G4Media.ro

Rusia încetinește fluxul de pe Twitter invocând postări  cu conținut ilegal /…

Sursa Foto: The Moscow Times

Rusia încetinește fluxul de pe Twitter invocând postări  cu conținut ilegal / Roskomnadzor a transmis companiilor rusești de telecomunicații să încetinească fluxul acestui serviciu

În mod deliberat, Rusia a încetinit fluxul de pe Twitter pentru utilizatori în urma refuzului acestei companii de a elimina textele cu conținut ilegal de pe platforma sa, transmite Fortune, citată de Rador.

Decizia survine pe fondul unor tensiuni crescânde între Kremlin și mediile de socializare, în special cele din SUA, și într-un moment când recenta trimitere la închisoare a liderului opoziției, Aleksei Navalnîi, a stârnit mari proteste în mediul online.

Totuși, în pofida acestui lucru, decizia forului care reglementează presa din Rusia nu are nimic de-a face cu asta. Cu o săptămână și jumătate în urmă, Roskomnadzor a acuzat Twitter că refuză să elimine aproape 3000 de mesaje cu discuții pe tema sinuciderii și a consumului de droguri sau pe cele despre copii maltratați, subliniind că firma americană este pasibilă de amenzi usturătoare.

Miercuri, instituția de resort a dat de înțeles că recurge la alte măsuri. În loc să amendeze Twitter, ea le-a transmis companiilor rusești de telecomunicații să încetinească fluxul acestui serviciu.

Și, dacă Twitter refuză să răspundă acestei condiții, s-ar putea ca această companie să se trezească blocată cu totul.
Potrivit unei declarații a celor de la Roskomnadzor, numărul conturilor cu conținut ilegal de pe Twitter se ridică acum la 3.168, cele mai multe găzduind discuții despre sinucidere. Potrivit declarației, “spre deosebire de alte medii de socializare”, Twitter nu a eliminat apelul prin care, “pe data de 3 martie, copiilor li se cerea să se sinucidă în masă”. Declarația adaugă faptul că, în ziua respectivă, autoritățile au reușit să opreasscă mai multe tentative de sinucidere în rândul copiilor.

“Pentru a-i proteja pe cetățenii ruși… au fost luate o serie de măsuri centralizate“, precizează instituția, ea explicând totodată că încetinirea va afecta toate telefoanele mobile și jumătate din numărul total al computerelor.

Unii abonați ruși de pe Twitter au reclamat încetinirea apariției profilurilor și imaginilor. Coincidență sau nu, dar, spre sfârșitul dimineții (după ora Moscovei), pagina web a Roskomnadzor a devenit inaccesibilă.

La vremea publicării acestui articol, Twitter nu răspunsese încă cererii de a comenta evenimentul și nici nu a făcut vreo declarație publică legată de amenințările pe care Roskomnadzor le formulase la începutul lunii martie.

Ostilitatea Kremlinului

În pofida motivelor pe care această instituție le-a invocat pentru boicotarea platformei Twitter, amenințările acestui serviciu survin totodată pe fondul unei tot mai mari ostilități a Kremlinului față de mediile de socializare, și nu doar față de cele americane.

În ultimele zile, VKontakte și Odnoklassniki, ambele platforme rusești, au fost amendate cu milioane de ruble pentru că au refuzat să șteargă postările prin care oamenilor li se cerea să participe la protestele împotriva guvernului lui Vladimir Putin. Roskomnadzor a acuzat totodată Twitter, Facebook, Instagram și TikTok de aceleași contravenții.

Dar Kremlinul are ‘un ghimpe’ special împotriva platformelor americane din cauză că au șters propaganda rusească de stat. În luna noiembrie a anului trecut, parlamentarii ruși au spus că Facebook și Twitter ar putea fi interzise pentru că manifestă discriminare față de portalurile de știri rusești, precum Sputnik și RT. Recent, și Putin a spus că aceste platforme sunt prea puternice.

Amenințarea legată de blocare nu a fost tocmai lentă – în Rusia, LinkedIn este blocat de mai mulți ani, din cauza refuzului de a înmagazina datele personale ale utilizatorilor ruși aflați pe teritoriul rusesc. Roskomnadzor deține de altfel o lungă listă neagră și a eliminat aplicațiile rețelelor private (VPN), la care cetățenii apelează ca să ocolească restricțiile.

Totuși, cenzura nu are întotdeauna efect. Este de notat faptul că, în 2018, eforturile sale de a bloca mesageria și blogurile de pe Telegram – pentru că a refuzat să transmită serviciilor de securitate conversațiile ultilizatorilor – s-au transformat într-o farsă. În jocul său cu Telegram de-a șoarecele și pisica, Roskomnadzor a blocat din greșeală milioane de adrese, afectând serviciile cloud din întreaga țară.

Doi ani mai târziu, cum Telegram e încă în funcțiune pentru utilizatorii din toată ţara, Roskomnadzor a renunțat.

Sursa: Fortune/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Sursa Foto: The Moscow Times

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pana la urma tot ne intoarcem la telefoanele gsm ,e doar o chestiune de timp sa intelegem ca sant mai avantajoase

  2. Pana la urma tot ne intoarcem la telefoanele gsm ,e doar o chestiune de timp sa intelegem ca sant mai avantajoase