G4Media.ro

Rusia, suspectată că pregătește un test al unei rachete de croazieră cu…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Rusia, suspectată că pregătește un test al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară

Rusia ar putea pregăti un nou test al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, potrivit New York Times. Într-un articol publicat marți, 3 octombrie, cotidianul american face referire la imagini din satelit și fotografii aeriene ale unei baze rusești din Arctica care arată mișcări de avioane și vehicule „similare cu pregătirile care au precedat testele anterioare” din 2017 și 2018, notează Le Figaro.

Potrivit NYT, testul ar putea chiar să fi fost deja efectuat.

În special, imaginile arată activitate la locul de lansare în a doua jumătate a lunii septembrie, prezența unui camion cu remorcă de mărimea rachetei și a două avioane Rosatom, folosite pentru a colecta date în timpul testelor, parcate în apropiere. La sfârșitul lunii august, autoritățile ruse au emis un avertisment prin care îndemnau avioanele să evite această „zonă de pericol temporar” până cel puțin la 6 octombrie.

Teste anterioare eșuate

Aceste teste ar urma să implice o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cunoscută sub numele de Burevestnik. Se știu puține lucruri despre această armă cu rază foarte lungă de acțiune, dar metoda sa de propulsie a fost menționată de președintele rus Vladimir Putin în 2018, când a prezentat-o alături de alte cinci arme strategice.

Burevestnik a făcut obiectul a 13 teste nereușite între 2017 și 2019, potrivit ONG-ului Nuclear Threat Initiative, citat de New York Times.

Mai mulți membri ai personalului bazei implicați în teste au fost chiar uciși în 2019, după ce o rachetă testată s-a prăbușit și a explodat, potrivit serviciilor de informații americane, citate de cotidianul newyorkez.

Potrivit oficialilor americani, această rachetă de croazieră, care are o rază de acțiune teoretică de 22.000 de kilometri – suficient pentru a ajunge în Statele Unite – nu a zburat niciodată atât de mult pe cât se aștepta. Cel mai reușit test a durat doar două minute, cu un zbor de mai puțin de 40 de kilometri.

(foto arhiva)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Sa faca testul in Moscova, ce atata cheltuiala cu transportul , cazarea, diurna…

  2. Iara se face de ras