G4Media.ro

DOCUMENTE Rovana Plumb nu convinge la Bruxelles nici după explicațiile suplimentare despre…

DOCUMENTE Rovana Plumb nu convinge la Bruxelles nici după explicațiile suplimentare despre declarația de avere / Eurodeputat german: Scrisoarea transmisă este nesatisfăcătoare

Rovana Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pe Transporturi, a transmis la Bruxelles o scrisoare cu explicații suplimentare privind declarația sa de avere, la solicitarea Comisiei Juridice din Parlamentul European, însă răspunsul său este considerat „nesatisfăcător” de mai mulți eurodeputați. Vezi în documentele atașate explicațiile Rovanei Plumb, obținute de G4Media.ro

Comisia juridică din Parlamentul European i-a cerut Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și un împrumut nedeclarat (detalii aici).

Europarlamentarul francez Marie Toussaint (Verzi), membră a comisiei, spune că unii dintre comisarii europeni desemnați au transmis inițial declarații de avere sau de interese „care erau contradictorii cu declarațiile completate anterior” și care necesitau explicații, scrie Politico.

În cazul Plumb, de exemplu, a fost „o diferență semnificativă între declarația pe care ne-a trimis-o nouă și cea completată în România”, a precizat Toussaint.

Întrebările despre averea Rovanei Plumb ar putea complica eforturile sale de a obține aprobarea Parlamentului European pentru postul de comisar european, scrie Politico, amintind cazul Belina. Publicația amintește că Rovana Plumb a negat acuzațiile, dar nu a răspuns întrebărilor Politico pe acest subiect.

Într-o scrisoare adresată președintei comisiei, Lucy Nethsingha, candidata din România a argumentat că a completat declarația de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Ea confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 și pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030.

Conform Politico, Plumb a susținut că nu a inclus acest împrumut în declarație deoarece împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie „în mod normal” să fie declarate, potrivit codului comisarilor. Iar în ceea ce privește donația de 800.000 de lei (aproximativ 170.000 de euro) către PSD făcută înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, ea a spus că aceasta nu generează niciun conflict de interese și nu constituie o investiție .

Plumb a explicat că a primit banii pentru donație ca împrumut de la o persoană privată, dar nu o menționează în documentele trimise comisiei, deși acesta a fost menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul României, unde se arată că împrumutul trebuie returnat în doi ani.

Conform Codului de conduită, comisarii desemnați sunt obligați să declare orice interese financiare, inclusiv active și pasive, „care ar putea fi considerate a fi capabile să conducă la un conflict de interese”. Conturile bancare, bunurile și împrumuturile pentru achiziții imobiliare private nu trebuie declarate în mod normal, însă investițiile a căror valoare depășește 10.000 de euro trebuie declarate în toate cazurile.

Unii eurodeputați consideră că situația financiară a Rovanei Plumb poate duce la conflict de interese.

Eurodeputatul german, Daniel Freund, fost director al Transparency International, spune că scrisoarea Rovanei Plumb către comisie este „nesatisfăcătoare”.

„Nu a răspuns la întrebările Parlamentului și nu a luat în considerare nicio îngrijorare”, a spus Freund, care a foat coordonatorului grupului Verzi/EFA în comisia Parlamentului European responsabilă de regulile etice.

„Ea spune doar că regulile diferite din România și de la Comisia Europeană duc la diferențe în declarație”, a spus el, adăugând că aceasta nu explică „situația financiară, donații către partidului său, împrumuturi pe care nimeni nu știe cum reușește să le plătească”.

Referindu-se la acuzațiile de corupție, Daniel Caspary, cunoscut europarlamentar german din PPE, a spus: „Dacă aceste lucruri care au circulat se vonfirmă, atunci avem o problemă serioasă”.

Zece membri în Comisia Europeană propusă de Ursula von der Leyen trebuie să trimită informații suplimentare despre aspecte care pot constitui conflicte de interese. Membrii Comisiei juridice urmează să stabilească miercuri, cu ușile închise, dacă informațiile suplimentare primite sunt edificatoare.

În cazul în care comisia consideră că explicațiile nu sunt suficiente, se poate suspenda audierea comisarilor în comisii, programată între 30 septembrie și 8 octombrie.

Conform regulilor Parlamentului European, în cazul în care este identificat un conflict de interese, se poate merge de la recomandări pentru rezolvarea acestuia până la recomandarea de a fi înlocuit candidatul pentru un anumit portofoliu. „În cele mai serioase cazuri, comisia poate concluziona asupra incapacității comisarului desemnat să își exercite funcția”.

Citește articolul integral în Politico

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Cine sunt personajele care au împrumutat-o pe Rovana Plumb cu sume mari de bani și care au ridicat suspiciuni la Bruxelles

Cum a scăpat comisarul european desemnat Rovana Plumb de o posibilă anchetă penală după ce PSD a dezincriminat parțial conflictul de interese

Ce întrebări au primit în scris Rovana Plumb și ceilalți comisari desemnați de la europarlamentari

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Nu știu când e programat votul pentru Comisari, dar peste o săptămână vor putea vota doar pentru desemnarea colegelor de celulă la Târgșor…
    Alifia, Vaselina, Unguenta, voi cum o veți intâmpina pe doamna propusă pentru funcția de Comisar UE? Nămol e sau cu seceta asta…?

  2. Daca era dupa noi CCR tranșa rapid problema: politicienii nu sunt anchetatori ci plimbatori de foi si dat din gura. A fost propusa – e buna asa cum e.
    Ar fi zis ca incalca demnitatea celui care are bani ca porcu’… ce conteaza de unde vin bani…
    Si alte bla-bla-uri constitutionale pentru ei si nu pentru noi fulimea

  3. Cum o sa convinga acolo, aici este cel mai usor de convins CCR.

  4. Cum o sa convinga acolo, aici este cel mai usor de convins, CCR-ul.

  5. tipic psd. intrebati una, raspund cu totul altceva. si apoi fac pe prostii si zic ca nu pricep ceilalti. mda. ei, surpriza, la UE nu tine.

  6. De ce toți săracii ăștia de politicieni au datorii? Cum le achită? Sau e un mecanism de a ascunde venituri nelegale..?. 😛

  7. E bine c-a spus-o un europarlamentar german, dac-o facea Ciolos il acuzau pana si pnlistii.

    • stai linistit, pe neamt il acuza ca e sorosist, ca e cu statul paralel si alte marote. nici ei nu le mai cred. ce sa mai zicem de restul oamenilor.

  8. Ce nu a inteles Rovana Plumb este ca la Comisia Europeana nu vii gata aranjat. Capatuiala se aranjeaza pe urma, asa cum a facut cu Barroso care a luat mita mascata de la Goldman Sachs. Coruptie sa fie, dar dupa ce ne incheiem mandatul.

  9. Miroase a spalare de bani.
    Adica se imprumuta cu 800.000 Euro pentru o tranzactie imobiliara si doneaza 800.000 Lei PSD-ului? Spune ca banii pentru donatie sint de la alta persoana!?! Deci de ce trece ca donatie daca nu a donat ea banii?
    Eu daca as primi de la o persoana necunoscuta 1 milion de Euro ca sa-i donez unui partid politic, sau chiar vreunei organizatii caritabile, nu mi-ar mirosi a ceva murdar? Si sa-i mai si declar la taxe ca bani donati!?!