga veniturile, ce vina au acesti români?!? De ce se pregătește jupuirea lor?!? De ce nu e gândită inainte o salvare a pielii lor, nu au gresit cu nimic, in afara de faptul ca au avut incredere in BNR si au pus umarul la crearea de bani prin creditele pe care le-au luat.

  5. Croitoriu spune el ceva, încercând să disculpe BNR pentru eșecul în îndeplinirea obiectivului fundamental al ei – asigurarea și menținerea stabilității prețurilor – și încearcă să arunce vina exclusiv pe Guvern și pe politicieni, dar nu convinge absolut deloc.
    Așa e, Luciane, inflația este politică, totul este politică!
    Și BNR face politică la greu, se pare că mai mult politică decât activitate specifică!
    Faceți politică monetară, faceți politică de curs valutar, de rezerve internaționale, etc. și cred că chiar politică politică!
    Ia fii tu sincer și spune, de exemplu BNR a făcut o politica corectă de curs valutar?!
    Cum explici tu, ca mare cunoscător, că leul nu este afectat de multiplele crize și dezechilibre economico-financiare ale Romaniei?!
    Voi, cu politica voastră de curs neliber (apropo de libertățile tale!) ați încurajat în draci importurile în ultimii 10 – 12 ani și deci ați contribuit direct la deficitul contului curent din cauza debalansarii comerciale externe.
    Asta nu a contribuit la inflație, nesustenabilitate și nerezilienta?!
    Țara asta nu mai produce aproape nimic important sau de mare utilitate și din cauza activității eronate a BNR, dar nu ai cum să recunoști așa ceva!
    Ați facut multe greșeli, Luciane, una fundamentală fiind proasta colaborare și coordonare cu guvernele din ultimii ani, că se vede cu ochiul liber!
    Și ar mai fi de zis…

    • parerea mea este ca ce se spune in acest comentariu-fluviu este mai general decat problema BNRului cu inflatia sau cu politicul

    • Păi da, vrea să spele creiere ca să lăsăm BNR în pace!

  6. o alta conserva a sistemului „croitorasul cel viteaz” desemnat „premier” de basescu petrov traian ca sa „castige” timp-temporizare,acum parcat la bnr parca