G4Media.ro

Rusia controlează 22% din terenurile agricole din Ucraina, potrivit NASA

Foto: Pexels.com

Rusia controlează 22% din terenurile agricole din Ucraina, potrivit NASA

Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei, iar războiul amenință recolta din această vară, ceea ce ar putea agrava și mai mult criza alimentară mondială, spun cercetătorii de la NASA, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

„Grânarul lumii este în război” și „ne aflăm în prima etapă a unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare țară și fiecare persoană din lume într-un fel sau altul”, spune Inbal Becker-Reshef, directorul Programului pentru culturi al agenției spațiale americane.

Potrivit imaginilor din satelit realizate la 13 iunie de misiunea Sentinel-2 a Agenției Spațiale Europene și analizate de program, 22% din terenurile agricole ale Ucrainei se află sub control rusesc în estul și sudul țării.

Acestea includ 28% din cerealele de iarnă (grâu, orz, secară) și 18% din culturile de vară (porumb și semințe de floarea-soarelui), a precizat NASA.

Înainte de începerea ofensivei rusești, în 24 februarie, Ucraina furniza 46% din recolta mondială de ulei de floarea-soarelui, 9% din exporturile de grâu, 17% din orz și 12% din porumb, potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii.

Perioada iulie-octombrie este deosebit de importantă pentru fermierii ucraineni, care recoltează cerealele plantate iarna și primăvara. Cerealele de iarnă care urmează să fie recoltate anul viitor trebuie, de asemenea, să fie plantate înainte de luna noiembrie.

Dar fermierii sunt disperați din cauza creșterii prețurilor la combustibil și la îngrășăminte, precum și din cauza amenințării cu bombardarea câmpurilor lor.

Potrivit estimărilor principalei asociații de producători și exportatori din Ucraina, se așteaptă ca recolta să fie în scădere cu 40% pentru grâu și 30% pentru porumb.

De asemenea, Ucraina se află sub o blocadă navală rusă și nu-și poate exporta culturile pe cale maritimă, notează Sergei Skakun, cercetător la NASA și la Universitatea din Maryland.

Închiderea Mării Azov și blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră au privat piețele de peste 25 de milioane de tone de cereale, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și la amenințarea foametei pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Au numărat toate parcelele în care și-au abandonat rușii tancurile.

  2. Dar Ucraina controlează Insula Serpilor.

    • Nici măcar, doar se furișează din când in când sa pună steagul pe stanca.

    • Aia e o stanca cu suprafata de 0,17 ha. Cam 660 metri/660 metri. Stanca aia nu merita pastrata decat eventual pe timp de pace.

      Pe timp de razboi, nu merita pastrata, deoarece fiind atat de mica, nu pot fi instalate echipamente suficiente de aparare. Iar o aparare cu o flota dislocată si cu aviatia mereu ridicata, nu merita efortul pt. o stanca. De aceea au abandonat-o rusii.

      Asa ca si ucrainenii au reocupat-o in zadar, cate o bomba pe saptamana iar o lasa fara aparare

  3. Energie verde, masini electrice care costa de 2 ori mai mult, dar nimeni nu investește în rezerve de apa si agricultura.

  4. Si 80% din resursele subsolului. Acestea sunt concentrate fix pe suprafata deja ocupata.