G4Media.ro

Rusia se apropie de interzicerea avortului, sub pretextul protejării „valorilor tradiționale”

sursa foto: Unsplash/ Volodymyr Hryshchenko

Rusia se apropie de interzicerea avortului, sub pretextul protejării „valorilor tradiționale”

Guvernul rus s-ar putea apropia de interzicerea avortului, pe măsură ce înăbușirea libertăților se extinde la drepturile sexuale și de sănătate reproductivă, au declarat experții și activiști consultați de The Moscow Times.

În timp ce Rusia a avut din punct de vedere istoric o politică liberală în materie de avort – cu excepția interdicției din epoca stalinistă – virajul conservator în rândul conducerii țării, combinat cu un impuls din partea Bisericii Ortodoxe Ruse, au pus o țintă pe această problemă.

„Tentaculele guvernului se apropie din ce în ce mai mult de uterul și de corpurile noastre”, a declarat Eva Krestovits, o activistă feministă din republica rusă Bașkortostan. „Perspectivele pentru viitor sunt înfiorătoare”.

La începutul acestei luni, ministrul sănătății, Mihail Murașko, a susținut public inițiative care ar limita distribuția medicamentelor care induc avortul în farmacii și ar interzice tuturor unităților medicale private să administreze procedura de avort.

„Reducerea ratelor de avort este o sarcină cheie la care lucrăm”, a declarat Murașko la o întâlnire cu parlamentarii.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, numărul de avorturi din Rusia a scăzut cu 3,9% (16.213 cazuri) din 2021 până în 2022.

În ciuda acestui fapt, guvernul se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea lobby-ului Bisericii Ortodoxe Ruse, care dorește să îndrepte țara spre o interzicere completă a avortului în încercarea sa de a apăra „valorile creștine tradiționale”, potrivit unor informații din interior obținute de publicația independentă de știri Vyorstka.

Deși avortul medicamentos este considerat cea mai sigură metodă de întrerupere a sarcinii, procedura este disponibilă doar în clinicile private din majoritatea regiunilor rusești.

„Cred că vor să vadă reacția și opinia publicului în această privință”, a declarat Irina Fainman, avocat pentru drepturile reproductive.

Ea a spus că Ministerul Sănătății ar putea face presiuni pentru o legislație privind controale mai stricte asupra medicamentelor care induc avortul, o inițiativă care nu ar introduce limitări semnificative, dar care ar liniști totuși conservatorii religioși.

„Este foarte important în acest moment ca cei care pledează pentru libertatea de alegere… să își exprime opinia”.

În conformitate cu legislația rusă actuală, femeile pot face avort la cerere până în a 12-a săptămână de sarcină. În unele cazuri excepționale specificate în lege, printre care violul, moartea soțului în timpul sarcinii și încarcerarea, avortul poate fi obținut până în săptămâna 22.

„De facto, atunci când sistemul din Federația Rusă este comparat cu oricare altul, acesta este încă progresist, radical și foarte bun în general”, a declarat Marianna Muravyeva, profesor de drept rusesc la Universitatea din Helsinki.

Dar, în practică, femeile care doresc să facă un avort se confruntă deja cu o serie de obstacole, potrivit activiștilor pentru drepturile reproductive din mai multe regiuni rusești care au vorbit cu The Moscow Times.

În 2011, cedând la presiunile Bisericii Ortodoxe Ruse, legislatorii ruși au adoptat o lege care introduce o perioadă de așteptare obligatorie între cererea inițială de avort și procedura propriu-zisă – o practică denumită în mod obișnuit „săptămâna de tăcere”.

„Este o amânare legală a procedurii, [introdusă] cu speranța că o femeie se va gândi bine și va decide să nu facă avort”, a declarat Muravyeva pentru The Moscow Times.

În timpul acestei „săptămâni de tăcere”, femeile sunt încurajate să urmeze un program de consiliere pre-avort. De multe ori, această consiliere nu este oferită de un psihiatru cu pregătire profesională, ci de o persoană care a urmat o pregătire aprobată de guvern.

Manualul oficial de formare văzut de The Moscow Times îi sfătuiește pe consilieri să structureze conversațiile într-un mod care să descurajeze femeia să facă avort.

De asemenea, manualul cataloghează drept „agresive” femeile care refuză să discute cu consilierul despre sănătatea lor psiho-emoțională sau spun că au luat decizia finală cu privire la procedură.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Știm deja ce alte interziceri urmează după asta , e un drum cimentat corespunzător până acum. Aproape orice interzicere e doar o prezicere a contrariului.

  2. Au nevoie de carne de tun proaspătă, a dat Putin legi să trimită la război și categoria 55-85 ani acum câteva zile, nu m-ar surprinde să trimită si copii – Putler Jugend. Să sperăm însă că se va sinucide tot in buncăr!

  3. Daca si alea se numesc valori…..Va declar saraci.